🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът с боклука в столицата за 430 млн. лв. остава в ръцете на старите играчи

Фирми на Домусчиеви и Вълка ще продължат да обслужават София, тъй като новите кандидати са отстранени

От години сметопочистването на София отива при едни и същи фирми
От години сметопочистването на София отива при едни и същи фирми
От години сметопочистването на София отива при едни и същи фирми    ©  Надежда Чипева
От години сметопочистването на София отива при едни и същи фирми    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През следващите пет години събирането и извозването на боклука в София ще бъде разделено между фирми на Румен Гайтански-Вълка и братята Кирил и Георги Домусчиеви. Въпреки че на тазгодишния търг се явиха и няколко нови кандидата, до класиране беше допуснат само един от тях - "Еф Си Си България" ЕООД с управител Красимир Тодоров.

Така мегапоръчката с бюджет 430 млн. лв. с ДДС до голяма степен потвърди предварителните съмнения за уговорка между основните претенденти, които почистват столицата през последните 10 години. А въпреки увеличените разходи няма сериозни основания да се смята, че градът ще стане по-чист.

Новите договори ще бъдат сключени през юли 2020 г. и ще важат за срок от пет години, което пък значи, че едва следващият кмет на столицата ще има възможност да промени начина, по който се провежда процедурата. Предишните споразумения са били сключвани с почти същите фирми и са близки по стойност. Седемте зони струват общо 424 лв. с ДДС, а с други два отделни договора, подписани през 2017 г., е разпределено почистването на районите "Триадица-юг", "Младост" и Овча купел" и "Витоша". В момента то се извършва от австрийската ЗМБГ" АД, която беше отсранена от този търг, и от консорциума "София-Юг" и струва общо 94 млн. лв. с ДДС.

Сблъсъци

Фирмите на Румен Гайтански и Домусчиеви се състезаваха пряко за почистването на районите "Възраждане", "Оборище", "Триадица", но при отварянето на ценовите оферти на 20 декември стана ясно, че зоната ще отиде при консорциума на Домусчиеви - "Титан София Център 1".

"Зауба" АД, която е изцяло собственост на Гайтански-Вълка и за първи път влиза директно в надпреварата за боклука на София, е отстранена заради технически пропуски в документацията. В същото време въпросната фирма остана без конкуренция за почистването на "Люлин" и "Красно село". Там оценителната комисия на общината е преценила, че австрийската "Заубермахер" (ЗМБГ) не покрива изискванията, и я е отстранила. Тук любопитното е, че и сега тази зона се обслужва непряко от Вълка - общинското "Чистота Искър" е превъзложило дейността на "Грийн Партнърс" чрез договори за наем на техника.

Докато 5 от 6-те нови кандидата бяха отстранени от битката за почистването на града още на техническо ниво, консорциумите на Домусчиеви получиха максимален брой точки (100 т.) на техническите изисквания. Това най-вероятно се дължи на подновените машини, които според зам.-кметът на София Йоана Христова отговарят на стандарта Евро 6.

Фирмите на Гайтански ("Грийн Партнърс" и "Зауба") обаче не са такива отличници и имат по 63 и 68 точки на техническата спецификация. Така "Грийн Партнърс" ще се състезава за районите "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" с новия играч "Еф Си Си България", като и двете имат еднакъв брой точки за техническите си приложения (63 т.) и решаваща ще бъде предложената цена, която включва финансови параметри по отделните дейности (общо 33 на брой). За "Илинден", "Надежда", "Сердика" фирмата на Гайтански се сблъсква с консорциума "АЕС-Х Груп" на бившия шеф на общинското "Чистота" Красимир Арсов.

Четири сигурни за Домусчиеви

Консорциумите около фирмата "Титан" на Иво Иванов, Димитър Борисов и братята Домусчиеви ще спечелят със сигурност 4 от общо 7-те зони, за които няма допуснати други кандидати. Те ще почистват "Средец", Лозенец", "Студентски", "Искър","Панчарево", "Кремиковци", "Банкя", "Връбница", "Нови Искър" и "Възраждане", "Оборище", "Триадица".

Почистването на София остава без промяна

Въпреки че в план-сметката на общината за 2020 г. предвижда разходите за почистването на града да нараснат с 5.4% до 217.2 млн. лв., няма да се промени начинът, по който се събират и транспортират отпадъци, нито улиците ще се метат по-често машинно. Според зам.-кметът Йоана Христова, която представи плана, качеството на сметопочистването обаче ще бъде по-високо от догодина, тъй като в тазгодишния търг са били заложени по-високи изисквания за техниката, която използват фирмите - например камионите трябва да отговарят на стандарта Евро 6.

