Здравната каса пак предлага да пести от лекарства на болни хора

Текстът, предложен в проекта за Национален рамков договор с лекарите, ще засегне близо 1.5 млн. души

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националната здравноосигурителна каса отново е решила да пести от лекарства за пациентите. Тя планира от следващата година да не заплаща повече от два медикамента за едно заболяване, а това ще лиши пациентите с масови заболявания като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, диабет и други от платени медикаменти и те ще трябва да си ги купуват сами.

Текстът е залегнал в проекта за Национален рамков договор между Българския лекарски съюз (БЛС) и НЗОК за цените и обемите медицинска помощ, които касата ще заплаща през 2020 г., и за съществуването му и ефекта от него предупреди в отворено писмо д-р Виктория Чобанова, която е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София-област.

Какво е предложението

До момента личните лекари имаха право да изписват три вида лекарства за една диагноза по международната класификация на болестите, което осигуряваше възможност да бъдат изписани медикаменти, които да повлияят различни органи и системи. Сега лекарите ще могат да изписват само две лекарства от различна фармакотерапевтична група, което стеснява полето за лечение.

Д-р Чобанова привежда за пример сърдечната недостатъчност, която е доста честа в практиката. "Съгласно Европейските ръководства за поведение е необходимо то да се лекува с диуретици, съдоразширяващи медикаменти, АСЕ-инхибитори, медикаменти за намаляване на сърдечната честота и медикаменти за намаляване на съсирването на кръвта. Съгласно проекта НЗОК ще поеме частично само 2 от тези 5 основни терапевтични групи, останалите ще се закупуват от пациентите в брой, ако искат да се лекуват", коментира тя.

По думите й, ограничението ще се отнася и за всички останали масови заболявания – диабет, нервни болести и др.

Какъв ще бъде ефектът

"Представете си, че пациентът идва от болница с назначени пет лекарства. Ние можем да му изпишем само две или само едно, ако е комбинирана формула", казва д-р Чобанова. Според нея и колегите й целта на здравната каса е да ограничи разходите за лечение на пациенти в домашни условия.

В момента над 1.5 млн. души ползват лекарства за домашно лечение на най-масови заболявания – сърдечно-съдови, диабет, нервни болести и др., като в повечето случаи медикаментите са частично платени от НЗОК – средно 25%, а останалата част се доплаща от пациента. По данни на здравната каса в момента пациентите доплащат 300 млн. лв. само за лекарства на сърдечно-съдови заболявания. Отделно от това няма точна разбивка на сумата, която пациентите дават от джоба си за такива лекарства, без да минават през здравната каса и личния лекар за рецепта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-(
    Георги Георгиев
    • - 1

    Това трябва да го пакетират с повишаване на процента за здравно осигуряване и повишаване на пенсионната възраст.

    Да си знаем.

    Нередност?
Нов коментар