От какво боледува педиатрията

За лечението на 1.2 млн. деца в България се отделят само 11% от бюджета на здравната каса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В лекуването на деца, както и в цялото здравеопазване има системни проблеми, за които правителството не прави нищо.
  • Педиатрите в България са 1735, голяма част са възрастни и в извънболничната помощ, младите лекари не се интересуват от бедната специалност.
  • Здравната каса отделя само 11% от бюджета си за лечение и лекарства на деца.

Когато детето ви се разболее и живеете в столицата, отивате в "Пирогов"... Или може би не? Търсите личния лекар, обикаляте педиатричните отделения на болници, в които обикновено няма спешни звена и ако нещо лошо се случи с детето, обвинявате лошите лекари и здравната система. Вероятно сте прави. Ужасът на уплашен и разстроен родител с дете в безпомощно състояние на ръце е неописуем. Но както за всичко в здравния сектор, българите не излизат масово на улицата, за да искат по-добро детско здравеопазване и непорутени детски отделения. Гражданските активности като че ли се изчерпват със събирането на капачки за кувьози и изпращане на SMS-и за "Българската Коледа".

Около смъртта от неизлечимо заболяване на тригодишно дете в София за пореден път се заговори за тежкото състояние на педиатричната помощ, за героизмите на лекарите да работят без пари и за отговорността на различните институциите. Премиерът Бойко Борисов директно издаде присъда, че лекарите са виновни, отстрани временно директорите на трите болници, в които е било преглеждано и лекувано детето, и отпуши поредната вълна на противопоставяне между пациенти и лекари и на безнаказано насилие срещу лекари.

Това събуди тиха, но масова вълна на възмущение не само сред педиатрите, но и сред всички лекари. Обяснението за нея е просто - проблемите в педиатрията и здравеопазването като цяло не са толкова заради парите, а още по-малко заради лекарите. Истинската причина е начинът, по който са организирани процесите в цялата система. Иначе казано, проблемът не са лекарите, а правителството и липсата на реформи в целия сектор. Точно затова здравната гилдия настръхна от думите на премиера - те прозвучаха като "Крадецът вика "дръжте крадеца". Освен обидата от прехвърлянето на вината върху тях отношението на правителството и премиера по този случай доведе дотам много хора да загубят доверие в лекарите.

"Минавах тази сутрин на визитация и виждам, че родителите на едно дете снимат всичко, което правя и говоря. Нямат ми доверие", казва д-р Слави Филчев, завеждащ педиатричната клиника в Пета градска болница – София, който е избран от родителите за педиатър на годината.

Независимо какво покаже проверката за смъртта на детето, която омерзи лекарите в три болници обаче, доверието в медиците като цяло и педиатрите в частност, беше публично разбито на пух и прах от премиера с призива му да има "възмездие" срещу "виновните лекари." Двама от анестезиолозите, участвали в спасяването на детето, се отказаха да практикуват и така оставиха без спешно звено специализираната педиатрична болница в София. Сега за това какво детско здравеопазване искаме не може да се говори спокойно и без емоции, а рецептите за него стават все по-дълги и сложни.

Педиатрията в числа

В България живеят около 1.2 млн. деца на възраст от 0 до 18 години. Според проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, за тяхното лечение през тази година здравната каса ще отдели около 450-500 млн. лв., което представлява 11% от бюджета на здравната каса от над 4.3 млрд. лв. В тази сума са включени плащанията за капитационна такса на личните лекари за записани при тях деца, за преглед извън болницата и за лечение в болницата, лекарства и ваксини. Логично, с тази скромна сума детското здравеопазване трудно може да се нарече приоритетна област в медицината. Още повече че тези средства ще стигнат толкова едва сега, след като от 1 юни за първи път от повече от 10 години цените на педиатричните пътеки бяха увеличени средно с 10-15%, за което НЗОК отпусна от резерва си 50 млн. лв. Това се случи след протеста на лекарите от педиатричната болница "Проф. Ив. Митев" в София и след дългото настояване на Българския лекарски съюз клиниките, които лекуват деца да получават нормално заплащане за дейността си.

От здравната каса отбелязаха, че болниците, в които са разкрити структури по специалността педиатрия, са общо 120 на брой. Деца обаче могат да се лекуват в почти всички лечебни заведения за болнична помощ по клинични пътеки, предназначени за всички възрасти (например хирургия, ортопедия, лицевочелюстна хирургия, онкология, офталмология и др.). Лечебните заведения за болнична помощ, които могат да лекуват деца по клинични пътеки, са общо 308 при общ брой болници в България в момента 346.

