🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пешеходен паркинг ще се оформи след ремонта на площад "Ал. Невски"

Проектът беше преработен по поръчка на главния архитект на София, но ремонтът на пространството около храма остава за 2021 г.

Вместо да бъдат поставени гранитни сиви плочи, ще бъдат запазени сегашните едри павета в частта до ул. "Раковска"
Вместо да бъдат поставени гранитни сиви плочи, ще бъдат запазени сегашните едри павета в частта до ул. "Раковска"
Вместо да бъдат поставени гранитни сиви плочи, ще бъдат запазени сегашните едри павета в частта до ул. "Раковска"
Вместо да бъдат поставени гранитни сиви плочи, ще бъдат запазени сегашните едри павета в частта до ул. "Раковска"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Площад "Александър Невски" ще стане пешеходен в участъка до ул. "Г. С. Раковски", но синята зона за платено паркиране зад храма ще продължи да действа. Именно там спират колите си общинските съветници и служителите на местната администрация. Към този момент не е ясно какво ще се случи с паркинга на парламента от южната страна на храма, но предвид липсата на описани промени може да се предположи, че ще бъде запазен, макар да се очаква депутатите да се преместят в бившия партиен дом от следващата година.

Това накратко предвижда преправеният проект за зоната, който ще бъде представен пред гражданите от главния архитект на София Здравко Здравков на 3 юни. Реално ремонтът няма да поевтинее (общата сума е около 20 млн. лв.), но съществени промени няма да има. Предвидените първоначално плочи от сив гранит няма да се поставят, а ще се запази сегашната настилка от павета. Преобразена ще бъде само тротоарната настилка, където се запазват планираните светлосиви плочки.

Освен това, докато се осъществи този план, ще мине доста време - кметът на София Йорданка Фандъкова обяви през април, че ремонтът ще се отложи за 2021 г., въпреки че трябваше да се направи още през 2019-а, но след фиаското с "Графа" и заради местните избори бе забавен.

И нищо не остана

Най-голямото постижение в новия проект изглежда въведената поетапност при ремонтните дейности, за да се намалят "неудобствата за живеещи и работещи". Такава нямаше при "Графа" и това усложни придвижването и всички бизнес дейности по цялата дължина на улицата.

Реално паветата около храма единствено ще бъдат пренаредени. Пейките, които преди бяха предвидени в тревните площи, ще бъдат поставени в алейната мрежа. Ще се изгражда и подпорна стена към Централния военен клуб, след като преди не бяха взети предвид опасностите за сградата.

Затворена за коли става "Московска" в частта ѝ от "Дунав" до бул. "Васил Левски".

Скулптурата "Ослепените Самуилови войни" и Паметникът на българския опълченец ще си останат на същото място. Заложените светещи мачти няма да ги има, защото били много високи. Затова сега ще се избират нови варианти за улични стълбове, като идеята е осветлението да е модерно и класическо.

Преправяй смело

Нанесените сега промени всъщност първо се появиха под формата на препоръки от главния архитект на София. През ноември Здравков ги отправи към проектанта арх. Ивайло Пентелеев от студио А.Д.А, който е автор и на проекта за "Графа".

Формално преработката се наложи заради "непредвидени обстоятелства". Оказа се обаче, че това са базови съображения - проектът не взимаше предвид състоянието на подземната инфраструктура, канализацията и риска за околните исторически сгради. Само за тази неуредица бяха дадени допълнително 87 хил. лв. без ДДС.

В резултат амбициозният план за реконструкции се сви с обяснението, че целта е да се запази максимално сегашният вид на мястото, като се добавят тук-там нови елементи. Така общината се застрахова, като все пак прави ремонт и усвоява средствата за него, но не рискува с по-различни концепции, както при "Графа".

Обществените поръчки за двете зони всъщност бяха пуснати едновременно, като сумата за преобразяването им също беше сходна. "Зона 2", която включва ул. "Граф Игнатиев" и градинката "Св. Седмочисленици", струваше 22 млн. лв. без ДДС, а за т.нар. Златна София, или "Зона 4", в която влиза пл. "Ал. Невски", бяха заделени 20 млн. лв. без ДДС. Финансирането дойде от европейска програма "Региони в растеж", а планът беше ремонтът на "Ал. Невски" да започне веднага след края на българското председателство на Съвета на ЕС. За изпълнител е избрана "ПСТ груп".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drug avatar :-|
    реалист
    • + 4

    Много интересно заглавие "пешеходен паркинг". Не съм виждал паркиран пешеходец. С всяка изминала година, неграмотността журналистическа се увеличава.

    Нередност?
  • 2
    knh56564379 avatar :-|
    knh56564379

    До коментар [#1] от "реалист":

    Братче, "пешеходен паркинг" е целенасочено иронично. Не е журналистическа неграмотност, ами осмива това което отбелязваш и ти - площадът ще бъде уж пешеходен, но ще има паркинг върху него. Преди да се изхрачиш помисли втори път

    Нередност?
Нов коментар