Уикенд новини: Адвокатурата се разбунтува срещу главния прокурор, Lafka затвори

И още: Южна Корея и Италия са изправени пред епидемия, Бърни Сандърс продължава да печели

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Събота и неделя преминаха под шапката на все по-притеснителните новини около коронавируса - както в Европа, така и в Азия. Отзвукът от публикациите в испански медии за това, че местните власти разследват схема за пране на пари, която може да достигне до премиера Борисов, продължава. След като близките до властта медии ("24 часа", БНТ, "Нова телевизия") положиха неимоверни усилия, за да разгромят първоизточника на информацията - най-големия вестник в Каталуния - El Periódico, лично премиерът се опита да опровергае слуховете. "Омаскариха ме с Барселона, сега ще кажат, че имам язовир в Сирия" каза Борисов, докато инспектираше строежа на пътя до граничния пункт Калотина.

Проведеното в събота общо събрание на българската адвокатура единодушно прие декларация, озаглавена "Законността е в опасност, където свършва правото, започва тиранията!", в която критикува процесите, случващите се в прокуратурата и държавата. "Дела трябват, а не думи, но има случаи, когато думите са нужни, за да започнем с делата", коментира новоизбраният председател на Столичната адвокатска колегия Стефан Марчев.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

БСП ще избере лидер в началото на май

В неделя беше проведено закрито заседание на Националния съвет на БСП, на което наред с критики към политиките на правителството и опита каталунското разследване за пране на пари, свързано с името на Борисов, да бъде представено като "претоплена манджа", Корнелия Нинова е коментирала и вътрешните избори на партията: "Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев." Нинова е потвърдила, че състезанието между нея и зам.-председателя на партията Кирил Добрев, който все още не е обявил официално дали ще участва в изборите за председател, е реално. Преди заседанието да започне, президентът на ПЕС Сергей Станишев обясни пред журналисти, че БСП е "улисана в надпреварата за лидер на партията" и може да се окаже разединена и след нея. Според Станишев истерията около ключовата тема за приемането на еврото е измислена. Това е "избор дали искаме да сме в ядрото на ЕС или в периферията". На заседанието беше и насрочена дата за 50-ия национален конгрес на БСП (9 май) след изборите за председател в края на април.

Веригата Lafka затвори официално

Създадената през 2014 г. верига Lafka затвори. Решаващо в това отношение е било решението на управляващите да спрат бизнеса с лотарийните билети на Васил Божков и решението на държавата да поеме дистрибуцията на вестници и списания. В Търговския регистър и системата на Софийския градски съд няма искане за откриване на процедура по несъстоятелност на дружеството "Лафка маркет", което управлява с 1059 обекта, като повечето от тях - 824 - на франчайз. Веригата е концесионер и на спирките на градския транспорт в Пловдив. Няма и съобщение на сайта на фирмата. Редица обекти на фирмата са запечатани временно по заповед на изпълнителните директори, а всеки, който има въпроси, трябва да се обръща към отговорния за обекта търговски представител.

Бърни Сандърс печели третото събитие от изборите за кандидат на демократите

Американският сенатор Бърни Сандърс спечели третото вътрешнопартийно събитие от първичните избори за кандидат на демократите в Невада. Това е предварителната информация на американските медии, които базират оценките си на резултати от преброяването на около 10% от гласовете. Към момента Сандърс изпреварва значително тримата си основни конкуренти - бившият вицепрезидент Джо Байдън, сенатор Елизабет Уорън и Пийт Бутиджидж. Първичните избори трябва да определят кой ще бъде кандидатът за президент на Демократическата партия в САЩ тази година. Следващото събитие от първичните избори е на 29 февруари в щата Южна Каролина. По-важна обаче е датата 3 март или т.нар. Супервторник, когато гласуват общо 14 щата, сред които и многолюдните Калифорния и Тексас. Тогава ще се включи и милиардерът Майкъл Блумбърг.

