Държавата ще търси концесионери на два плажа в Черноморец и Равда за 20 години

Два договора за ивици в Созопол и Лозенец ще бъдат развалени

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два плажа в курортите Равда и Черноморец ще бъдат отдадени на концесия за 20 години, а за други два - в Созопол и Лозенец, договорите ще бъдат прекратени. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет в сряда, където бяха взети серия от решения, свързани със стопанисването на плажовете. Конкурсите за ивиците предстои да се организират от Министерството на туризма.

Нови стопани за 20 години

Правителството реши да търси стопани за 20 години на плажовете "Черноморец-юг" и "Равда-централен". По-големият плаж в Черноморец ще се предлага срещу минимално концесионно възнаграждение от близо 115 хил. лв. без ДДС, докато кандидатите за ивицата в Равда ще наддават от малко над 8 хил. лв. без ДДС годишна такса.

Два прекратени договора

С други свои решения правителството взе решение и за прекратяване на две концесии на плажове. Договорът с бургаското дружество "Ами груп Р", което стопанисва плажа "Златна рибка" в Созопол от 2015 г., ще бъде развален по искане на туристическото министерство заради повтарящи се нарушения. В съобщението на Министерския съвет е посочено, че през последните три години проверки са установили по-малко от изискуемата свободна площ, както и недостатъчен брой на спасители и медицинско обслужване.

Вторият развален договор е малката ивица "Лозенец-Караагач", която се намира между къмпингите "Китен" и "Юг", което е станало по предложение на концесионера. В съобщението на Министерския съвет се посочва, че той не предоставя плажни и водноатракционни услуги и не реализира приход, а "през по-голямата част от летния сезон морският плаж е безлюден, което прави неефективно стопанисването му". Всъщност въпросният плаж беше взет на концесия от дружеството "Анеси тур", което има проект за изграждане на голям туристически комплекс в близост до него, който обаче не е реализиран. През 2016 г. от компанията съобщиха пред "Капитал", че обмислят отказване от проекта заради административни спънки и спад на интереса от Русия и Украйна към ваканционни имоти в България.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "...спад на интереса от Русия и Украйна към ваканционни имоти в България."

    Добра новина! Може би най-накрая ще престане бетонирането на Черноморието.

    Нередност?
Нов коментар