София се бави с ремонта на Борисовата градина, може да загуби 10-те млн. лв. от ЕС

Срокът за изпълнение на проекта е октомври 2023 г., а все още няма дори обявена процедура за избор на изпълнител

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една година и осем месеца след като се пребори за евросредства за ремонта на историческата част на Борисовата градина, Столичната община все още не е обявила процедури за избор на изпълнител. Въпреки гражданския отпор и възраженията на някои съветници тогава беше планирано ремонтът да започне тази година и да завърши през 2023 г.

Ако е искала да се вмести в този график, общината би следвало да обяви една година по-рано търга и да има достатъчно време за приключването на процедурата, тъй като често има жалби, които забавят процеса. Сегашното забавяне пък може да постави под риск финансирането или да стане повод за претупването на ремонта, за да се спазят сроковете.

Ремонт по бързата писта

Общината първоначално бързаше много за този ремонт - администрацията реши да кандидатства за 10.3 млн. лв. без ДДС по програма "Региони в растеж" в последния възможен ден - 31.12.2019 г. После през февруари поиска общинските съветници да гласуват на практика вече взето решение, за да задейства ремонт по проект, за който никой не беше чувал.

Това логично доведе до въпроса за какво е цялото това бързане, дали има смисъл реално от такъв ремонт и кой е преценил, че има, или всичко се прави само за да се "усвоят едни пари", каквито притеснения бяха заявени от общински съветници от "Демократична България" и от независимия Борис Бонев. Още повече че Подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина все още не е приет и предстоят още обществени обсъждания.

В крайна сметка кметството е сключило договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Региони в растеж" на 5 април 2021 г., става ясно от отговори от зам.-кмета по екологията Десислава Билева на въпроси на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). В тях се казва още, че "за всички дейности, включени в проектното предложение, е предвидено провеждане на процедури за избор на изпълнител и при спазване на разпоредбите по Закона за обществените поръчки". Заради това, че не е започнала никакви "дейности" обаче, общината не е поискала полагащото ѝ се авансово плащане. Иначе тя трябва да осигури средства в размер 1.3 млн. лв. от общо 10.3 млн. лв. става ясно от справката в ИСУН.

По информация на общинския съветник от "Демократична България" Марта Георгиева, която се е допитала до РИОСВ, все още не е завършена процедурата по Оценка на въздействието на околната среда ОВОС (част от пътя към задвижване на процеса по ремонта) и не е взето крайно решение (*текстът е коригиран, 10.11). Тя каза пред "Капитал", че е изпратила становище по процедурата още на 9.11.2020 г., но и до днес не е получила отговор дали то е прието, или не. Освен нейното, са пратени още становища, става ясно от документ, предоставен от нея. (допълнено, 05.11.2021 г.).

Няма време

В Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН) пише, че срокът за приключване на проекта е след две години - октомври 2023 г. Предвид това, че въобще не е стартирала процедура, е доста вероятно обаче той да не се спази - според обявените преди очаквания на общината той би отнел две години. Така, ако общината обяви процедура в началото на следващата година, самият ремонт вероятно би започнал през 2023 г. (в която иначе би трябвало да е приключил).

Другата проблемна точка е новият ПУП на Борисовата градина, който предстои отново да се обсъжда. Ако той се приеме и в него има заложени определени елементи, които не отговарят на описаното в обществената поръчка (като например асфалтиране на алеи вместо възстановяване на автентичните настилки), може да се наложи да се прави ремонт на искания през 2020 г. ремонт.

Какво е по проект

Проектът обхваща зоната между "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Цариградско шосе", "Пейо Яворов" и стадион "Българска армия". Главната му цел е обновяване и ремонт на съществуващата алейна мрежа, вкл. при Езерото с лилиите, където се предвижда да работи и фонтан.

Тоалетната при "Маймунарника" също ще бъде реконструирана и възстановена, като ще бъдат запазени характеристиките ѝ, тъй като представлява културен паметник. Освен това се предвижда да бъдат подновени скулптурни фигури на чешмите и други елементи на парковата украса, но те не влизат в европейското финансиране. Ще бъде възстановена и хидроизолацията на Алпинеума, като се предвижда и ремонт на помпената станция, за да се използва оборотна вода.

В проекта е предвидено още и обновяване на осветлението и видеонаблюдение в необхванатите части на парка чрез монтиране на нови камери и обновяване на съществуващото видеонаблюдение със съвременно.