Това обаче не означава, че контейнерите ще се събират по-често, в по-подходящо време или че градът ще стане по-чист. Контролът отново е възложен на Столичния инспекторат - институция, която не е реформирана от години и трудно може да се похвали с ефективни резултати.

Според Христова голямата новина при почистването на София през 2020 г. е, че в кварталите поддръжката, свързана със събирането и третирането на отпадъците, както и тази за междублоковите пространства ще стане по-интензивна. Тя твърди, че това ще стане благодарение на наложилата се децентрализация към районите и предвиденото увеличаване на средствата за тях. В случая става дума за общо 200 хил. лв., които на фона на 24-те района на София изглеждат по-скоро символично.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Нищо ново под Слънцето!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Някой познава ли отблизо тази Йорана Христова? Имаме ли основания за притеснения от медицински характер? Ако да, длъжен е да намери начин да извести обществото за проблема, защото тая ще отговаря за изгарянето на 500 тона боклук дневно почти в центъра на София. Ако това беше психотест, а не въпрос на журналисти, нямаше да я пуснат дори за таксиметров шофьор.

    Чета го 4-ти път и не мога да повярвам на очите си. Сметосъбирането щяло да става по нов начин, защото двигателите на камионите щели да бъдат Евро 6. А "Голямата новина" била децентрализацията на почистването, защото от 450 милиона обществена поръчка, районните кметства щели да получат 200 хиляди лева, по 8 хиляди лева годишно на райони с по 40-130 хиляди жители.

    Тая е Никола Филчев -2, сложена на място, от което може с едно разпореждане да ни издуши всичките.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    До коментар [#2] от "cinik":

    Драмата не е в чиновниците. По закон решенията се вземат от СОС, а чиновниците просто ги изпълняват и ги обясняват на Гошовците. Драмата е в състава на СОС, който прокарва тези решения, но пък тъй като той е конституиран по волята на суверена, означава, че на суверена това, което продължава да се случва, му допада. Затова отново заложи на Йордана.

    Дълбоката алавера със сметопочистването светна по време на кампанията за местните избори, когато Фандъкова ни в клин, ни в ръкав поиска да се проведе извънреден предсрочен конкурс за почистването на София, макар действащите договори да изтичат чак през лятото на 2020 г. Явно разколебани в успеха й, ония, дето й дърпат конците, са я накарали докато още е на власт, да гарантира на Гела и Вълка, че промяна в паричните потоци към тях няма да има.

    Е, гарантираха им го. Това за евро 6, стерилността, дето щяла да настъпи по улиците и пр. са глупости за Гошовци.
    Целта е да се гарантира врътката на 20-30-40% от стойността на договора.
    Класика.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    Чистенето не е само събиране на кофи. Когото и да докарат, събирането на кофи няма да се измени революционно.

    Важното е и как се чистят улиците и градинките. Няма квартал в София, който да не е заринат от боклуци. Чистачките метат само тротоарите. Вярно е, че и гражданите не трябва да хвърлят, обаче такива изпълнители трябва да се глобяват и да им се развалят договорите! София прилича на кочина. Навсякъде!

    Нередност?
  • 5
    rxb15635450 avatar :-|
    Тодор Тодоров

    Партнърс Груп ЕООД са измамници, застраховките им никога не се вписват и когато настъпи застрахователно събитие се оказва че застраховката я няма. Колко много хора подведоха...

    Нередност?
  • 6
    wqy32691372 avatar :-|
    Марина Николова

    Здравейте! Съгласна съм с вас. Фирмата не от скоро се занимава с измамни застраховки и схеми. Дамата, която работи там - Сапаревска- е уволнена за множество злоупотреби.

    Нередност?
  • 7
    dck43692405 avatar :-|
    Росица Нейкова

    Г-жа Сапаревска е разследвана от икономимческа полиция. Не й се доверявайте и стойте настрана от нея . Дори Лев Инс прекратиха съдружничеството си с тази фирма!

    Нередност?
  • 8
    emb48692653 avatar :-|
    Стефани Нанкова

    Правиш си застраховка, спокоен си,че я имаш и изведнъж, когато се наложи да я използваш - ти казват,че никога не е била сключена. Не знам как въпросната фирма - Партнърс Груп все още съществува и подлъгва хората.

    Нередност?
Нов коментар