Главният прокурор трябва да брани закона, а не управляващите и олигарси, припомни президентът

Кой да разследва ръководителя на държавното обвинение и адекватна ли е структурата на ВСС бяха теми на дискусията с НПО

Радев призова за дискусии за промени в Конституцията, за да се "гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура."
Радев призова за дискусии за промени в Конституцията, за да се "гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура."
Радев призова за дискусии за промени в Конституцията, за да се "гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура."    ©  Георги Кожухаров
Радев призова за дискусии за промени в Конституцията, за да се "гарантират силни, ефективни и независими съд и прокуратура."    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Има ли място за промени в нашата конституция, които да гарантират реално разделение на властите, които да сложат бариера пред колективната безотговорност, пред ерозията на държавността, пред възможностите за авторитаризъм, пред паралелната власт, работеща зад фасадата на демократичните институции?" С тези въпроси президентът фокусира темата на втората консултация за промени в конституцията, на която бяха поканени представители на неправителствения сектор. Главните теми в самата дискусия бяха възможността главният прокурор да бъде разследван, както и ролята ва Висшият съдебен съвет в съдебната система.

"Задачата на новия главен прокурор е да убеди обществото, че брани закона, а не управляващите и определени олигарси. Пред новия председател на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен, чакащ и разчитащ на грешно попълнени декларации и подаден сигнал, в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато е и неговата изразена амбиция и тя трябва да бъде подкрепена". Така Радев описа как си представя работата на Иван Гешев и Сотир Цацаров, пояснявайки, че консултациите му за промяна в конституцията не са "линч над новия главен прокурор и на новия председател на КПКОНПИ".

Президентът обаче добави, че "ако те не навлязат в епицентъра на корупцията и престъпността, общественият натиск ще нараства и е нормално да бъде така". По думите му наложителната промяна е възможна или чрез диалог и чуваемост между институциите, или под натиск на улицата и с непредсказуеми последствия.

Разследването на главния прокурор

Според Владислав Славов, който представляваше Съюза на юристите в България на срещата, предложението на управляващите главният прокурор да може да бъде разследван от независим от него прокурор не може да се приложи на практика без промяна в основния закон, в който се казва, че всички прокурори отговарят пред главния. Славов добави още, че "субординацията на прокурорите в последните години чрез закона за съдебната власт е доведена до крайност" и категорично се обяви за по-голяма независимост на всеки прокурор.

Д-р Мария Йорданова от Центъра за изследване на демокрацията също посочи невъзможността "този механизъм да сработи като независим разследащ механизъм". Според нея е абсурдно седем години да се поддържа този разследващ апарат само за случай, че главният прокурор извърши престъпление - "все пак той не е избран с презумпцията, че ще извършва престъпления". Йорданова смята, че е възможно при необходимост парламентът да избира разследващия главата на държавното обвинение.

Емил Дочев от Съюза на съдиите в България също изрази мнение, че разследващият главния прокурор в никакъв случай не може да е от прокуратурата и предложи при необходимост тази функция да се поеме от съдия от наказателната колегия на ВКС ." Така ще бъде независим и извън влиянието на главния прокурор", каза Дочев.

Необходима е реформа във ВСС

Другата водеща тема в консултацията с представителите на НПО беше ролята, която Висшият съдебен съвет изпълнява в момента. Според Емил Димитров от инициативата "Правосъдие за всеки", в нито една европейска държава няма нито един ВСС с подобна парламентарна квота, която да съставлява половината от избираемия състав на съвета. Той изтъкна, че така парламентът е превърнал ВСС в политически инструмент за контрол над съдебната власт и това става с активното съдействие на прокуратурата. Това мнение беше споделено от повечето участници в срещата по един или друг начин като главните призиви за промяна включваха намаляване на политическите квоти и разделяне на двете колегии на ВСС.

"Въпреки че Висшият съдебен съвет се нарича съдебен, от 25 члена само 6 са съдии, избрани от съдии. Това е пълен абсурд. Те са малцинство дори в съдийската колегия, където броят им е 6 от 14", посочи Дочев. Според него трябва да се помисли сериозно за мястото на прокуратурата в конституцията и да се промени за съотношението на квотите в самата съдийска колегия, като ВСС се раздели на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, като парламентарната квота сред съдиите да бъде намалена за сметка на тази от гилдията.

Иванка Иванова от Институт "Отворено общество-София" допълни, че според нея политическата квота във ВСС, особено сред прокурорите, не трябва да се запълва с работещи професионалисти, на които главният прокурор може да влияе по кариерен път, а да се превърне в обществена квота, която да упражнява допълнителен граждански контрол.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Дано да има някакъв резултата от тези консултации.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-|
    kdo52372883
    • + 3

    Моля редакторите на Капитал да преглеждат по-внимателно статиите -- цитирате несъществуващи хора!

    За ССБ - съдия Емил Дечев
    За ИПВ - адвокат Емил Георгиев

    Нередност?
Нов коментар