"Непредвидени обстоятелства" в проекта за пл. "Ал. Невски" струват 87 хил. лв.

Проектът на арх. Пантелеев ще бъде преработен изцяло, защото се оказа несъобразен с базови неща - състоянието на подземната инфраструктура, канализацията и риска за околните исторически сгради

Обновяването на площад "Александър Невски" ще е едно от първите големи изпитания за новата-стара управа на София
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е едно от първите големи изпитания за новата-стара управа на София
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е едно от първите големи изпитания за новата-стара управа на София    ©  Георги Кожухаров
Обновяването на площад "Александър Невски" ще е едно от първите големи изпитания за новата-стара управа на София    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Авторът на проекта за реконструкцията на площад "Александър Невски" арх. Иво Пантелеев е договорил със Столичната община сумата 87 хил. лв. (или 104 хил. лв. с ДДС) за преработката на собствения си проект, става ясно от поръчка, публикувана в ресорната агенция. Още през ноември той беше извикан на среща с главния архитект, на която да обсъди и договори нанесени препоръчителни корекции върху проекта. Оказа се, че под въпросните "корекции" обаче се крие цялостната му преработка поради "непредвидени обстоятелства" при изготвянето.

Това повдигна въпросите какво включва тази преработка, защо се възлага отново на същия изпълнител и дали този път новият проект ще бъде представен и обсъден с гражданите. Те бяха зададени от представители на групата "Демократична България" в общинския съвет по време на редовното обществено обсъждане миналата седмица, а от отговорите на общината стана ясно, че са били допуснати сериозни пропуски, както и че сега остават още няколко неизвестни.

Пак при А.Д.А.

Причината поръчката за преработката на проекта отново да отива при представляваното от арх. Пантелеев дружество "А.Д.А.- Архитектурно дизайнерска агенция" е във вероятността иначе да бъдат нарушени авторски права. "Ако процедурата се възложи на друго лице, "това би довело до нарушаване на авторските права, придобити по закон", пише в поканата за договаряне на общината, изпратена до архитекта.

Именно заради това сегашното изискване е да бъдат осигурени същите проектанти по първоначалния договор от 2014 г. за извършването на поръчката. Справка в Търговския регистър обаче показва, че дружеството се е преобразувало, като е отделило част от имуществото си в новоучредена фирма. По този повод общинският съветник от "Демократична България" Марта Георгиева отбелязва в профила си във Facebook, че "сега новите 108 000 лв. ще се дадат на частни лица, принадлежали към него в минало време".

Какво се променя

Основната промяна в проекта е за въвеждането на етапност при изпълнението на ремонтните дейности.

Това, което не е могло да бъде "предвидено" в плана за реконструкция от 2014 г., се оказва основно за подготовката на който и да било проект. Става въпрос за състоянието на подземната инфраструктура, канализацията и възможната повреда на сградите на Централния военен клуб и Централната военна библиотека при работата на тежки машини.

От отговора на кмета Йорданка Фандъкова до съветниците става ясно, че "Софийска вода" е посочила в свое писмо, че в пространството около храм-паметника "Ал. Невски" няма изградена дъждовна канализация, в резултат на което заустването на предвидените по проект линейни отводнители в канализационните конектори по две от близките улици ще доведе до претоварването им и ще увеличи риска от наводнение на имотите към тях. Столичното дружество обаче няма да изгради предвидения канализационен колектор по "Московска" ,"Янко Сакъзов" и парка "Заимов" и няма да подменя канализационните колектори по улиците "Париж" и "15 ноември". Това пък налага и преустановяване на местоположението на предвидените тоалетни в зоната.

Със закъснение общината е разбрала и че работата на тежки вибрационни или ударни машини при изпълнението на ремонта крие опасността от нарушаване на стабилността на сградата на Военния клуб и Централната армейска библиотека.

Други дейности пък ще се извършват изцяло наново - тепърва ще бъде съставено проектно решение за осветлението в зоната на площада, както и ще се прави нова геодезическа снимка (вкл. на дървесната растителност), тъй като от изготвянето на миналия проект са минали четири години, става ясно от отговора на Фандъкова.

Отново без обсъждане

След като през 2014 г. проектът е бил одобрен в пълно затъмнение, сега се очертава ситуацията да се повтори, смята Марта Георгиева. "От отговора се разбира, че няма да има истинско обществено обсъждане (само ОЕСУТ (Общински експертен съвет по устройство на територията), представяне и заключителна дискусия) и съответно Фандъкова не отговаря дали, ако общественото мнение застъпи, че не иска намеса в площад "Свети Александър Невски" (защото намесата само би навредила, каквито примери имаме досега), площадът ще бъде пощаден", пише тя във Facebook.

Това се потвърди и от думите на главния архитект Здравков, който заяви по време на заседанието в четвъртък, че след приключване на работата по проекта ще се проведе обществено представяне с професионални организации, и увери, че всички забележки ще се вземат предвид. Като ориентировъчен срок за представянето на проекта пък беше посочен месец март. Всичко това обаче не значи, че ще бъдат изслушани или взети предвид обществените нагласи и възражения.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 6

    На Фандъкова трябва да ѝ забранят да прави каквито и да било ремонти!

    Нередност?
  • 2
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 7

    Вместо да си вземат поука и да прекратят този скандален проект,
    те ще наливат нови 100,000лв в него !?
    Съвсем за нищо ги нямат тези прави, все едно от небето падат

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    БСП-то - голямата алтернатива - отново мълчат оглушително.

    Нередност?
Нов коментар