🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дискусията за бюджета на София - много въпроси и малко отговори

Дипломатичната формула на Столична община при обсъждането на бюджета: не знаем за проблема, но ще правим анализ

В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика.
В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика.
В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика.    ©  Юлия Лазарова
В повечето случаи в отговорите на управляващите липсваше конкретика.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отсъствието на кмета Йорданка Фандъкова и в зала с капацитет от 60 места се проведе общественото обсъждане на бюджета на София в четвъртък. За разлика от предишни години гражданската активност бе голяма и нямаше място за всички желаещи да разберат как и за какво общината ще харчи парите за 2020 г. При отговорите на местната власт обаче промяна нямаше и те, както винаги, бяха уклончиви.

При дискусиите ясно се потвърди, че това, което интересува софиянци, далеч не е свързано толкова с "бляскави" приоритети на общината, а със съвсем основни нужди в кварталите като канализация или проходими улици.

Зоопаркът с повече пари от "Младост"

Силни аплодисменти предизвика въпрос на гражданин от "Младост", който заяви, че отделените средства за района са по-малко от тези, които общината ще инвестира в столичния зоопарк. Кметът по финансите първоначално се оплете в опита си да отклони въпроса и няколко минути по-късно се оправда, че се харчат пари за поддръжката на пътната мрежа в квартала, "която е една от най-големите", в същото време има и разходи за администрация и се изграждат седем площадки. "Не пренебрегваме никого, във всеки от районите има нужди, но действаме на база наличните средства", обяви той.

На обсъждането присъстваха представители на инициативен комитет от столичния квартал "Горубляне", които поискаха изграждането на 10 сондажа за минерална вода и попитаха кога ще бъдат изградени дългоочакваните пътни връзки от бул. "Копенхаген", защото "само те ще спасят квартала".

Дончо Барбалов показа, че не е запознат с проблема с водата, но обеща да се работи в тази посока, като преди всичко "трябва да се анализира тази дейност". Главният Архитект Здравко Здравков пък заяви, че вече е изготвен анализ за булевардите, но той предстои да бъде обсъден от общинския съвет. Според него преди това може да се организира среща с представителите на комитета, на която да се разберат за процедурата.

От Панчарево се оплакаха, че за поредна година не са предвидени никакви инвестиции в района, а отговорът на общинарите беше, че "на първо място трябва да се изгради канал, а после да се мисли за пътища". "Кръстова вада", която чака за канализация и регулации на улиците, пък ще може само да се надява на европейски средства за изграждането им. "Пусната е апликационната форма", заяви Малина Едрева от ГЕРБ.

Къде отиде децентрализацията

По време на местните избори в края на октомври и началото на септември, а и за известно време след това усилено се говорше за възможността столичните райони да имат по-голяма автономност и да разполагат с бюджет за решаване на локалните проблеми. Засега обаче това не изглежда, че ще се случи.

Затова пък кметът на район "Студентски" Петко Горанов (от "Демократична България") постави въпроса за изграждането на кръговото кръстовище при бул. "Св. Климент Охридски" и бул. "Андрей Ляпчев", което се чака от години. "Този проект е бил включен в миналата капиталова програма, но е отпаднал заради административни проблеми. Има проектна възможност и в същото време не е толкова значима инвестиция - 760 хил. лв. Нужно е да се пусне обществена поръчка, защото ефектът от него ще е много голям, и предлагам обектът да бъде включен и в тазгодишната програма", заяви той. Обяснението на Барбалов беше, че тази година има готовност да се работи по проекта, но нищо повече. Към този момент липсва в програмата за 2020 г.

Кметът на "Слатина" Георги Илиев (ДБ) пък отбеляза, че от общо 8 страници с предложения от района в капиталовата програма е влязло само едно. Той не получи конкретнен отгвор защо е станало така и кой е преценил какви са нуждите на района, но му беше припомнено, че "трябва да се съобразяваме с наличните средства".

Трайчо Трайков (ДБ), който отговаря за "Средец", отправи предложение 50-те общински жилища в центъра на столицата, които са празни и в окаяно състояние, да бъдат ремонтирани и пуснати под наем на пазари цени. Според него това може да се случи, като общината вземе кредит, с който да изгради други жилища в крайни квартали, където да бъдат настанени нуждаещите се. "Така хем ще бъдат удовлетворени кандидатите за общински жилища, хем ще има достатъчно средства за изплащане на кредита", коментира той. В отговор зам.-кметът по финансите и здравеопазването Дончо Барбалов каза, че предложението звучи добре, но не е сигурно дали е възможно по този начин да се преразпределят средствата. А на практика това означава, че нищо от предложеното няма да се случи.

Чак сега след запитване от гражданин новият кмет по дигитализацията Владимир Данаилов отговори, че отделените средства за цифрови дейности на общината са едва 2 млн. лв.

Ключови обекти за 2020 г.

За пореден път общината представи като приоритети същите обекти, които се чакат от години.

"Ще се определят места и ще започне инвестиционно планиране за буферни паркинги. Има подробни устройствени планове, но е трудно намирането на инвеститор за изграждането им, защото липсва желание", заяви главният архитект на София Здравко Здравков.

Скоро трябва да се реши бъдещето и на Централната минерална баня в София. Обсъжданите варианти са два - дали да остане баня или музей. Здравков отговори на въпрос на гражданка от сдружението "Да бъде баня", че предстои конкурс, с който да се даде ясна стратегия и финансов контрол за управлението над сградата.

Тази година се очаква да започне реконструкцията на бивша топлоцентрала в близост до НДК в център за съвременно изкуство, както и да се задейства проектът за Вторичен градски център около Централната гара. Ще бъдат задвижен и проектът за трансформация на пл. "Македония" и разкриване на запазените находки от църквата "Свети Спас".

В същото време няма изглед лифтовете на София скоро да заработят отново. "В момента "Витоша ски" е собственик на тези съоръжения и сме дали предписания и заповеди с конкретни предложения за възстановяване на лифтовете, но те са обжалвани и в момента сме на втора инстанция", обясни главният архитект.

Все още няма коментари
Нов коментар