София чака новия план на Борисовата градина, за да си "върне" къпалня "Мария Луиза"

Но и след него бъдещето на басейна е неясно, защото дружеството на Румен Гайтански-Вълка отказва да преговаря за продажба на дела си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шестнадесето лято някогашната къпалня "Мария Луиза" в Борисовата стои затворена за софиянци въпреки обещанията на кмета Йорданка Фандъкова за "връщането ѝ на общината". Казусът е сложен, защото мажоритарен собственик не е общинското "Софийски имоти", а фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка. След като през пролетта на миналата година се случи поредният инцидент, при който две кучета от породата кане корсо, охраняващи имота, убиха домашно куче, попаднало зад решетките, темата за лошото ѝ стопанисване и забравеното ѝ бъдеще отново стана актуална.

Тогава председателят на общинският съвет Елен Герджиков обеща, че ще бъдат изпробвани три начина, с които къпалнята да бъде върната на общината, два от които зависят от Столичния общински съвет. Година по-късно няма място за особен оптимизъм.

Надеждата остава в подробния устройствен план на Борисовата градина, който може да затвърди, че тя няма да променя функциите си, но дотам. Той ще се обсъжда отново есента, но може да бъде приет с години закъснение. Ето и какви са резултатите от опитите на Герджиков по трите му предложения:

  • Столичният общински съвет да преговаря чрез "Софийски имоти" за откупуване на дела на мажоритарния собственик и после да предприеме стъпки за възстановяване

Това не се е случило, защото мажоритарният собственик отказва преговори с общинското дружество, притежаващо дял от 41.96% в къпалня "Мария Луиза". Той не реагира и на публичните анонси на Столична община, става ясно от обяснението на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков за "Капитал".

2. Да се помисли за възмездно отчуждаване чрез съдебна процедура, при която да се докаже обществената полза.

Две са причините тази възможност да не бъде задействана. Според Герджиков това е "крайна форма, която ще отнеме изключително много време и вероятно ще струва твърде скъпо на софиянци". Освен това междувременно собственикът е заявил намерение да възстанови и ремонтира имота, както и да го ползва по предназначение.

3.Мажоритарният собственик, свързан с Румен Гайтански, да възстанови имота, като направи ремонт без допълнително застрояване

"За съжаление това намерение не беше облечено в конкретика, а ние от опит знаем, че дяволът е в детайлите и докато не се убедим, виждайки конкретен проект, че това им желание запазва съществуващите архитектурни обеми и в същото време е икономически обосновано за миноритарния собственик - "Софийски имоти", ние няма да подкрепим подобно намерение. Твърде много приказки от страна на собственика са изговорени във времето, затова ще се доверим само на делата", коментира председателят на общинския съвет.

Шансът е в ПУП-а на Борисовата градина

Засега това, което може да се направи, е с приемането на Подробния устройствен план на Борисовата градина да се затвърди, че къпалнята ще си остане къпалня. С него ясно се казва какво трябва да има и какво не в парка. "Избрахме и подложихме на обсъждане проектът на проф. Атанас Ковачев, който е най-консервативен по отношение намесите в парка. В него няма място за "Капитолия", "Веселото село" и други несвойствени обекти. Именно чрез ПУП ще се гарантира, че на мястото на къпалнята "Мария Луиза" не може да има друго и тя ще остане такава и в същите обеми", казва Елен Герджиков.

Второто обсъждане на плана ще се случи вероятно през есента, след като се финализират промените по проекта, които бяха изготвени след първото обсъждане от 2019 г. Те са правени от експерти на Направление "Архитектура и градоустройство", които трябваше да обработят над 300 предложения за изменения, подадени от страна на граждани и организации.

Очакванията са до средата на юли екипът да е готов, а след това да се организира представянето на преработения план и новото обществено обсъждане в районите "Средец", "Лозенец" и "Изгрев".

Възможно е приемането му (което става от Столичния общински съвет) да се забави, в случай че има процедури по обжалване дори след обработката на получените възражения.

А и дори да мине планът, това съвсем не означава, че ограничението ще промени ситуацията и ще направи частният мажоритарен собственик по-скромен в желанията или по-дестващ в реновацията. Накратко, и догодина в Борисовата градина няма да има работещи басейни. И развръзката остава за далечното неясно бъдеще.

Собствениците

Oт 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик на къпалня "Мария Луиза" през дружеството си "Софийски имоти", което притежава дял 41.96%. Останалите 58.04% са разпределени между две фирми - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД. Първата фирма е собственост на американското Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов. Като управител е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията. Той, както и други преподаватели от този ВУЗ, още по времето, когато се управляваше от Величко Адамов, участваха в стройна схема от компании, като се предполага, че са действали като подставени лица на братята Красимир и Николай Маринови (известни като Маргините) при интересите им в застрахователни и финансови компании.

"Юромарк асет мениджмънт" пък е собственост на американското Euromark Holdings, а като краен собственик е посочен французинът с ирландски паспорт Жан-Кристоф Ги Жак Нивар, който обаче е класически "номинален собственик" и се появява в десетки фирми. Кой е собственикът може да се предположи от изпълнителния директор на фирмата "Парк Мария Луиза" АД - Николай Проданов. Той е от близкото обкръжение на Румен Гайтански-Вълка. През последните 12 години в съвета на директорите на акционерното дружество са били все хора, свързани с известния бизнесмен, който очевидно го контролира (както и сметоизвозването на почти цяла София и други градове).