🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Още държави в Европа с коронавирус, Нено Димов остава в ареста окончателно

И още: Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса; Нови предложения за свиване на рекламата на хазарта; Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Светът е в очакване заразата от коронавируса да бъде обявена за пандемия, а междувременно параноята и страховете на хората растат главоломно, въпреки че досега вирусът е нанесъл по-скоро умерени вреди - общо 80 хил. заразени в световен мащаб и 2700 жертви.

На този фон днес българските институции, извън вирусната тема, са попритихнали. Съдът реши да остави постоянно в ареста бившия екоминистър Нено Димов. Стана ясна и единствената номинация за нов директор на здравната каса. А НСИ призна, че леко се е пообъркала с данните за вноса.

КОРОНАВИРУСЪТ

СЗО призова света да се готви за пандемия, броят на държавите в Европа с открити случаи расте

Светът трябва да се подготви за пандемия, макар такава все още официално да не е обявена, предупреди СЗО на фона на растящите случаи на заразени с коронавируса в редица държави в последните дни. Най-засегнати след Китай са Южна Корея (почти 1000 болни), Италия (почти 290 случая), Япония (161 болни) и Иран (95 случая). Общият брой на случаите в цял свят надхвърля 80 хил., а жертвите са над 2700, повечето от тях са в Китай.

  • Днес първи случаи бяха отчетени в Австрия, Хърватия и Швейцария. В Тирол са диагностицирани двойка италианци, които живеят в Австрия, а в Загреб - хърватин, посетил Милано преди седмица.
  • Всички гости на хотел в Тенерифе са блокирани, след като тестът на италиански лекар с грипоподобни симптоми се оказа позитивен.
  • Южна Корея се готви да тества за вируса над 200 хил. членове на секта в опит да ограничи растящата зараза. Почти ⅔ от близо 1000 случаи са при членовете на сектата Shincheonji Church of Jesus.
  • В Италия, където има най-много случаи в Европа, броят на заразените расте, като днес са регистрирани близо 60 нови болни. Открит е първи случай извън поставените под карантина северни райони - в Сицилия.
  • Зам.-министърът на здравеопазването на Иран е болен от коронавирус и е в самоизолация, съобщи самият той във видеосъобщение. Внезапното покачване на броя на заразените до десетки в страната в последните 5 дни вече взе 15 жертви - най-големият брой починали след тези в Китай. Има сериозни подозрения, че страната не разкрива истинските размери на епидемията. Съседни държави като Афганистан и Пакистан затвориха границите си за Иран, а други в Персийския залив като Бахрейн и ОАЕ преустановяват полетите от и до страната.
  • Със завръщането на българи, които живеят в Италия, започнаха и първите съмнения за зараза в България. До момента официално няма потвърден случай у нас. Снощи "България ер" обяви, че отменя полетите си от и до Милано.

ПЕТ ПО ТРИ

Най-важните новини от деня в три изречения

Бившият екоминистър Нено Димов остава в ареста

Бившият екоминистър Нено Димов остава окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран съд, като решението не подлежи на обжалване. То е подписано с особено мнение на съдията докладчик Даниела Русинова, според която няма опасност от друго престъпление, а най-тежката мярка задържане под стража е незаконосъобразна, но надделява мнението на другите двама членове на съдебния състав, които смятат, че обвинението е тежко и това създава риск Димов да извърши друго престъпление, ако бъде на свобода. Бившият министър е в ареста от 9 януари и днес той е поискал да се възползва от правото си да не присъства в съдебната зала, но въпреки това бе доведен от съдебна охрана.

Проф. Петко Салчев ще управлява здравната каса

ГЕРБ единствено предложи кандидат за нов управител на НЗОК и почти сигурно номинацията ще бъде гласувана. За поста е предложен проф. Петко Салчев, който има дълъг административен стаж и медицинско образование. Бил е зам.-министър на здравеопазването в царския кабинет, оглавявал е болницата "Царица Йоана", ръководил е дирекция в Националния център по обществено здраве и анализи, бил е директор на Регионалния център по здравеопазване в София, а от октомври миналата година е зам.-директор на агенция "Медицински надзор".

"Демократична България" предлага ограничаване на хазартната реклама

Покрай общественото обсъждане на предложените от финансовото министерство промени в Закона за хазарта от коалиция "Демократична България" предлагат няколко промени: в хазарта да се копират ограниченията при рекламата на цигари, да се свият възможните места за продажба и залагания, а организаторите на залагания да внасят пропорционална сума от печалбата си (10%, но минимум 50 хил. лв.) за борба със зависимостта, а не фиксирана сума, както е сега, и много по-прозрачна отчетност на събраните и похарчените за целта средства. Специално за рекламата се предлага в телевизии информация да се излъчва след 22 ч. и задължително да се обявява процентът на наградите от приходите от тиража, и се забранява показването на лицата на спечелилите. В законодателната си активност от последните месеци управляващите не предприемат никакви действия срещу мащабната хазартна реклама и това е първата политическа партия, която предлага ограничения.

Работодателите да могат да виждат онлайн издаден болничен

Тази мярка за ограничаване на фалшивите болнични листове беше предложена на тристранка (правителство, работодатели и синдикати). По останалите идеи засега няма консенсус, като сред тях са намаляване на срока на болничния от личен лекар, още санкции и повторна медицинска експертиза. Дискусията засега е на ниво идеи и няма разписани законови предложения.

Предсрочните избори в Румъния стават по-малко вероятни, политическият блокаж продължава

Решение на Конституционния съд срещу повторното номиниране на Лудовик Орбан за премиер засили политическата несигурност в страната. Предсрочните избори изглеждаха вероятни, след като правителството на малцинството на Орбан беше свалено по-рано този месец, но сега Конституционният съд заяви, че президентът Клаус Йоханис създава конфликт на интереси, като го предлага отново за премиер, и че трябва да предложи нов кандидат. Либералите на Орбан искат да се възползват от високото одобрение за тях, като изтеглят изборите напред през пролетта или началото на лятото, но процесът по избиране на нов кабинет сега ще започне от самото начало и две правителства трябва да бъдат отхвърлени от парламента в рамките на 60 дни, за да може да се проведат предсрочни избори.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Жителите на о. Лесбос се разбунтуваха срещу бежанците

Жители на гръцкия остров Лесбос влязоха в сблъсъци със силите реда по време на поредния протест срещу намеренията на властите да изградят втори лагер за имигранти там, предава агенция Reuters. Островът е един от най-засегнатите от бежанската криза от 2015 г. насам, тъй като в близост има турски територии, откъдето по море пристигат стотици хиляди хора въпреки споразумението между ЕС и Турция за задържане на мигрантите на турска територия срещу финансово обезщетение. По данни на ООН през 2019 г. на Лесбос са пристигнали почти 60 хил. души.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Bellingcat: Единият от обвинените за отравянето на Гебрев е бил дипломат в Женева

Един от тримата руснаци, обвинени от българската прокуратура за отравянето на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, е бил дипломат в Женева, разкри разследващият сайт Bellingcat.

Егор Гордиенко (с фалшивата самоличност Георгий Горшков) е бил трети секретар на руската мисия в Световната търговска организация в Женева през 2017 г. Мандатът му е бил прекратен предсрочно, без причината за това да стане ясна.

Името на Георгий Горшков бе обявено от прокуратурата преди няколко дни. Преди това разследващите изписваха имената на тримата заподозрени само с инициали.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Измина година от кончината на Поручика. Бог да упокои неспокойната му душа.

    Нередност?
Нов коментар