Според данните на Националния статистически институт педиатрията е една от най-многобройните специалности след кардиологията (1747 практикуващи) и акушерството и гинекологията (1742). С детско здравеопазване се занимават общо 1735 лекари, което е повече от броя на хирурзите в България, които са общо 1576.

Проблемите в тази специалност, както и в повечето от останалите е, че голяма част от тези лекари са лични лекари в извънболничната помощ, а не работят непременно в клиниките. Освен това специалността е дефицитна, практикуват я множество специалисти в пенсионна възраст, а много малко млади лекари се изкушават да специализират детски болести.

Една от причините до съвсем скоро беше, че педиатричните пътеки в болниците бяха най-слабо платените, а в същото време децата биват лекувани дълго и внимателно, което води до задлъжняване на болницата. За прегледи в извънболничната помощ пък личните лекари не получават никакво заплащане от здравната каса освен такса за записан пациент (18 лева годишно и 12 лева за профилактичен преглед). Лекарите са длъжни активно да издирват децата за преглед и ваксинация.

"Лечението на малки деца изисква специална подготовка. Диагностиката се случва доста по-трудно, отколкото при възрастен човек, операциите са много по-прецизни, отговорността е в пъти по-голяма. В същото време работата е изпъстрена с много силен натиск върху екипите от страна на родителите и близките, а освен това специалността е изключително зле платена и перспективите за развитие са тесни", коментира млад лекар, който обяснява защо той и колегите му не проявяват интерес към специалността.

"Педиатрията е една от специалностите с най-много изисквания и най-слабо заплащане. За да стане по-атрактивна, тя трябва да бъде добре платена и организирана. Заплащане на детското здраве няма, в същото време колегите не могат да смогнат на административните изисквания, документация, регистри. Свободният достъп до лекар е абсолютно неограничен и в голяма част от случаите родителите злоупотребяват и при най-малкия проблем", казва д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз по извънболничната помощ.

Безчет проблеми

Родителите трудно разпознават спешни от неотложни състояния, което ги затруднява сериозно при взимане на решения какво да правят в конкретни ситуации, особено извън работното време на личния лекар.

"В тези случаи според състоянието на детето те имат различни възможности и често се объркват. Могат да потърсят помощ от лекар, с който ОПЛ има договор за оказване на неотложна помощ, да повикат линейка или да отидат на място в спешно отделение. Това объркване създава паника сред родители, особено при претоварени с пациенти кабинети или спешни отделения. Много често родителите се заблуждават, че навсякъде има спешно отделение и понеже отиват с дете, непременно трябва да ги прегледат - обаче всъщност не всяко лечебно заведение разполага със спешно отделение и не всяко спешно отделение разполага с педиатър", коментира адвокат Мария Шаркова, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Шаркова и партньори".

Според нея е необходимо да се инвестират усилия в информационна кампания за родителите кои болници какви възможности имат и как да се преценяват различните състояния на детето.

Това естествено трябва да бъде част от по-голяма стратегия за детското здравеопазване. В момента няма нито стратегия, нито анализ какво е състоянието на мрежата и какво трябва да се предприеме, за да има кой да лекува децата.

"Трябва да има ясна визия и ангажимент на държавата как трябва да бъде организирано и финансирано детското здравеопазване, което е част от цялата здравна система. В момента няма достатъчно педиатри и всички знаят това. След случващото се никой не иска да стане педиатър. Финансирането е структурирано парадоксално - за да получават болниците достатъчно пари, трябва да имат повече болни", коментира проф. Пилософ.

Въпросът с разкарването на родители в търсене на болница и лекар е отново въпрос на организация от страна на държавата. Повечето детски болници и клиники са държавни. Държавна политика е и липсата на ясна оценка колко легла са нужни за децата, особено в "болните" месеци, и лимитът за прием на пациенти, наложен от НЗОК.

"Когато детето се е влошило, със сигурност лекарите са приложили всички умения, за да спасят живота му. Притесненията ми са, че цял ден то е било размотавано по болниците, не му е била поставена диагноза, било е в педиатрията, но не е регистрирано, завели са го в болница "Лозенец", върнали са го в педиатрията и след като нищо не е могло да се направи, е пратено в "Пирогов". Това е системна грешка", смята Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб".

