Иван Димитров: Здравето на нацията не е приоритет на политиците

Председателят на Българския пациентски форум пред "Капитал Здраве"

Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум
Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум
Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум    ©  Надежда Чипева
Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във втория конкурс на вестник "Капитал" и биофармацевтичната компания AbbVie "Иновации и добри практики в здравния сектор" участваха общо 52 проекта, а в конкурса бяха представени най-големите университетски държавни и частни болници в София, Пловдив, Варна, Русе и др. Сред финалистите в него са авторски колективи, лекарски екипи, неправителствени организации и обединения на специалисти.

Конкурсът ни запозна с изключителни достижения на медицината и фармацията в България. Благодарим на участниците в конкурса, че са тук и имат силата и способностите да лекуват и помагат така. Журито беше изключително затруднено в определянето на победителите и това се случи с изключително малки разлики между проектите. Смятаме, че обществото трябва да познава още по-добре какво се случва в българското здравеопазване, голямата хирургия, голямата наука и медицината на бъдещето. Затова ще обобщим постъпилите проекти и те ще бъдат представени на читателите на вестник "Капитал" в отделно издание.

Награда за проект на пациентска организация

Наградата отива при проект, който работи от година и половина. Става въпрос за платформа за търсене на липсващи лекарства в изключително удобна форма за подаване на сигнали, която не изисква лични данни, а само името на лекарството, населеното място и телефон за обратна връзка. Герои в този проект освен основателите му са всички притежатели на разрешения за употреба, търговците на едро с лекарства и аптеките, които заедно с платформата помогнаха на над 685 пациенти да намерят своето лекарство, всички, които изпращаха опаковки от една аптека в друга, от един град в друг и ориентираха пациентите как да стигнат до своето лекарство.

Платформата беше разпозната на европейско ниво от членуващите над 100 компании от всички страни - членки в Асоциацията на еврофармацевтичните компании (EAEPC), и е утвърдена от тази браншова организация като добра практика. През юни 2019 година асоциацията излъчи свои представители от цяла Европа, сред които Белгия, Испания, Португалия, които посетиха България за обмен на опит и изучаване на платформата за сигнали за липсващи лекарства. Наградата за пациентска организация получиха Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум", и Боряна Маринкова – изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия.



Призът беше връчен от проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", който определи проекта като изключително полезен.

"Когато започнахме, осъзнахме, че този проект има силата да помогне на много пациенти да намерят своята терапия. Тази платформа е в помощ на пациентите, но и на фармацевтите и лекарите. Благодаря на партньорите, че правим нещо, което помага", каза Иван Димитров.

"Тази награда не би била възможна без онези 12 години от моя живот, които посветих на работа в най-голямата и най-хубавата частна болница у нас. Умението да разбираш пациентите не е нещо, с което се раждаш, то се изгражда и се учи. Тези години ми помогнаха за изградя чудесни взаимоотношения, доверени връзки с всички във веригата на грижата и лечението на пациентите. Благодаря много за този огромен жест на доверие към нашата работа!", каза Боряна Маринкова за това колко е сериозен проблемът с липсата на лекарства и как двете организации решиха да помогнат на пациентите, които търсят и не намират медикаментите си.

За съжаление липсата на лекарства за българските пациенти е хронична и животозастрашаваща! Хора от цялата страна се обаждат на телефоните на федерация "Български пациентски форум" и споделят непрекъснато за липсата на лекарства в различни райони. Обикновената практика в такива ситуации през годините е размяна на лекарства - от ръка на ръка или пазаруване на лекарствата от Европа от пациенти или роднини, които могат да си позволят да пътуват. Със старта на платформата започнахме да насочваме жалбите за липса на лекарства към Асоциацията за паралелна търговия, която в рамките на 24 часа даваше отговор къде или кога ще има конкретния медикамент, така че да не се нарушава терапията на хората. На българския пациент и българския лекар не им е необходимо много – имат нужда от това да разполагат с медикаментите, които им позволяват да не се нарушава добрата медицинска практика.

За съжаление през последните години здравето на нацията ни не е приоритет за правителствата и здравните министри. Увеличаването на средствата за здраве на нацията е инвестиция, не е разход и не трябва да се измерва количествено, а в това дали българинът променя здравния си статус и от най-болната нация в Европа се изравнява поне със страните от бившия социалистически лагер, въобще не коментираме статуса на Западна Европа. Създаването на различни административни пречки от страна на Министерството на здравеопазването и НЗОК, както и на различни реални или технически мораториуми за новостите в медицината води до недоверие в здравната ни системата и влошава общия здравен статус на всички нас. За нас като социално ангажирана пациентска организация е много важно властимащите да проумеят, че трябва да се спре с правенето на политика в здравеопазването, а да се започне ясна и компетентна здравна политика в името на българския народ.

Все още няма коментари
Нов коментар