Живият щит на Ердоган

Миграционният пожар по границата на ЕС с Турция се оказа твърде буен за премиера Борисов

Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в среща на върха ЕС - Турция в София се провали
Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в среща на върха ЕС - Турция в София се провали
Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в среща на върха ЕС - Турция в София се провали    ©  Министерски съвет
Посредническата мисия на Борисов да убеди Ердоган да участва в среща на върха ЕС - Турция в София се провали    ©  Министерски съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дет се вика, аз съм дошъл, стиснали сме си ръцете, изпълняваме си ангажимента, държиме връзка", казва премиерът Бойко Борисов, докато турският президент Реджеп Таийп Ердоган го изпраща до автомобила, който трябваше да го отведе от президентския дворец "Бештепе" до летището на Анкара.

Спешната среща между двамата беше проведена в понеделник вечерта, след като турският президент изпълни заканата си и отвори своята граница за хиляди мигранти, които от няколко дни се опитват да преминат безуспешно в съседна Гърция. Всичко това се случва на фона на "подозрителното спокойствие" на българската граница с Турция, както отбелязва германското издание "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Недовършеното изречение на Борисов всъщност обобщава пожарните дипломатически совалки около внезапно провокираната от Турция мигрантска криза от началото на седмицата. Ето и хронологията на буквално ежечасно развиващата се ситуация:

  • Борисов отиде в Анкара, за да убеди Ердоган да участва в среща на върха ЕС - Турция за бежанците.
  • Турският президент обаче на този етап отказа разговори и поставя условието ЕС да подкрепи "решенията" на Анкара за ситуацията в Сирия, като заедно с това даде да се разбере, че този път ще използва картата с мигрантите за натиск докрай.
  • Тя обаче ще се разиграва главно на турско-гръцката граница заради обтегнатите отношения между двете държави по други въпроси. България, изглежда, засега ще бъде "пощадена" от мигрантска вълна заради балансираните отношения между Ердоган и Борисов, като турският президент публично пое този ангажимент.
  • Залогът за изход от умишлено предизвиканата мигрантска криза очевидно е динамиката на военните действия в Сирия, след като Ердоган се оказа затънал във война, която не може да спечели, и в патова ситуация, защото срещу себе си има не само силите на президента Башар ал Асад, но и Русия. По тази причина той отчаяно се нуждае от съюзници и се опитва всячески да си ги "спечели" в лицето на ЕС, който обаче няма как открито да застане на негова страна и да се конфронтира челно с Русия.

Мисията неуспешна

За разлика от преди две години, когато по време на българското европредседателство Борисов успя да договори среща на върха между ЕС и Турция във Варна, опитът му да се нагърби отново с посредническа мисия този път се оказа неуспешен.

Първоначално турският президент прие поканата за среща, но след разговора с Борисов отхвърли такъв вариант. Изтъкнатата от Ердоган официална причина за отказа беше, че докато двамата с българския премиер разговаряха, в турските медии се е появила информация за двама убити и един ранен мигрант на границата с Гърция. По-късно гръцките власти обаче отрекоха това и нарекоха тази информация "фалшива новина". Гърция и Турция в момента на практика се намират в състояние на информационна война, що се отнася до случващото на границата.

Другата причина, която посочи Борисов, е, че турският държавен глава не иска да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. "Положих много усилия да направя тристранна среща в София в по-голям формат. Може би щяхме да се справим, защото винаги съм разчитал на мъдростта. Президентът беше готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади моите желания да проведем тази среща", обясни неуспеха на мисията си Борисов.

