Къде спечели и къде загуби ГЕРБ на балотажите (карта)

Партията на Борисов спечели в 17 областни града, но загуби шест

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отстъплението на ГЕРБ в местната власт е видимо на картата на новото разпределение на силите след втория тур на местните избори в неделя. Според официалните данни на Централната избирателна комисия при въведени 100% от изборните протоколи управляващите печелят в 15 областни града със свои кандидати и в два с подкрепени от тях кметове (Кюстендил и Монтана). Бройката е значително по-малка от тази преди четири години, когато ГЕРБ спечели в 21 областни града с изцяло свои номинации.

БСП, която на предишните местни избори нямаше нито един кмет на областен център, направи своя пробив в четири областни града – Русе, Перник, Разград и Благоевград. Кметовете на бившия "Реформаторски блок" - Георг Спартански (подкрепен сега от "Демократична България") в Плевен и Йордан Йорданов (ДБГ) в Добрич отвоюваха по още един мандат. Независими местни кандидати пък спечелиха срещу управляващите в Ямбол и Видин, докато Кърджали остана владение на ДПС още след първия тур.