Вечерни новини: Пощите поемат дистрибуцията на вестници от март, сенатор от САЩ опитва да спре продажбата на bTV на Келнер

И още: Коронавирусът вече се разпространява по-бързо извън Китай, в България няма случаи; Съпругата на Божков остава постоянно в ареста; Преговори с Албания и Северна Македония за членство може да започнат до седмици

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Напрежението около коронавируса продължава да доминира вътрешните и международните новини днес. България няма официално установен болен, въпреки че разпространението на заразата е такова, че той вероятно съвсем скоро ще бъде тук.

Иначе светът продължава да се върти и в нормалния си ритъм. В България Бойко Борисов се отказа да купува нов правителствен самолет и заяви, че ще даде парите за нови физкултурни салони за училища из страната, а държавата пое официално разпространението на вестници от монопола, свързван с Делян Пеевски. Товарните и автобусните превозвачи пък получиха обещание за безплатни устройства за тол системата, след като първоначално трябваше да плащат на посредник монополист 15-20 лв. на месец.

ПЕТ ПО ТРИ

По-важните новини от деня в три изречения

Държавните пощи поемат разпространението на вестници от 1 март

След като през есента премиерът Бойко Борисов разпореди държавата да поеме дистрибуцията на медиите, днес правителството взе решение: "Български пощи" поема задачата от 1 март, а след половин година ще направи анализ за изпълнението й. От години дейността е монополизирана от две компании, свързани с Делян Пеевски, които сега се отказват от този бизнес, вероятно защото го считат за недостатъчно печеливш. Транспортният министър косвено го потвърждава, защото говори за губеща дейност и нужда от държавна субсидия за пощите.

Повече по темата в текста в "Капитал" тук.

Американски сенатор поиска спиране на сделката за собственика на bTV

Сенатор Марко Рубио изпрати писмо до Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) към финансовото министерство, с което поиска спиране на сделката, с която чешката PPF Group на Петр Келнер ще придобие мажоритарен дял в Central European Media Group Enterprises (CME), сегашния собственик на bTV. Според политика компанията на Келнер и самият той били известни, че действат като "подставено лице на Китай в Чешката република" и че притежаваните от PPF телекомуникационни компании работят с Huawei Technologies за изграждане на 5G мрежи. От PPF коментираха, че сенаторът се позовава на "фалшива информация" от чешки политици. Акциите на CME се понижиха с 10% в предварителната търговия преди отварянето на американската борса. Очаква се акционерите на CME да гласуват днес дали одобряват сделката.

Апелативният специализиран наказателен съд наложи постоянен арест за съпругата на Васил Божков

Апелативният специализиран наказателен съд остави постоянно в ареста съпругата на Васил Божков - Елена Динева, обвиняема за участие в организираната престъпна група на Божков. Миналата седмица първата инстанция отхвърли искането на спецпрокуратурата и наложи на Динева рекордна по размер гаранция от 1.5 млн. лв. Междувременно от прокуратурата съобщиха, че двама прокурори от Върховна касационна прокуратура са се срещнали с представители на главния прокурор в ОАЕ, където е Божков, и са обсъдили "възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни" и "наказателноправни въпроси от взаимен интерес".

Преговори с Албания и Северна Македония за членство може да започнат до седмици, каза еврокомисар

ЕС може да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония до седмици, тъй като и двете страни са отбелязали добър напредък в подготовката си, заяви еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, цитиран от Reuters. Франция, която блокира започването на разговори с Тирана и Скопие през октомври, даде знак по-рано през февруари, че разговорите може да започнат, ако ЕК даде положителна оценка за тях през март. Вархеи каза, че докладът на Еврокомисията, който се очаква да бъде публикуван следващата седмица, е окуражаващ.

Финансовият министър на Румъния ще опита да състави правителство

Румънският президент Клаус Йоханис номинира снощи финансовия министър Флорин Къцу за премиер, след като в понеделник Конституционният съд реши, че повторната номинация на лидера на Национално-либералната партия Лудовик Орбан след свалянето на правителството му с вот на недоверие е неконституционна. Правителството начело с Орбан, включително с Къцу като финансов министър, ще остане да изпълнява функциите си като служебно до съставянето на ново. Къцу има 10 дни да представи нов кабинет и да поиска одобрението му от парламента, но основната цел на либералите е свикване на предсрочни избори, за да се възползват от високата подкрепа, която имат в момента според социологическите проучвания.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Три дни преди старта на тол системата превозвачите пак протестираха

Три дни преди обявения за 1 март старт на тол системата превозвачи пак протестираха символично в София, този път заради неизгодните договори, които им налагат фирмите за бордовите устройства, чрез които ще става таксуването. Протестът се състоя, въпреки че премиерът Борисов нареди устройствата да се предоставят безплатно.

