🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Неустойки по договорите за ремонти в София има основно след скандали

От 2015 година глобите са под 2 млн. лв. - за ремонтите на "Графа", "Кристал", бул. "Витоша" и "Шипченски проход"

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общо 1.95 млн. лв. е размерът на санкции или неустойки, които са наложени по договори за изпълнение на обекти от инвестиционната програма на Столичната община за периода от началото на 2015 г. до 30 април 2020 г. Toва става ясно от справка, която "Капитал" получи по реда на Закона за достъп до обществена информация.

От общо 17 отделни санкции цели седем са свързани с ремонтите на централната градска част и по-конкретно т.нар. зона 2 и 4, станали известни като ремонтите на "Графа" и зоната около градинката на "Кристал" и на "Александър Невски".

Общо 4.611 млн. лв. пък са неустойките по договори за поддържане, които се сключват за четири-пет години за отделните зони на града, в които влизат по няколко столични района.

Част от запитването на "Капитал" е било препратено към отделни дирекции в общината, които обаче не изпратиха отговори. Така не става ясно колко са неустойките по договорите за поддържане на зелени площи, охрана на паркове, събиране и транспортиране на отпадъци, на Направление "Архитектура и градоустройство" и в сферата на здравеопазването.

Криви и бавни плочки

Строителната "ПСТ груп" е глобена през февруари 2020 г. за четири отделни нарушения, свързани с качеството, по договора за зоната около градинката на "Кристал" и на "Александър Невски", който бе сключен през юни 2018 г. и е на стойност 21.47 млн. лв. с ДДС. Санкциите обаче са общо 85 478 лв. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира в края на април, че той ще бъде прекратен и ще бъде избран нов изпълнител, а работата по ремонта ще продължи през 2021 г., пише "Дневник". На сайта на общината обаче няма информация засега.

"ПСТ груп" са глобени и за рехабилитацията на бул. "Арсеналски" през ноември 2019 г. за забавяне и качество със 112 713 лв.

За ремонта на улица "Граф Игнатиев" и зоната около нея глобите, наложени на изпълнителя "Джи Пи груп", са две - през юни и през юли 2019 г. за общо почти 389 хил. лв. Общата стойност на поръчката беше 24 млн. лева.

Причината отново е качество. Настилката около трамвайните релси се изду седмица след приемането на обекта преди година и това е част от причината за глобите. Заради същия този договор бившият зам.-кмет на столицата Евгени Крусев в момента е обвиняем.

Фирмите, които изпълняват строителния надзор на въпросните два ремонта на центъра, също имат наложени санкции. Става въпрос за консорциум "Проджект надзор София", като санкцията е на обща стойност 86 200 лв. и е за "неизпълнение на задълженията по договорите".

Кой друг е глобен

Дружеството "СК-13 Трансстрой" е глобено през 2016 г. с внушителната сума 606 740 лв. за изпълнението на трамваен релсов път, контактна и кабелна мрежа по бул. "България" от "Витоша" до ухо "Борово". Договорът с тях Столичната община подписа през юли 2014 г., а причината за глобата е забавяне на работата.

Сериозни неустойки са удържани и от фирмата "Пътища и съоръжения" (част от групата на "Геотехмин") за друг ремонт, който стана известен в медиите - на бул. "Шипченски проход". Те са глобени общо над 360 хил. лв., като договорът им е прекратен, а част от гаранцията е задържана.

Същата компания е глобена за улица "Каменно цвете" в "Банишора" 12 729 лв., но не е посочено защо.

Пешеходната зона на столичния бул. "Витоша" също е станала повод за глоби - забавянето на изпълнителя ДЗЗД "Трейс Витоша" (в който влизат "Трейс груп холд" и "Трейс София") му е струвало 31 581 лв. Договорът им бе сключен в началото на 2015 г. и беше на обща стойност 1.26 млн. лв. без ДДС.

Има глоби за 85 хил. лв. за забавяне на ремонт на подлези по бул. "България" за "Инжстрой" отпреди пет години, както и за обединение "Цариградско" за изграждане на два асансьора в подлеза на "Плиска" за 75 хил. лв.

Абонаменти с минимум проблеми

Изпълнителите на четиригодишните договори за поддържане също са били глобявани за периода 2015 - 2019 г., като пернишката фирма ДЛВ има най-малка неустойка - общо 370 хил. лв., на фона на над 1.22 млн. лв. от "Пътища и съоръжения".

Над 241 хил. лв. са неустойките по договорите за следващите четири години, които бяха сключени през 2019 г. За сравнение - за 2019 г. общината е изхарчила 33.3 млн. лв. по договорите за улично поддържане, показа справка на "Капитал", получена по ЗДОИ.