Ердоган пък използва срещата, за да размаха пръст на ЕС. По време на съвместната си пресконференция с Борисов турският президент отново постави под въпрос сделката с ЕС за бежанците, според която Брюксел дава на Турция 6 млрд. евро, за да намалява мигрантския натиск, заявявайки "ние вече тези пари не ги искаме". По думите му Турция е изразходила 40 млрд. евро за осигуряване на подслон и грижи за намиращите се на нейна територия 3.6 млн. сирийски бежанци. Анкара с право очаква помощ от Европа за справяне с това бреме, друг е въпросът дали начинът да я получи е да "опира нож в гърлото й" по израза на холандския премиер Марк Рюте. Освен това тънкият момент е, че ЕС не дава тези пари директно на турската държава, а на неправителствени организации, които работят на терен със сирийските бежанци - нещо, което очевидно не се харесва на турския президент.

Мигранти за "вътрешна" употреба

Освен за натиск към ЕС Ердоган разиграва картата с мигрантите и за вътрешна употреба. Сирийските бежанци се превръщат в политически проблем за Ердоган вътре в страната. Нарастващата враждебност на турците към сирийците е инструмент, който опозицията все повече използва. Изострянето на нагласите се вижда в данните на социологическата агенция "Конда", които показват, че през февруари 2016 г. 72% са казвали, че нямат проблем със сирийските бежанци в техния град, но в момента под 40% са на подобно мнение. Сега към това се прибавят и настроенията около операцията в Сирия, като вече се надига ропот, че Ердоган жертва турски войници за защита на бунтовниците в Идлиб, много от които са приемани за екстремисти. Опозицията открито призовава за преговори с Асад, което вбесява турския президент. В сряда пък в турския парламент депутатите стигнаха до бой, след като опозицията обвини Ердоган в неуважение към турските войници, които се сражават в Сирия.

Защо ЕС не може да подкрепи Ердоган за Сирия

Проблемът на Ердоган е, че колкото и да размахва бежанската карта, страните от ЕС няма как да застанат на негова страна с военни средства и съответно срещу Русия. Както отбелязва в редакционен коментар в. Financial Times: "Европейците и американците абдикираха от отговорността за сирийската катастрофа. Поведението на Ердоган им дава още причини да не преразгледат решението си." От изявленията на ключови представители на ЕС се разбра, че поне на този етап съюзът няма да се поддаде на натиска на Ердоган с мигрантите, както и че за разлика от предишната криза преди пет години няма да отвори границите си.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която посети гръцката граница с Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, заяви, че ЕС ще предостави на Гърция и на България "цялата необходима помощ за борба с миграционната криза на границата с Турция, защото това е общоевропейски проблем". Австрийския канцлер Себастиан Курц също осъди опитите на Ердоган да изнудва ЕС с бежанците. "Това е атака от Турция срещу ЕС и Гърция. Хората се използват за натиск над Европа", заяви той. А еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон определи кризата с бежанците като политическа. "Външните граници на ЕС не са и не трябва да бъдат отворени", заяви тя.

Има ли ЕС план за изход от кризата с бежанците

Европейската комисия представи в сряда няколко предложения за овладяване на ситуацията, но нито едно от тях не включва поставените от Ердоган изисквания, за да намали мигрантския натиск. Едното предвижда европейската гранична служба "Фронтекс" да увеличи присъствието си на гръцко-турската граница с още 100 граничари, а другото - да се въведе бързо връщане на задържаните мигранти, които нямат право на престой в Гърция. В сряда след среща с Шарл Мишел в София премиерът Борисов обяви, че ЕС има план за разрешаване на кризата с бежанците, който ще бъде представен от председателя на Европейския съвет и върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел по време на срещата им с Ердоган. "Да видим дали ще може да се изпълни", каза той, без да даде повече подробности. Яснота обаче нямаше и след срещата. Борел определи разговора с турския президент като "дълъг и ползотворен", но определи ситуацията на турско-гръцката граница като "неприемлива".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 6
    • + 1

    Мигранти на границата между България и Турция няма не защото Тиквата и Ердоган са големи приятели, а защото след три мандата Тиквата направи такава държава, в която дори и бежанци от война не желаят да стъпнат.

    Нередност?
Нов коментар