КОРОНАВИРУСЪТ

Вирусът вече се разпространява по-бързо извън Китай

За първи ден броят на заразените от коронавирус по света са повече от тези в Китай (450 нови случая), като най-голям принос за това има Южна Корея (над 500 случая), Иран (над 100 нови заразени) и Италия (близо 60 за последното денонощие).

Въпреки нервното очакване и думите на държавния здравен инспектор доц. Кунчев, че "вносът на коронавируса" у нас е неизбежен, официално в България няма регистрирани случаи. Всички изследвани проби на хора, настанени в болници общо в София и още седем града, са отрицателни.

  • Стана ясно поне, че по разпореждане на Борисов НОИ ще поеме болничните на хората, които евентуално ще трябва да изкарат домашна карантина. Темата стана актуална, след като здравният министър и депутатите имаха различни мнения за това как да бъде оформено отсъствието от работа на пристигащите от райони с коронавирус, а законът не е еднозначен и ясен.
  • Болестта в България се очаква да дойде от Северна Италия, където има огнище на вируса, а много българи работят, а и почиват там. В Италия болните вече са близо 530, а жертвите са 14, като днес има двама нови починали. В последните дни от Италия коронавирусът се разпространи и в други европейски държави, вкл. и съседните ни Гърция, Северна Македония, а от днес и Румъния.
  • Засега в повечето новозасегнати европейски страни има по-скоро единични случаи, но Европа се готви за по-сериозно разпространение на заразата. В Германия, където има 27 случая, здравният министър обяви, че страната е близо до епидемия. За предстояща епидемия заговори днес и френският президент Макрон. Във Франция има 18 регистрирани случая и две жертви.
  • И докато в Китай епидемията изглежда все повече под контрол с падащ брой новозаразени и все повече излекувани, в Южна Корея болестта се разпространява все по-агресивно. Броят на болните вече е над 1700, а починалите са 13.
  • Повече починали има в Иран - 26, където е другото голямо локално огнище на заразата с почти 250 болни. Ситуацията там е несигурна, като има съмнения, че истинският брой на заболелите и починалите е по-голям.
  • Саудитска Арабия засега забрани религиозния туризъм към свещените Мека и Медина.
  • Фондовите борси отново се понижават в четвъртък, след кратката пауза вчера. Страхът от разпространение на коронавируса се пренася на всички пазари заедно със заболелите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Словакия гласува на парламентарни избори

На 29 февруари в Словакия ще има парламентарни избори, като според проучванията управляващата лявоцентристка партия СМЕР ще вземе 17-20% от вота. На второ място се очаква да бъде крайнодясната Народна партия "Наша Словакия", която може да се окаже балансьор при съставянето на следващото управление. Вотът ще е първият след убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през 2018 г., което предизвика масови улични протести, доведе до оставката на премиера Роберт Фицо и постави началото на серия от разследвания за тесните връзки между политици, бизнес и служители в правосъдието.

Енергийна среща в Азербайджан

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще участва утре в шестата годишна среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор в азербайджанската столица Баку. Участниците в конференцията ще обсъдят напредъка по проекта за пренос на каспийски газ през Турция и Гърция към Италия и България за Европа. В рамките на събитието се предвижда министър Петкова да се срещне с министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов, като една от темите на разговора вероятно ще бъде договорът на "Булгаргаз" за покупка на 1 млрд. куб. м. газ от азерската SOCAR.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Изложбата с творби на Леонардо да Винчи постави рекорд в Лувъра

Изложбата с творби на Леонардо да Винчи, която приключи преди дни, официално е най-посещаваната в историята на Лувъра. Това обявиха тази седмица от музея.

Изложбата беше открита през есента на миналата година и продължи до 24 февруари. За това време тя е разгледана от точно 1 071 840 души, което е почти два пъти повече в сравнение с предишния рекорд - ретроспективната изложба на творчеството на Йожен Дьолакроа от 2018 г.