НОВИЯТ КОРОНАВИРУС

Южна Корея и Италия са изправени пред епидемия

Ако съдим по общите числа, глобалната картина по отношение на коронавируса леко се подобрява през уикенда. Но локални епидемии поставят няколко държави пред криза. Последните развития на коронавируса през уикенда са следните:

  • Южна Корея обявява най-високата степен на тревога, става ясно от изявление на президента Мун Дже-Ин в неделя. От петък сутрин до неделя регистрираните случаи на коронавирус в Южна Корея се утрояват от 204 на 21 февруари до малко над 600. Освен това под наблюдение са още 8000 души. Над половината от потвърдените случаи са свързани с местна евангелска църква в Дегу, град с население от 2.5 млн. души в югоизточната част на страната.
  • Италия изолира общини с поне един случай на заразен. До събота сутрин официалният брой на заразените в Италия беше 9, а 24 часа по-късно регистрираните случаи са 79 по данни на СЗО и италианското Министерство на здравеопазването. От тези 54 са в Ломбардия, 17 във Венето, а останалите - в близки региони. В резултат на резкия скок властите в Италия забраняват напускането и влизането в засегнатите региони, а нарушителите ги грози 3 месеца затвор. Допълнителни мерки са прекратяването на всякакви обществени мероприятия, затварянето на училища, детски градини и някои бизнеси.
  • Още 10 случая са регистрирани в Иран, като така общият брой в страната се повишава до 28, жертвите са 5. Подобно на италианските власти, правителството на Иран също взима мерки, като затваря всички учебни заведения в 14 провинции, сред които двата града, където се наблюдава разпространението - Кум и Арак, където живеят общо около 1.7 млн. души, и столицата Техеран. Първоизточникът на заразата в Иран все още не е обявен, но засяга и съседни държави. Ливан регистрира първи случай в петък на човек, завърнал се от Кум. В ОАЕ двама новозаразени са туристи от Иран.
  • Като цяло по света разпространението достига 78 810 души, или с 818 над числото в събота сутрин. Броят на жертвите нараства с малко над 100 души до 2462, а възстановилите се се увеличават по-бързо - до 23 376, като така активните случаи намаляват.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Кои ще са предложенията за нов управител на здравната каса

В понеделник до 18 ч. стават ясни кандидатите за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като това е крайният срок, в който парламентарните групи ще могат да внесат своите номинации. Сегашният управител - д-р Дечо Дечев обяви, че остава на поста до 12 март, с което мандатът му приключва. Предложенията за кандидат трябва да са придружени с писмени мотиви, които да аргументират професионалната репутация на избрания.

Великобритания ще даде подробности за желаните отношения с ЕС

Британското правителство обяви, че ще даде подробности относно визията си за бъдещите отношения с ЕС следващата седмица. Желанието на премиера Борис Джонсън е за споразумение за свободна търговия от канадски тип и възможност за "отделяне" от европейските правила. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние обаче заяви, че това не може да стане. По думите му Брюксел е готов да предложи "амбициозно партньорство" на Лондон след Brexit, но близостта между тях означава, че договорката ще бъде различна. ЕС и Великобритания ще започнат преговори през март.

OUT_OF_OFFICE

Театър

25.02

Актьорът Стефан Мавродиев отбелязва своята 75-годишнината със спектакъла "Аз, Фойербах", който разказва за актьор, завърнал се на сцената след 7-годишна пауза и явяващ се на неочакван за него кастинг. Автор на пиесата е Танкред Дорст, а режисьор - Владимир Люцканов.

В Младежки театър, Камерна сцена, 19:00 ч, билети: 8 лв.

Финтех

27.02

Ако искате да знаете какво най-ново и важно се случва с разплащанията, мобилните транзакции, дигитални портфейли, блокчейн иновации, киберсигурността във финансовата индустрия, мястото ви е на годишната конференция на Капитал FinTech & InsureTech Summit. Тя събира на едно място представители на най-големите банки, водещите финтех компании, иноваторите на финансовия пазар и представя редица интересни лекции. Работен език: английски.

В Sofia Event Center, 9:00 - 17:00 ч.

Концерт

27.02

Духът на Париж ще се носи в центъра на София с изпълненията на Тома Дютрон, син на двете музикални легенди Жак Дютрон и Франсоаз Харди. Певецът и китарист ще излезе заедно със своята група, за да представи последния си проект с джаз и суинг парчета от петия си студиен албум Frenchy, участие в който вземат и имена от световната поп и джаз сцена като Iggy Pop, Diana Krall, Jeff Goldblum, Billy Gibbons и Haley Reinhart.

В Sofia Live Club, 21:00 ч., билети: 10 лв., от мрежата на Eventim.bg