Вечерни новини: ЕК извади България от групата страни с дисбаланси, НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения

И още: Заразените с коронавирус се множат в Италия и Европа, първи заболял в Гърция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световната тема на деня си остава разпространението на коронавируса. А новината, която дойде от Гърция, е за първи случай на заболял там.

Срещата между правителствата на България и на Гърция в Александруполис мина без особени новини. Премиерите Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис са обсъдили търговско-икономическите отношения и съвместните проекти: в жп сектора коридорът Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе, бъдещият ГКПП "Рудозем - Ксанти", а в енергетиката - газовата връзка и терминалът за втечнен природен газ в Александруполис.

Главният прокурор Иван Гешев също произведе новина в България - прокуратурата започва проверка на приватизацията на "Международен панаир Пловдив". Ще бъде анализирана цялата документация по сделката, в която основно действащо лице е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. В Стамболийски и в Разград продължиха активностите на главния прокурор срещу битовата престъпност.

ТРИ ПО ТРИ

По-важните новини от деня в три изречения

Европейската комисия: България вече няма макроикономически дисбаланси

България е постигнала съществен напредък във финансовия надзор и управлението на държавните предприятия, обяви Европейската комисия, което е в основата на изваждането й от групата на страни с дисбаланси. Тя е и единствената с подобрена оценка, като в списъка остават девет държави, а три (Гърция, Италия и Кипър) продължават да са с прекомерни дисбаланси. Решението на ЕК отваря допълнително пътя на България към влизане във валутния механизъм ERM II и банковия съюз, като остава само да се види попълването на капиталови дупки в ПИБ и Инвестбанк, които ЕЦБ идентифицира.

НАП няма да затваря обекти за дребни нарушения

Националната агенция за приходите ще предложи промени в Закона за ДДС, с които да се свият случаите, в които данъчните могат да запечатват търговски обекти. Мярката вече няма да се налага, когато липсват реквизити във фискалните бонове, в обектите не се съхраняват паспорти на касовите апарати или има проблеми във връзката при предаване на данни към НАП, съобщиха от агенцията след среща с бизнеса. Така магазин ще бъде запечатан само при по-сериозни нарушения - като неиздаване на касови бележки или разминаване на отчетеното в касовия апарат и касата.

Всеки втори българин е теглил небанков кредит, сочи изследване на Nielsen

Половината българи са теглили кредити от небанкови институции поне веднъж в живота си. Това показва проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria и Български национален панел сред населението на възраст 15+. Една пета са го направили веднъж в живота си, а 31% - повече пъти. Най-активните потребители на небанково финансиране са хората между 35 и 44 години - около 63%. В небанковото финансиране допитаните харесват на първо място възможността да теглят малка сума пари за кратък период, след това - улесненото кандидатстване, а основен недостатък за три четвърти от респондентите е високата лихва.

КОРОНАВИРУСЪТ

Заразените с коронавирус се множат в Италия и Европа, в България все още няма обявен случай

Въпреки карантината и строгите мерки в няколко градчета в Северна Италия случаите на коронавирус в страната се множат, а болестта продължава да се разпространява в Европа. Вчера първи случи бяха открити в Австрия, Швейцария, Хърватия, към тях днес се присъедини съседна Гърция, а във Франция почина 60-годишен мъж с коронавирус. Източник на новите случаи в Европа е именно Италия, където болните са близо 380, като днес бяха обявени и първите случаи на заразени деца. Починалите са 12 - всички са възрастни хора и със съпътстващи заболявания. Въпреки разпространението здравните министри на Германия, Франция и Италия обявиха, че не се предвижда затваряне на границите.

  • В България случаи на коронавирус засега няма официално обявени, въпреки че очакванията са вирусът да стигне и дотук. На този етап няколко души в различни градове, пътували до Италия или завърнали се оттам, се изследват и са в карантина.
  • Актуален в сряда у нас бе въпросът полага ли се болничен на хората, пътували до райони със зараза, които се поставят под доброволна домашна карантина. Оказа се, че здравният министър и депутатите имат различни тълкувания. Премиерът Борисов обеща, че "ще се намери решение".
  • В Китай новозаразените и жертвите спадат за пореден ден (415 нови болни и 52 починали) и ситуацията там изглежда все повече под контрол.
  • В Южна Корея обаче, напротив, в последните дни заразените растат със стотици на ден и вече надхвърлят 1200. Жертвите са 12.
  • Най-несигурна е ситуацията в Иран, за където има притеснения, че властите не разкриват истинската картина. Според официалните данни в Иран заразени са около 140 души, а починалите са 19, като само днес има 3 нови жертви. Именно високият брой на починалите оставя съмнения за много по-голям реален брой заразени.
  • Множат се болните в Кувейт - вече над 25 души, те са свързани с изблика на вируса в Иран.
  • Първи случай отчете Бразилия, болният е пътувал до Италия.
  • Коронавирусът продължава да оказва негативно влияние върху борсите. Все пак след три сесии на спад в Европа в сряда започна леко успокоение. За няколко дни обаче средно акциите по европейските борси са загубили почти 10%.
  • Правителството на Хонконг реши да даде еднократно по 10 хил. хонконгски долара, или около 1280 щатски долара, на всеки постоянен жител на града над 18-годишна възраст. Този ход, който ще струва на правителството около 71 млрд. местни долара, има за цел да смекчи удара от коронавируса и месеците на протестите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Парламентът ще изслуша премиера Борисов за тол системата

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде изслушан в парламента утре за тол системата. Това става по предложение на депутата от БСП Георги Свиленски и е мотивирано с напрежението в населените места около София заради винетките. По предложение на ГЕРБ в парламента ще бъдат изслушани също регионалният министър Петя Аврамова и проф. Олег Асенов от АПИ. "За съжаление и до ден днешен нито решението на Министерския съвет, подписано от г-н Борисов, е отменено, нито е актуализирано с изваждане на съответните участъци. Хората не знаят какво да правят, освен да следят по телевизията някой от управляващите да излезе и да обясни", каза Свиленски.

Финтех конференцията на "Капитал"

Ако се интересувате от най-новите и важни развития в разплащанията, мобилните транзакции, дигиталните портфейли, блокчейн иновациите, киберсигурността във финансовата индустрия, мястото ви е на годишната конференция на "Капитал" FinTech & InsureTech Summit. Тя събира на 27 февруари, четвъртък, в Sofia Event Center представители на най-големите банки, водещите финтех компании, иноваторите на финансовия пазар. Работният език е английски.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Мария Шарапова каза довиждане на тениса

Руската тенисистка Мария Шарапова обяви края на професионалната си кариера на 32-годишна възраст. "Спортът бе като семейство за мен вече повече от 28 години. Тенис, казвам ти довиждане", пише в писмо, публикувано в списание Vogue. Тенисистката спечели пет титли от Големия шлем, първата от които едва на 17 г. на Уимбълдън. Дълго време беше номер едно в световната ранглиста, а и в момента е в топ три на най-печелившите тенисистки в историята. През 2016 г. световната антидопинг агенция уличи Шарапова в употреба на забранени вещества (мелдоний). Последва поредица от контузии, след които тя така и не възстанови формата си.