🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Столичната община трябва да си върне къпалнята "Мария Луиза"

След поредния инцидент, причинен от кучетата кане корсо, охраняващи имота на Румен Гайтански-Вълка, са наложителни действия

Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки че тя се намира в централен парк
Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки че тя се намира в централен парк
Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки че тя се намира в централен парк    ©  Цветелина Белутова
Достъпът на граждани до къпалнята е забранен от години, въпреки че тя се намира в централен парк    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредният инцидент в Борисовата градина, при който две кучета от породата кане корсо убиха домашно куче, попаднало зад решетките на бившата къпалня "Мария Луиза", събуди отново темата за лошото ѝ стопанисване и забравеното ѝ бъдеще. Обещания за това как тя отново ще бъде възстановена и "върната на хората" се чуват от години, но като пречка винаги е било изтъквано, че по-голямата част от компанията - собственик на имота, е притежание на фирми, свързани с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка, а общинското дружество "Софийски имоти" е с вързани ръце, тъй като е с миноритарен дял. Чуха се и сега.

Доста е вероятно това и този път да не значи нищо - за десетте години, в които кмет на столицата е Йорданка Фандъкова, така и не бяха предприети реални мерки за възстановяването на плувния комплекс. След инцидента председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков изброи няколко варианта как това може да стане и коментира, че местният парламент ще започне да работи по тях съвсем скоро.

Към днешна дата делът на "Софийски имоти" е 41.96%, като останалите 58.04% са разпределени между фирмите "Карплеон" и "Юромарк асет мениджмънт" (повече за собствеността виж карето по-долу).

Пробуждане

Пътищата за това са три. Единият е сегашният мажоритарен собственик, свързан с Румен Гайтански, да възстанови имота, като направи ремонт без допълнително застрояване. Другият е Столичният общински съвет (СОС) чрез своето търговско дружество "Софийски имоти" да влезе в преговори с фирмата за откупуването на дела му и после да предприеме стъпки за възстановяване. Ако и това не проработи, по думите на Герджиков трябва да се анализира възможността за възмездно отчуждаване. Това става чрез съдебна процедура, при която трябва да се докаже обществената полза. Независимо от намеренията на собственика за ремонт, последните два варианта, които попадат в правомощията на СОС, ще бъдат задействани възможно най-скоро и със сигурност още тази година.

"В интерес на истината собственикът на дружеството е предприел проформа някакви действия. Вкарано е искане за ремонт при главния архитект, но в рамките на тази процедура те трябва да докажат чрез съответната строителна документация, че няма да има допълнително застрояване. Това трябва да стане в разумен срок, защото формално се водят всякакви процедури с цел отлагането на вземането на решение и затова моето становище е, че е време СОС да се задейства по другите два варианта", коментира Герджиков пред "Капитал". Той заяви още, че редовно е виждал и чувал двете кучета, когато се е разхождал в парка с неговия домашен любимец.

Остава обаче усещането, че общината се нуждае от жертви, за да задейства основни за столицата въпроси. След инцидента с убитото куче стопанинът му Иво Прокопиев, който е съиздател на "Капитал" и "Дневник", предупреди, че същото може да се случи и с някое дете, при положение че се промъкне през широките решетки. А отговорът на Тихомир Пърлев, който е главен инспектор "Контрол на домашни любимци" в Столичния инспекторат, беше, че "родителите, бащата, трябва да си пазят децата, като минават покрай кучета". Пред "Дневник" той каза още, че няма претенции към собствениците на двете кане корсо, защото нямало как да се докаже, че наистина са агресивни. Според него виновен е стопанинът на кучето, задето го е развеждал без повод.

На прехвърлянето на отговорността всъщност се базира и целият случай, а причината това да се случва е липсата на ясна политика от страна на общината.

Кой е виновен

По думите на Герджиков СОС не може да обезопаси сегашната "охрана" на имота, защото няма представител в съвета на директорите и не може да влияе върху решенията на ръководството на дружеството. От друга страна, след инцидент и сигнал за загинало домашно куче, подаден през юни 2019 г., Столичният инспекторат извършва няколко проверки и установява, че опасни кучета пазачи там няма. Тогава е издадено и предписание с постоянен срок на изпълнение, затова да не се допуска тези кучета да създават опасност за хората и други животни.

