🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Румен Радев призова за актуализация на избирателните списъци

Управляващата коалиция не изпрати представители на срещата за изборния процес при президента

Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да са приключили шест месеца преди изборите
Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да са приключили шест месеца преди изборите
Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да са приключили шест месеца преди изборите    ©  Велко Ангелов
Според президента Радев е редно промените на Изборния кодекс да са приключили шест месеца преди изборите    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него, и то по един жизненоважен за обществото въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори", каза Румен Радев на среща в президентството, посветена на проблемите в изборния процес. От парламентарни партии на нея присъстваха само представители на БСП и ДПС, управляващата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не се отзова на поканата. В дискусията участваха също представители на ГРАО и държавната агенция "Електронно управление". По-късно зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от агенция "Фокус", оправдал отсъствието на ГЕРБ от срещата с това, че изборните правила трябва да се обсъждат в парламента, а не в президентството.

Ден по-рано, в сряда, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви създаването на работна група от всички политически сили за изготвяне на промени в Изборния кодекс, която трябва през следващите три месеца да анализира проведените в края на ноември местни избори и да предложи изменения. "Надявам се вчерашното пожарно заседание в Народното събрание да не е стимулирано само да се изпревари срещата при президента, а да доведе до реален резултат", каза Радев в четвъртък, който е изпратил поканите за срещата за изборния процес на 8 януари. По думите му по отсъствието на управляващите може да се съди, че най-вероятно и следващите избори ще имат същите проблеми, като и досегашните.

Проблемните избирателни списъци

Проблемът с остарелите избирателни списъци и "мъртвите души" в тях не се решава от много години, което води до заключението, че това се прави съзнателно. На последните местни избори например се появи разлика от 100 избиратели в обявените от ЦИК резултати за двата тура в София, която комисията обяви за "техническа грешка", без да даде обяснение как се е стигнало до нея.

На срещата президентът Радев акцентира върху необходимостта от актуализация на списъците, независимо че изисква огромна по обем дейност. "Знам, че не им се иска на управляващите, въпросът е неудобен е за тях, но това трябва да се случи, защото е от полза за българските граждани и българската демокрация", каза той. Иван Гетов от службата, която предоставя данните за избирателните списъци - Главна дирекция ГРАО в МРРБ, уточни, че терминът "мъртви души" вече не е актуален, тъй като хората може да са навсякъде по света, но по закон не могат да бъдат изключени от избирателните списъци по постоянен адрес.

Според зам.-председателя на ПГ на БСП Крум Зарков избирателните списъци са неадекватни и това води до отказ на хората да участват в изборите, "защото виждат, че между списъка на ГРАО и статистиката на НСИ за това колко хора действително живеят в страната има милион разлика".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че "всеки български гражданин трябва да намери името си в избирателния списък", и отново се обяви срещу ограничението за уседналост в изборния процес. "Всякакви термини като уседналост се използват като параван за отнемане на гражданските права и ние ще бъдем категорично против това", каза Карадайъ, като същевременно похвали ГРАО, че винаги са спазвали закона въпреки многото промени.

Машинното гласуване и недействителните гласове

Президентът отново критикува правителството, че съдбата на машинното гласуване продължава да е неясна. "В закона за държавния бюджет за 2020 г. няма позиция със заделени средства за машинно гласуване. Тук беше място на Министерския съвет да каже ясно своят ангажимент, какво смятат да правят. Ще наемаме ли, ще купуваме ли", коментира Радев, след като и Министерският съвет не изпрати представител на срещата въпреки официалната покана от президента.

Крум Зарков свърза необходимостта от въвеждане на машинно гласуване с големия брой недействителни бюлетини на последните избори. "С последните изменения от август е предвидено, че следващите избори трябва да се проведат с машинно гласуване. За да не се окаже отново, че е невъзможно, трябва ясно да се идентифицират какви са отговорностите на ЦИК и Министерския съвет, за да не се случи като на евроизборите - ЦИК да пише писма, да не е ясно кой за какво отговаря и в крайна сметка машинното гласуване да бъде силно ограничено", каза депутатът от БСП.

Карадайъ също се застъпи за машинното гласуване, като позицията на ДПС е, че "техниката и машините трябва да бъдат собственост на държавата", а софтуерът, както и одитът и сертификацията му, също да се изпълняват от държавата. Той отново напомни и твърдата позиция на ДПС против използването на преференции.

Купеният и контролиран вот

Президентът настоя и за по-тежки наказания за купен и контролиран вот, в който по думите му българските партии "масово участват и дори ръководят процеса". Според него явлението се засилва и трябва да бъде инкриминирано. Зарков отбеляза, че има два вида контролиран вот - очевидният, в който се дават пари за глас, но и случаи, в които работодатели оказват натиск върху работниците си. Според него мястото на тези проблеми е повече в Наказателния кодекс, отколкото в изборния.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-?
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 1

    Според пРезидентът Радев през юли ще има парламентарни избори?

    Нередност?
Нов коментар