НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Турция пак извади миграционния коз срещу ЕС

Гърция използва сълзотворен газ срещу тълпи, щурмуващи границата, засега няма натиск към България

Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя страна началникът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов коментира днес, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна готовност, за да помогнат при нужда за охраната на държавната ни граница
Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя страна началникът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов коментира днес, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна готовност, за да помогнат при нужда за охраната на държавната ни граница
Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя страна началникът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов коментира днес, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна готовност, за да помогнат при нужда за охраната на държавната ни граница    ©  Цветелина Белутова
Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя страна началникът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов коментира днес, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна готовност, за да помогнат при нужда за охраната на държавната ни граница    ©  Цветелина Белутова

Напрежението по границата между Турция и ЕС рязко започва да се покачва, след като турският президент Реджеп Ердоган официално потвърди днес, че страната му няма да спира бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат евросъюза. Според него на границата с ЕС вече има около 30 хил. души. Решението на режима в Анкара е провокирано от кървавото развитие на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където при въздушни удари на проправителствени сили бяха убити 33 турски военнослужещи. Ердоган очевидно се опитва да изтъргува подкрепата на водещите европейски сили в ЕС и НАТО за операцията му в последния бастион на сирийската опозиция, като заплашва с евентуално повторение на бежанската криза от началото на сирийската гражданска война.

Гърция обаче е решена да защитава границите си след като мигранти се опитаха да преминат в страната от Турция, съобщава тази сутрин агенция Reuters. Към България за момента няма миграционен натиск, обяви от своя страна началникът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков. Въпреки това обаче военният министър Красимир Каракачанов коментира днес, че 350 военнослужещи от армията са приведени в бойна готовност, за да помогнат при нужда за охраната на държавната ни граница.

Ситуацията обаче не е толкова розова на гръцка граница край Одрин, където се наблюдава масирано струпване на мигранти, очевидно решени да напуснат Турция на всяка цена. "Правителството ще направи всичко, което е необходимо, за да защити границите си", коментира гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас пред репортери след извънредно заседание на Министерския съвет в Атина. "През последните 24 часа гръцките власти са предотвратили опити на 4 000 души да преминат границата", каза говорителят. "Това няма нищо общо с Идлиб", добави той.

Сблъсъците на границата между Турция и Гърция са при контролно-пропусквателния пункт "Кастаниес". Очевидци твърдят, че мигрантите хвърлят по граничната охрана камъни и запалени дървета. Гръцката полиция от своя страна използва сълзотворен газ, за да не допусне проникване в страната. На място са изпратени и военни части, съобщи Българското национално радио.

Гръцкото правителство също така е изпратило 52 военни кораба за охрана край всички острови в Егейско море, които са цел на мигрантите, съобщават от гръцкото министерство на отбраната. "През нощта силите за сигурност възпрепятстваха нелегални преминавания на границата", коментира министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия Skai в събота.

На остров Лесбос е министърът на мореплаването Янис Плакиотакис, който подчерта, че морската граница е напълно защитена от незаконно преминаване в гръцки териториални води.

Опозицията в Гърция настоява за извънредна среща на лидерите на европейските страни във връзка с ескалацията на ситуацията с мигрантите.

Хиляди сирийски бежанци, които продължават да пристигат на турска територия в Пазаркуле - на метри от границата с Гърция, не биват ограничавани от турските служители, съобщава БНР. В бивака, който е в буферната гранична зона, са блокирани хиляди мигранти, хората палят огньове и се стеле тежък задушлив дим. На място има много малки деца, дори и новородени. Хората са без храна и когато днес благотворителни организации с два буса доставиха продукти, се стигна до бой за недостигащите за всички пакети.

Бежанците, които искат да стигнат до Западна Европа, на няколко пъти реагираха на фалшиви сигнали, че пунктът се отваря и стотици се спуснаха към към бариерата. Хората искат помощ от турските власти за решаване на битовите условия с доставката на храна и вода.

Междувременно българския министър на отбраната Красимир Каракачанов издаде заповед за привеждане в готовност на 300 военнослужещи от Сухопътните войски и 50 от състава на Силите за специални операции по писмено искане на министъра на вътрешните работи Марин Младенов. Екипите имат готовност за оказване на съдействие на "Гранична полиция" при охрана на държавната граница в случай на необходимост, съобщават от пресцентъра на министерството. Също така военният министър се включи в наблюдателен полет с вертолет по протежение на българско-турската граница.

По-рано на брифинг в района на граничния пункт "Капитан Андреево" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков обяви, че засега не се налага да се ангажира армията и реално няма мигрантски натиск към границата на България. "Такава криза няма как да бъде решена без дипломацията на високо ниво", посочи той, имайки предвид разговора между премиера Бойко Борисов с президента на Турция Реджеп Ердоган. Планирано е двамата да се срещнат още в понеделник във връзка с кризата.

