🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Застрахователи плащали за мерене на кръвно в болница и запазен час за операционна

Здравните дружества искат законова яснота какво да покриват и какво не

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Здравните застрахователи настояват държавата да обяви ясно какви дейности покрива здравната каса и какви могат да плащат самите те. Здравното министерство е издало тълкувателен текст, според който застрахователите могат да плащат за подобрени битови условия – самостоятелна стая, със или без придружител, допълнително обслужване – самостоятелен сестрински пост, меню за хранене по избор и за избор на лекар или екип от медицински специалисти. Оказва се обаче, че болниците проявяват творчество в изобретяването на такси, които пациентите да плащат допълнително, тъй като медицинските дейности не са реално остойностени, клиниките инвестират в нови технологии и трябва да плащат високи заплати, за да задържат персонала си (виж документа). Всички такси обаче не се покриват нито от здравната каса, нито от здравните застрахователи, които търсят своите права и тези на клиентите си в здравната каса и в Изпълнителната агенция за медицински надзор. Оказва се обаче, че здравната каса няма никакво отношение към плащанията, които са направили гражданите от джоба си. Агенцията за медицински надзор пък често излиза с решения, според които болниците са прави да събират допълнителни такси.

Пазарът на здравни застраховки е на стойност около 120 млн. лв. годишно, при положение че бюджетът на НЗОК е около 4.5 млрд. лв. В същото време според статистиката на СЗО и Световната банка българите доплащат за здраве от джоба си и чрез здравни застраховки още 4.5 млрд. лв.

Кръвно срещу заплащане

Според случаи, които застрахователите представиха, болните са били карани да плащат допълнително по 7 лв. за всяко мерене на кръвно налягане в най-голямата частна болница "Аджибадем Сити Клиник болница Токуда". Отделно от това клиниката е калкулирала 892 лв. за "час операционна зала". "Пакет Комфорт лукс" в една от големите АГ болници "Д-р Щерев", който включва самостоятелен санитарен възел, сигнализация към дежурния персонал, климатик, телевизор, интернет, козметични принадлежности (шапка за душ, шампоан, сапун, паста и четка за зъби, клечки за уши) и спално бельо, е на цена от 1290 лв.

"В университетската болница "Св. Екатерина" - София, преглед от професор е 400 лв., в плевенска болница искат по 150 лв. такса за преглед на онкоболна жена, като отделно й събират и 50 лв. такса за медицински индикации за спешност. В Александровска болница пък пациент е подписал декларация, че се отказва от правата си на здравно осигурен и ще плати избор на екип и изследване", съобщи Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане. Тя и колегите й допълниха, че изключително често при раждания се получава така, че пациентките идват в болницата с лекар от извънболничната помощ. Според националния рамков договор дежурният лекар трябва само да преподпише документите, като парите от операцията или раждането от здравната каса отиват в болницата, но клиниката не носи никаква отговорност за пациента. Пациентът трябва да заплати избор на екип и лекар в извънболничната помощ. Според наредбата избор на лекар и екип може да се прави само от лекари в самата болница, а не на лекари, които не работят в нея, коментираха застрахователите.

Защо застрахователите не плащат

Застрахователите предоставиха множество примери, в които нямат законово основание да платят, въпреки че клиентите им имат и задължителна, и доброволна здравна застраховка. Такъв пример са медицинските изделия, които имат различни цени от клиника до клиника.

"Медицинските услуги през последните години се оскъпиха изключително. Настояваме да се остойности основният пакет медицински услуги, които плаща НЗОК, да е ясно какво покрива, за да можем да направим своите пакети", каза Цветомира Карапчанска, прокурист на FiHealth. "Когато откажем да платим, пациентите пишат жалби. Когато кажем, че таксата е незаконна, те смятат, че бягаме от отговорност. Ние само искаме пазарът да се развива с правила", каза Виткова.

Според документите НЗОК информира здравното министерство, че контролира само средствата, които тя е заплатила на лечебните заведения, и не носи отговорност за незаконните доплащания, изисквани от задължително здравно осигурените лица. Изпълнителната агенция за медицински надзор пък отказва да прави проверки без предварително писмено съгласие на пациента, а в момента и сключени договори с клиента на застрахователя и съответната болница.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2
    • + 1

    Хайде, за тези таксички - добре. Само че като се разболееш и ти изпишат х на брой лекарства, поне половината от тях не се покриват изобщо нито от застрахователи, нито от НЗОК.

    Нередност?
Нов коментар