🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кризата в развитие: Въпроси и отговори за работодатели

Какви мерки и действия може да предприеме бизнесът в условията на извънредно положение

Актуализирано на 16 февруари 2021

В условията на извънредното положение заради епидемията от коронавируса почти целият стопански живот се оказа засегнат. Затова "Капитал" събира на едно място най-важните въпроси за работодателите по време на кризата и ги актуализира при последващи промени.

Какво се случва с мярката 60/40?

На 22 януари 2021 г Агенцията по заетостта започна приема на документи от работодатели, които искат да получат финансова подкрепа по мерките за запазване на заетостта "60/40" и "80/20", след като в края на декември правителството удължи периода за предоставяне на финансова подкрепа по мярката 60/40 (ПМС 151/2020 г.). За новия период януари - март 2021 г., регламентираната подкрепа е в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но изчислен на база месец октомври 2020 г.

Документите и условията за кандидатстване можете да откриете тук.

Какви други финансовите стимули има за запазване на заетостта?

Част от действащите към момента мерки са "Запази ме" и "Заетост за теб". По първата компенсацията е в размер на 75% от месечния осигурителен доход за м. октомври 2020 г. за съответната длъжност на лицето по реда на Кодекса за социално осигуряване в икономическите дейности. Право на такава подкрепа имат служители във фирми, които са затворени с акт на държавен орган. Периодът за получаване на компенсациите е 31.03.2021 г.

По мярката "Заетост за теб" се предоставя подкрепа за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа) за период до 6 месеца. По схемата се субсидират заплатите на новонаети служители в размер на минималния осигурителен праг за длъжността и дължимите осигуровки върху тази сума.

До 31.03.2021 г. (или до изчерпване на бюджета от 80 млн.лв.) се приемат заявления по схемата "Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19". По нея се предоставят компенсации на част от работната заплата и дължимите данъчни и осигурителни вноски за сметка на осигурителя и осигуреното лице в размер на 290 лв.

Повече подробности можете да откриете тук.

Имам туристическа фирма мога ли да получа подкрепа като % от оборота?

Да. Държавата предоставя на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, безвъзмездни средства в размер на 4% от оборота им без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството.

Това става по схемата за предоставяне на безвъзмездни средства на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност, за компенсиране на загуби в резултат на епидемичния взрив от COVID-19. Крайният срок за кандидатстване е 31.05.2021 г. 16:30 ч.

Повече информация можете да откриете тук.

Как и до кога НАП ще изплаща % от оборота на затворените бизнеси?

Към 29.01.2021 г. над 30% от фирмите са получили по сметките си безвъзмездната помощ за подкрепа с оборотен капитал. Разплатената сума е в размер на 31.2 млн. лв., като почти 3 200 компании, засегнати от временните противоепидемични мерки, вече разполагат с допълнителна ликвидност. Скоро се очаква да се издаде нова заповед със списък на нови одобрени кандидати за получаване на средства по процедурата.

До крайния срок за подаване на заявления през Портала за електронни услуги на НАП - 20.01.2020 г., са подадени 8 184 бр. проектни предложения на обща стойност 115 703 221 лв. По информация на Министерството на икономиката мярката ще бъде продължена и за февруари, но все още не се съобщават подробности.

Новите срокове за декларации и данъци през 2021 г.

Годишното счетоводно приключване на фирмите, както и подаването на годишни декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане и тази година отново може да стане до 30 юни. Това означава, че и срокът за плащане на данък печалба за 2020 г на компаниите остава 30 юни. Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от еднолични търговци и земеделски производители също е 30 юни.

Авансови вноски по ЗКПО не правят дружества, чиито нетни приходи от продажби за годината, преди предходната са до 300 хил. лв, както и новосъздадените фирми в годината на учредяването им както и една година след това.

Годишни финансови отчети могат да бъдат подадени в Агенция по вписванията до 30 септември 2021 година.

Какви ограничения за пътуване има?

В момента повечето държави в ЕС, а и много трети страни изискват задължителен негативен PCR или антигенен тест - от няколко часа до 3 дни преди влизането в страната. Редом с това карантинирането за определен период също често е задължително в някои страни въпреки PCR теста. Някои страни като Австрия например изискват и задължителна електронна регистрация преди влизане на нейна територия. Други като Франция изискват негативен тест дори и за транзитните пътувания, вкл прекачване на полети на френските летища. Порталът и мобилното приложение Re-open EU е удобен инструмент, който дава надеждна и подредена информация за изискванията за влизане във и преминаване през всяка държава от ЕС. В страницата на българското външно министерство пък може да се намери подробна информация и за режимите за пътуване към трети страни, редом с тези на държавите в ЕС.

Прикачен файл

Прикачен файл

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    g. avatar :-|
    pariah
    • + 9

    *"ОбектЪТ не работи"...

    Нередност?
  • 2
    drkskwlkr avatar :-@
    Иван Арнаудов
    • + 7

    "Работодател, който е получил право на компенсации, е длъжен за съответния период да изплаща на работниците си разликата от 40% до пълното брутно трудово възнаграждение. В противен случай помощта трябва да се върне."

    Ама как все такива умни ги раждате бе, палавници гербави. И кво излиза? Че ако работодателят не си направи сметката и вместо да уволни всички, реши да ги задържи, но след това се окаже, че няма достатъчно пари да им плати тия 40% на работниците, вие ще им вземете и другите 60% че да ги донакажете задето имат нахалството да се трудят в тая гомняна държава ли?

    Хайде някой да ми каже, кой нормален работник ще приеме шанса да остане без пукнат лев след 3 месеца пред възможността да излезе за 4 до 12 месеца на борсата (според стажа - чл. 54в КСО) и да ги получава същите тия 60% безусловно???

    От Тошово време насам не съм виждал по-човекоомразна власт от тази, която имаме в момента...

    Нередност?
  • 3
    neam_dumi avatar :-|
    neam_dumi
    • + 6

    С тези “мерки” очаквам 500 хил. Безработни още на 1 април! Ще затрият хората. Не че им пука на тиквите!

    Нередност?
  • 4
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Повечето от нещата са разбираеми и ги възприемам.
    Но какво общо има събирането на декларации и другите документи за пътуване когато хората от фирмите си вършат работата и това го виждат полицаите? Защо им са на тях тези листи, за стъкмистика ли? Даже един днес се подхилваше: "Сигурно носите един топ хартии?"
    Това е пълно полицейско безумие, което най-добре го осъзнават полицаите на място, но пагоните нагоре едва ли.
    Сега ще разсипят държавната хазна и освен мерки за преодоляване на икономическата рецесия, важно е да се държи сметка за недопускане на по-широка социална депресия в обществото.
    А продължаването на някои безумни мерки по-дълго време ще допринесат много за това.

    Нередност?
  • 5
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey
    • + 1

    "На коГО не може да се откаже отпуск"

    Нередност?
  • 6
    bpdplc avatar :-|
    bpdplc
    • + 1

    незнае пълен член, но знае да иска 60%

    Нередност?
Нов коментар