Вечерни новини: Ситуацията с коронавируса е на крачка от пандемия, България също се подготвя

И още: Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още; Утре ще бъде представен новият модел за електроенергийния пазар

Коронавирусът и свръхактивността на прокуратурата в България за пореден ден са двете основни теми в новинарския поток. Докато заразата в Китай сякаш малко по малко показва признаци на известно овладяване, за съжаление в няколко други точки на света - Южна Корея, Италия и Иран, от няколко дни броят на заразените расте и според здравните експерти светът е на крачка от пандемия.

Серията от акции на прокуратурата пък продължава и днес, като бяха обявени цели четири нови разследвания, включително държавното обвинение се е самосезирало за твърденията в испанска медиа за евентуално пране на пари в Барселона, в което е намесено и името на премиера Борисов, както и за твърденията на проф. Стив Ханке, че преди години е дал на президента Стоянов куфарче с доказателства за корупция в правителството на Костов, но не последвало нищо.

КОРОНАВИРУСЪТ

Коронавирусът върви към пандемия, в Италия заразените се увеличават, цяла Европа се подготвя, в България засега няма регистриран случай

На фона на растящия брой случаи на заразени с коронавируса в различни точки по света - като Южна Корея, Италия и Иран, нарастват опасенията, че заразата върви към пандемия. Европа вече е видимо притеснена и се готви по-сериозно за разпространение на епидемията. Включително и финансово - ЕК обяви в понеделник пакет от финансова помощ от 232 млн евро, като част от тях ще бъде разпределена незабавно за различни сектори, а останалата ще бъде отпусната през следващите месеци.

В България властите също показаха активност по темата, като премиерът Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на който се обсъждат данни за разпространението, предприетите мерки в национален и международен аспект и по-нататъшните действия. Вчера пък министерството на външните работи препоръча българските граждани да пътуват само в краен случай до районите в Италия, където има зараза.

  • Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Кантарджиев днес обяви, че 30 души досега са изследвани в България. Няма открит случай на зараза. В Националната референта лаборатория се изследват единствено проби на хора с проявена симптоматика - температура над 38 градуса и начална форма на пневмония. Причината е, че при липса на симптоматика пробите винаги са отрицателни. Проф. Кантарджиев подчерта, че пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар.
  • В Италия ситуацията се развива много динамично, като само за 4 дни случаите достигнаха почти 230 в няколко региона, предимно на север. Най-много са в Ломбардия чийто център е Милано, но също и във Венето, Емилия-Романя, Пиемонт, Рим. Смъртните случаи вече са 7, като само днес починаха 4 души. В страната има най-много заразени в Европа, а правителството обяви серия драстични мерки за овладяване на болестта.
  • Южна Корея, където е най-големият брой заразени извън Китай, обяви още 231 инфекции в понеделник, като общо стават над 830. Починалите са 8.
  • В Иран потвърдените случаи за три дни са над 60, повечето в свещения град Кум. Дванадесет души вече са починали, което е най-високият брой извън Китай. В понеделник Ирак, Афганистан, Кувейт и Бахрейн обявиха първи случаи на заразени с вируса, всички свързани с хора, пристигнали от Иран.
  • В Китай заразените остават най-многобройни - над 77 000 души, но новите случаи намаляват и в последното денонощие са малко над 400. Броят на жертвите засега запазва обаче темпа си от над 100 на ден и общият брой починали е почти 2600.
  • Притесненията около новото развитие с вируса се отразяват и на световните борси, като Wall Street отчете 3% спад при отварянето на сесията в понеделник.

ТРИ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Прокуратурата ще разследва барселонската история около Борисов, твърденията на Ханке за корупция, заменките и още

Свръхактивност демонстрира прокуратурата в понеделник дори и за темповете, въведени с новия главен прокурор Иван Гешев: сутринта започна с акция в офисите на Басейнова дирекция - Пловдив, и арест на директорката инж. Цветелина Кънева за длъжностно престъпление, за което прокурорите обещаха повече информация във вторник, а преди това се разбра, че главният прокурор Иван Гешев е разпоредил на МВР да провери прословутите заменки на поземлени имоти в горски територии, извършени по време на тройната коалиция.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че в крайна сметка са се самосезирали по публикацията в испанския вестник El Periódico, че испанските власти разследват евентуално пране на пари, споменавайки името на премиера Борисов, като от съобщението стана ясно, че прокуратурата ще поиска информация за разследването, а освен това ще разпита всички посочени в публикацията лица.

Веднага след това от прокуратурата съобщиха и че започва проверка по интервюто на проф. Стив Ханке, който миналата седмица коментира пред bТВ, че през 1999 г. е дал на президента Петър Стоянов документи, уличаващи министри от кабинета на Иван Костов. Прокуратурата ще снеме обяснения от всички споменати от проф. Ханке лица, включително и него.

Тръмп подписва оръжейна сделка за 3 млрд. долара в Индия, но без търговско споразумение

С пищно посрещане и изказване пред 100-хиляден стадион започна двудневната визита на американския президент Доналд Тръмп в Индия. Официалните двустранни разговори ще се проведат утре в Делхи, като Тръмп вече обяви, че САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери и друга военна техника на обща стойност 3 млрд. долара. Не се очаква обаче да се подпише търговско споразумение между Америка и Индия, което по признанието на Тръмп е още "в началните етапи на договаряне", но ще бъде "изумителна търговска сделка, може би най-голямата търговска сделка изобщо".

Берлин замрази наемите на 1.5 млн. жилища за 5 години

Властите в Берлин въведоха замразяване на наемите за 1.5 млн. апартамента за пет години в опит да се спре рязкото им покачване, което принуждава мнозина да го напускат и да търсят поносими жилища извън града, предаде AP. Берлин, където само малка част от жителите обитават собствени жилища, а повечето германци традиционно живеят под наем, е първият германски град, който се опитва директно да влияе върху наемите за жилища, но тази мярка се оценява като спорна. Едни виждат в нея стъпка към повече справедливост и я посрещат радушно, а други яростно я критикуват като социалистически метод, отбелязва AP.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Комисията представя новия модел за електроенергийния пазар

Комисията по енергетика съвместно с Националния комитет на България към Световния енергиен съвет ще проведат утре в Народното събрание кръгла маса на тема "Нов етап от либерализацията на електроенергийния пазар". Ще бъде представен моделът, по който потребителите ще започнат поетапно да бъдат изваждани от регулирания пазар на ток, за да се снабдяват чрез борсата. Очаква се това да стане според мощността на потреблението и да засегне по-големите обекти, без значение дали са битови или бизнес. Промените ще влязат в сила на 1 юли.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Групова сватба на Филипините с медицински маски

220 двойки на Филипините участваха в групова сватба с маски заради коронавируса. Общината в град Баколод, организирала груповата церемония, ги раздаде безплатно на всички, включително роднините, и ги задължи да ги носят. Участниците също трябваше да попълнят и декларация с описание къде са ходили през последните две седмици. Груповите сватби са станали традиция в този град в дните след Деня на св. Валентин. Рекордът е от 2013 г. - 2013 двойки. Но това е несравнимо с церемонията с 30 000 души в Южна Корея този месец, където на участниците раздаваха дезинфектанти за ръце и медицински маски.