То е изпратено на Николай Проданов, управител и член на съвета на директорите на "Парк "Мария Луиза", което е собственик на имота. Според Лорита Радева, която е председател на комисията по опазване на околната среда в общинския съвет, това обаче е задължение на собствениците на имота и в крайна сметка общината е под действието на предписанието. Контрол дали то се изпълнява осъществява Столичният инспекторат и органите на полицията. След последния инцидент има стартирало съдебно производство и трябва да се изясни каква е ролята на всеки от участниците в този процес спрямо нормативните актове.

Прехвърлянето на отговорност обаче е опасно "измъкване", при положение че може да става дума за отнемане на живот. "Такива кучета нямат място в градски парк. Ако собственикът не може да ги пази, трябва да върне имота на общината. След като едно куче може да влезе, и едно дете може. Трябва ли да бъде убито едно дете, за да си свърши работата МВР? Не е необходимо да има наредба, полицията е длъжна винаги да си върши работата", коментира общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев пред "Капитал".

По-лесно ще е с готов ПУП

Гаранция къпалнята да си остане къпалня се дава с приемането на Подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, в който е посочено каква трябва да е специфичната функция на обекта. По думите на гл. архитект на София Здравко Здравков обаче ще минат поне две години, докато той бъде приет, тъй като е доста вероятно да има и процедури по обжалване дори след обработката на получените възражения от различните райони.

"Нямаме друг начин, освен да преминем през процедурата, тези заявления трябва да доведат до преработка на ПУП, така че да можем отново да влезем във втори кръг на процедурата за обществено представяне на плана и ако няма възражения, да го одобрим с решение на СОС. Междувременно това не създава пречки при добра воля да се проведат разговори с мажоритарния собственик къпалнята да работи като такава", заяви още Радева. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък обеща пред "Капитал" къпалнята да бъде възстановена в рамките на мандата.

Проблемът остава

Вероятност да се предприемат някакви действия може би има, но засега сигурност може да си гарантират единствено самите граждани, които ще трябва да са изключително предпазливи, докато се разхождат из столичния парк. Ироничното в случая е, че общината би трябвало да им осигурява добри условия, най-малкото в центъра на града, но вместо това бездейства през последните десет години.

Моята къпалня, твоята къпалня

Oт 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик на къпалня "Мария Луиза" през дружеството си "Софийски имоти", което притежава дял 41.96%. Към днешна дата останалите 58.04% са разпределени между две фирми - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Първата фирма е собственост на американското Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов. Като управител е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията. Той, както и други преподаватели от този ВУЗ още по времето, когато се управляваше от Величко Адамов, участваха в стройна схема от компании, като се предполага, че са действали като подставени лица на братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) при интересите им в застрахователни и финансови компании.

"Юромарк асет мениджмънт" пък е собственост на американското Euromark Holdings, а като краен собственик е посочен французинът с ирландски паспорт Жан-Кристоф Ги Жак Нивар, който обаче е класическо "номине" и се появява в десетки фирми. Кой е собственикът може да се предположи от управителя на фирмата - Николай Проданов. Той е от близкото обкръжение на Румен Гайтански-Вълка, който пък е изпълнителният директор на "Парк "Мария Луиза" АД. През последните 12 години в съвета на директорите на акционерното дружество са били все хора, свързани с известния бизнесмен, който очевидно го контролира (както и сметоизвозването на почти цяла София).
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • - 1
    • + 6

    аз нещо не разбирам - какво прехвърляне и за какви глупости ми говорят някакви инспектори, при положение че в рамките на най-големият и централен парк в София, има опасни кучета!?

    В такъв случай се влиза с полиция в този имот, кучетата се вземат и откарват в приют а на собственика (вълк, лициса или друг мошеник) се тряска зверска глоба.

    Утре това може да е детето на този общински чиновник. Или моето?
    Всъщност, на него му го пожелавам от все сърце!! Да видим тогава какво ще е обяснението.

    Нередност?
  • 2
    mironikon avatar :-|
    mironikon
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Vasil Angelov":

    Не пожелавай такива неща на дете - никое дете не е виновно, че родителят му не струва нищо. А общината ако не може да се справи - винаги можем да нахраним кучетата с пържоли със стрихнин. И това въпреки риска накрая това да се окаже престъпление.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Интересно как община София се е оказала съсобственик с една от най-големите мутри в държавата. Колко ли общински птиченца са наредени на хранилката завалииките?

    Нередност?
Нов коментар