Педиатрите казват, че проблемът продължава да бъде не само недостатъчният брой педиатри, в повечето случаи – мизерните условия на работа, но и това, че нито един лекар не е задължен да поддържа квалификацията си.

"България е единствената европейска държава, в която продължаващото медицинско обучение не е задължително. В останалите, ако след 4 години не представиш доказателства, че си се обучавал, не ти продължават лиценза за работа. Така се осигурява качеството", смята Пилософ.

На политическо ниво - в правителството, парламента или някоя от големите партии, обаче подобен разговор не се води. Темата за промените в системата на здравеопазването - тези реформи, които ще направят работата на лекарите и лекуването на пациентите по-ефективно, не се повдига. Следващият път, когато стане трагедия, вината пак може да бъде прехвърлена на лекарите. Сигурното е само е, че промяна в системата - на педиатрията или цялото здравеопазване, засега не се предвижда. Свиквайте.

Лекарство ли е детската болница

Според пациентите създаването на детска болница в София ще реши до голяма степен въпроса къде да отидат децата, когато са болни.

"Предполага се, че ако всички отделения са на едно място, ще има бърз достъп до лечение", казва Пенка Георгиева.

Педиатрите смятат, че единственият плюс около протестите през тази година и трагичният случай е, че никой вече не смята, че не е нужна детска болница. Проблемът обаче е, че до момента имаше само дела за това как е структурирана поръчката за 100 млн. лв. за строежа й и никаква яснота какво ще представлява.

"Заданието на здравното министерство е 60 страници. То представлява изкуствено сливане на съществуващите структури, а не създаване на качествено нова структура. Болницата върви успоредно с коренна реорганизация на детското здравеопазване в столицата. Пита се – ще дойдат ли колегите от детските клиники в "Пирогов" в новата болница? А от НКБ, а от неонатологичните отделения? Дори да дойдат, това не трябва да се случва в последния момент, а да има ясен план", казва проф. Пилософ.

Той допълва, че е потресен от броя на предвидените 450 легла в бъдещата болница. При среден престой от пет дни за едно дете излиза, че в болницата трябва да се лекуват 32 хил. деца, повече от 10% от сегашните случаи (виж графиката).

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 8

    За да си представите безумието на Национална педиатрична болница, представете си до ния Национална психиатрия, Национална ортопедия, Национална ендокринология, Национална кардиология, Национална офталмология и т.н. - еднотипни специализирани цехове като месарници, хлебарници, баничарници, зарзаватчийници.

    За да се направи НПБ, откъде се ще намерят толкова педиатри, неонатолози, детски кардиолози, детски психиатри, детски хирурзи и пр?! Ами ще се "изсмучат" като крепостни селяни от сегашните детски отделения по другите болници. А там тези отделения ще се закрият.

    И колегите анестезиолози от "Проф. Митев" не са престанали да практикуват. Просто вероятно вече ще го правят в чужбина...

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 3

    От какво боледува педиатрията - от античовещина.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#2] от "petkata1":

    Това, разбира се, са глупости, които се родеят с Бойко Борисовите. Нещастието е, че докато вие може само да ги леете по форуми и кръчми, той има властта да ги осъществява.

    Когато в Трета градска почина синът на президента Пленвелиев, трявваше да изтикат пред входа и да изколят показно кардиолозите от отделението ли?

    Аз, обаче, влязох за друго.

    Статистиката за педиатрите е коректна като бройка. Лошото е, че се ограничава само дотам. Средната възраст на педиатрите в БГ е прекалено висока, което значи, че масово те са завършили още при соца и след 5-10 г. картината ще е радикално променена, защото почнат да се пенсионират, а нови колеги не се избиват да специализират педиатрия.

    Една от причините са нищожните възнаграждения, друга - огромната отговорност - детето не казва какво му е, просто плаче. И може би на първо място - пренебрежителното отношение от обществото. Дори в сливенски съд поп осъди здравното министерство за дискриминация, защото не пускало неваксинираното му дете в детската...




    Нередност?
  • 4
    creaturebg avatar :-|
    Creature

    Радвам се, след цялата истерия в последния месец, да прочета най-после опит за конструктивен анализ на проблемите на детското здравеопазване.

    Нередност?
Нов коментар