"Към България риск от мигрантски натиск няма, повод за паника - също", заяви и вицепремиерът Томислав Дончев по БНТ.

От Министерството на отбраната съобщиха, че в рамките на деня министър Каракачанов е участвал в наблюдение по въздух и земя на местата за евентуалното разполагане на подразделенията на Българската армия, ако тяхното участие се наложи. В екипа на военния министър влизат изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на Съвместните сили за специални операции генерал-майор Явор Матеев и директорът на дирекция "Операции и подготовка" на Министерството на отбраната бригаден генерал Станимир Христов.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 5

    Засега няма миграционен натиск към България, не благодарение на факта че наш'та Тиква и турския диктатор са големи приятели, а само и единствено защото дори и бежанци избягват нашата държава-бутафория. Всъщност това е до голяма степен заслуга на Тиквата-премиер.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 13

    Факт е, че на личната симпатия между Борисов и Ердоган дължим нулевия мигрантски натиск по границата ни с Турция. Не мога да си кривя душата - това го дължим персонално на Борисов и трябва да е ясно.

    Ердоган видимо не си разчете стратегията и позатъна в Сирия. Затова в момента прави движенията на давещ се и маха с ръце да се хване и за сламка, като подгони мигрантския сбирток към Гърция, с която има много сметки за уреждане. Пък ако Брюксел прати и някой млрд Е - берекет версин!

    За мое изумление в текста не намерих и вачек, че турската армия е нашественик в Сирия и конституционно задължение на САА е да изтласка агресора извън територията на страната, така че няма какво толкова да героизираме нашествениците.

    Според договореностите от Сочи 2018 г. Турция вкара военни части в десетина точно посочени наблюдателни пункта в зоната за деескалация в Идлиб, за да раздели "умерените" от "неумерените" главорези, да разоръжи първите и унищожи вторите. За година и половина нищо такова не се случи.
    Турция използва военното си присъствие в Идлиб, за да преформатира, превъоръжи и умножи местните тюркските племенни милиции, които да използва като прокси сила, за да откъсне части от провинциите Идлиб, Алепо и Хама от Сирия с тенденция после да ги присъедини към неоосманска Турция тая територия, която съвпада със старите османски пашалъци Халеп и Шам..

    И, Капитал, моля!
    На гръцката граница не напират СИРИЙСКИ бежанци, а всякакъв сбирток от целия Близък Изток - афганци, иракчани, пакистанци, тамили, които са си разпродали всичкото, само и само да стигнат до социалните фондове на богатия Запад.

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 4
    • + 4

    Жал ми е за тях като ги гледам с дечица, но да вървят към путя, защо търсят път и пътеки към Европа.

    Нередност?
  • 4
    ckr1529263557567674 avatar :-|
    lel
    • - 7

    До коментар [#3] от "Peni Nikol":

    Ако утре някоя държава ти нахлуе в града и ти срине училищата и болниците, ти на къде ще тръгнеш ?

    Нередност?
  • 5
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • + 1


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Има и още едно обяснение.
    Затворим ли границата с Турция, спират и тировете, което ще доведе моментално до колапс турската икономика.

    Нередност?
  • 6
    rapidfire avatar :-|
    gigabyte
    • - 2

    Дори и хора в ужасното положение на бежанци избягват милата Родина! Нещо да ви говори? Сигурно е от голямата стабилност на икономиката ...

    Нередност?
  • 7
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 4
    • + 5


    До коментар [#] от "
    gigabyte
    ":

    А бе чем... шир, за всички е ясно, дори самите скакалци си казват, че им е разрешен маршрута към Гърция, а към България е забранен от турските власти.
    Като толкова е зле тук бегай в рашистан да живееш.
    Ма и синът на Нинова, и мишо плесника са в гадния САЩ, а не в любимата рушлямия.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#5] от "ironhorse":

    Отчитам, че доста време бях пощаден от четене на въпиющи глупости. Сега искате да наваксате наведнъж ли?

    Единственото ни разумно решение е добросъседство с Турция, незамесване в нейните конфронтации и "превеждане" на брюкселските бюрократи спецификите на източната народопсихология.

    Това е нещото, с което Борисов се справя уникално добре. Единственото нещо!

    Факт е, че мигрантска заплаха към БГ няма. Бежанците и преди, и сега давят Гърция, с която Анкара има нерешени сериозни конфликти за Кипър, за Либия, за левантийския газ и нефт, за малоазиатската граница, за териториалните води и ИИЗона при островите.

    За щастие БГ с Турция конфликти няма. Хайде да не си създаваме зорлем.

    Нередност?
  • 10
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#9] от "ironhorse":
    Фактът, че не Ви отговарят, би трябвало да говори достатъчно.

    Нередност?
Нов коментар