Вечерни новини: Борисов смекчи малко позицията за еврозоната, златото е на 7-годишен връх заради коронавируса

И още: София дава по 500 хил. лв. за пътища без винетки, АПИ иска 8 млн. лв.; България ще се опита да купи два медицински хеликоптера с пари от ЕС; В Брюксел започват тежките преговори за разпределението на общия бюджет

До ранния следобед в четвъртък изглеждаше, че главният прокурор Иван Гешев си е дал почивка от медийните изяви. Впоследствие БТА цитира негово изявление и от Благоевград, че ще бъде проверен целият процес на "бандитската и криминална" приватизация и всички сделки от нея. Главният прокурор, който по конституция няма законодателна инициатива, за пореден път напомня на парламента, че "политиците трябва да си свършат работата" и "ако е необходимо, да извършат промени дори в конституцията". Причината за оказвания натиск е изтеклата конституционната давност на повечето от приватизационните сделки. В днешното си изявление Гешев подготвя публиката и за продължителна медийна кампания по темата с думите, че "информация за всяка от сделките ще бъде публично оповестявана".

Специализираната прокуратура от своя страна обяви, че е повдигнала обвинение за участие в организирана престъпна група на Елена Динева, с която заминалият за ОАЕ Васил Божков живее, като поиска тя да остане в ареста. Динева беше докарана днес с белезници в спецсъда, който се очаква да уважи искането на обвинението.

Една от жертвите на престъпление от етническа омраза снощи в Германия за съжаление е българин, потвърди днес премиерът Борисов. Снощи крайнодесен германец уби 11 души и рани петима в град Ханау. Той е открил стрелба в два бара, посещавани от имигранти, а по късно се е самоубил, убивайки преди това своята майка. Извършителят, идентифициран като Тобиас Р., е оставил писмо, в което призовава за унищожаване на хора с чужда народност, които вече не могат да бъдат изселени от Германия.

ЧЕТИРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Борисов смекчи малко позицията за еврозоната

След като по-рано през седмицата Бойко Борисов заяви, че ще "забавим темпото" за влизането в преддверието на еврозоната, днес той смекчи малко позицията си пред журналисти в Брюксел. "Напротив (не сме се отказали). Искам само национален консенсус, за да са убедени всички хора в доброто на това, което правим", каза той. По-рано през деня комисарят по еврото Валдис Домбровски обяви, че влизането на България в ERM II може и да не стане през април, както беше първоначално обявено, а в средата на годината.

София дава по 500 хил. лв. за пътища без винетки, АПИ иска 8 млн. лв.

Малко над 150 км са пътните участъци около София, за които Столичната община е предложила да бъдат освободени от винетна такса. Според председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" поддръжката им струва около 8 млн. лв. на година и за да са безплатни пътищата, разходът трябва да бъде поет от общината. Кметът Йорданка Фандъкова обаче обяви, че е готова да плаща едва по500 хил. лв. годишно за поддръжка, което може да означава, че финално решение на казуса все още няма. Междувременно юристи коментираха, че изключването само на пътища около София от винетни такси е дискриминация по отношение на други малки населени места, които са в същата ситуация спрямо по-големите общински и областни центрове.

България иска да купи два медицински хеликоптера с 20 млн. лв. евросредства

След преговори с ЕК за преструктуриране на разходи по програма "Региони в растеж" ще бъдат отделени 20 млн. лв., с които България ще се опита да купи не един, а два медицински хеликоптера, стана ясно днес след среща в парламента по темата между депутати от ГЕРБ, представители на здравното и регионалното министерство и на Планинската спасителна служба. България е единствената държава в ЕС, която не разполага с медицински хеликоптер, след като последната въздушна линейка, която беше частна, бе продадена в чужбина миналата година и така спасителните операции по въздух станаха невъзможни. В последните месеци имаше силен медиен и граждански натиск за покупка на специализирани машини, като в Министерския съвет бе внесена и петиция, подписана от над 9 хил. души.

Златото достигна 7-годишен връх заради коронавируса

Цената на златото достигна в четвъртък най-високото си ниво от 7 години заради притесненията за глобалния растеж в резултат на епидемията от коронавирус и спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще облекчи паричната си политика преди края на годината. Към 17.00 часа котировките са 1620.35 долара за тройунция, което е връх от 2013 г. Златото е поскъпнало с над 6% от началото на годината.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Берлинале се завръща към политическите си корени за 70-ата си годишнина

Какво означава свободата в условия на диктатура? Как трима души опитват да си върнат контрола над живота от социалните мрежи? Това са два от големите въпроси, изследвани във филми на тазгодишния Международен филмов фестивал в Берлин, който ще отбележи 70 години. Програмата на фестивала е описана като изследване на артистични и политически теми, завръщане към основите на създаването му по време на Студената война, описа я новият директор Мариете Рисенбеек.

Осемнадесет филма ще се борят за "Златната мечка" тази година. Водещ на откриващата церемония днес ще бъде българският актьор Самуел Финци. А международното жури оглавява актьорът Джеръми Айрънс

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Новите заразени намаляват в Хубей, силен локален изблик на вируса в Южна Корея

Положителни новини от най-засегнатата провинция Хубей в Китай, но притеснителна информация от други страни в региона. Така изглежда картината за развитието на коронавируса през последното денонощие.

  • Само около 350 нови случая за 19 февруари са регистрирани в Хубей. Всъщност случаите са около 630, но други 280 са извадени от бройката след корекции в данните. Дори така обаче спадът в броя на новозаразените е почти троен спрямо предходното денонощие.
  • Броят на смъртните случаи в Хубей обаче все още е висок - 115 нови за денонощие. До момента общият брой на жертвите е 2130.
  • Бум на заразени се наблюдава в Южна Корея, където само за 36 часа броят на регистрираните случаи нарасна от 31 до 104. Факт е и първата жертва. Повечето заразени са в град Дегу, а първоизточникът, изглежда, е член на местна евангелска църква, която бе запечатана. Тя обаче е посещавана от поне 1000 души. Все пак от Сеул казват, че става дума за локален изблик на заразата и засега не повишават нивото на опасност в страната.
  • Първи две жертви има и на круизния кораб Diamond Princess - те са възрастни хора на над 80 г. Въпреки че карантината изтече, на кораба продължават да се регистрират нови болни.
  • Десетина нови случаи има и в Япония - вече общо 92. Експертите следят внимателно ситуацията там, защото част от случаите не могат да се проследят до китайски първоизточник, което може да е знак за устойчиво локално гнездо на вируса.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Лидерите на ЕС започват тежки преговори за бюджета до 2027 г.

Ръководителите на държавите от Европейския съюз се събират късно следобед в Брюксел на извънреден Европейски съвет в пореден опит да постигнат съгласие за разпределението на общия бюджет на съюза за следващите седем години. Очаква се преговорите да продължат няколко дни и да са ожесточени - заради непримиримите позиции на страните за приоритетите и начина, по който трябва да се изразходват средствата. Основното противопоставяне е между т.нар. пестеливи държави и "приятелите на кохезията", сред които е и България, настояващи да продължи безусловното отпускане на еврофондове към по-бедните страни.

ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Федерер няма да участва на "Ролан Гарос" заради операция на коляното

Носителят на 20 титли от Големия шлем Роджър Федерер обяви, че ще пропусне "Ролан Гарос". Швейцарецът няма да участва на турнира в Париж, след като претърпя операция на коляното. Той ще пропусне още турнирите на твърди кортове в Дубай, Индиън Уелс и Маями, които ще се проведат през февруари и март.