НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Тестове за всички или гладни бунтове

Икономисти предлагат план за масово тестване в България, така че икономиката да тръгне по-скоро

Един от авторите на плана за масово тестване - Кирил Петков в основания и от него "Харвард Център за научни изследвания и иновации"
Един от авторите на плана за масово тестване - Кирил Петков в основания и от него "Харвард Център за научни изследвания и иновации"
Един от авторите на плана за масово тестване - Кирил Петков в основания и от него "Харвард Център за научни изследвания и иновации"    ©  Георги Кожухаров
Един от авторите на плана за масово тестване - Кирил Петков в основания и от него "Харвард Център за научни изследвания и иновации"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сто процента от българското население трябва да бъде тествано за коронавирус, а здравите българи да се върнат на работа със зелен пропуск. По този начин лекарите ще лекуват болни само с установен COVID-19 статус и ще бъдат предпазени, а болниците ще бъдат запазени само за сериозните случаи.

Освен това по този начин икономиката ще заработи, ще бъдат осигурени ритмични доходи на населението, за да може да се запазят редът и законността и за да се гарантира спазване на карантината. Това твърдят в своя план, представен на правителството, икономистите Асен Василев и Кирил Петков (вижте го целия в прикачения файл).

Прикачен файл

Кого засяга карантината

Мерките за овладяване на епидемията от COVID-19, приложени в Китай, Италия, Испания и останалите европейски страни, са насочени към максимално ограничаване на контакта между гражданите чрез пълно спиране на всички бизнеси, чиято дейност не е критична за опазване на живота, здравето и обществения ред и налагане на ограничение на движението на всички хора, които не са част от персонала, мобилизиран за борба с CОVID-19.

В момента в България има около 3.53 млн. работещи, които могат да бъдат разделени в три големи групи в степента, в която ще бъдат засегнати от тези мерки, отбелязват авторите.

В най-добрия случай над един милион (1 049 630) български работници ще бъдат директно засегнати от кризата, като или ще загубят своята работа, или няма да получават заплата ритмично, защото работят в сектори, силно засегнати от COVID-19, като например търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, недвижими имоти, култура, спорт и развлечения.

Ако между един и два милиона български работници бъдат уволнени или спрат да получават заплати, икономическите последствия ще бъдат огромни, прогнозират авторите.

Какво ще се случи

"По-голямата част от работещите имат спестявания само за 2-6 седмици и разчитат на ритмичното получаване на заплата, за да посрещнат текущи разходи като наем, храна, телефон, ток и вода. Особено тежко е положението в ромските общности. Ако над един милион граждани спрат да получават доходи, никакви карантинни мерки не могат да ги задържат у дома. Ще има рязко покачване на битовата престъпност и грабежите, нерегламентирана работа на черно, контрабанда и бунтове", прогнозират авторите. Според тях положението ще бъде особено тежко, ако всички бизнеси са затворени и правото на движение е ограничено в рамките на квартали и махали или напълно забранено за всички.

Защо е необходимо масово тестване

Поради пълната липса на контрол и тестване на влизащите в страната от рискови държави и почти пълната липса на тестване на потенциално заразените от COVID-19 (по официални данни на правителството се тестват максимум 30 души на ден) за изходна точка трябва да се приеме, че всички граждани са потенциално заразени, смятат икономистите.

Според тях основната цел на масовото прилагане на бързи тестове на живеещите в България и на влизащите в нея е да се идентифицира групата работещи, които са прекарали COVID-19 и имат изграден имунитет или са здрави към момента на тестването и могат да работят при строг режим на последващо тестване. Авторите предлагат тези хора да получат зелен пропуск.

Този подход ще позволи на максимален брой работници да продължат своята дейност, без да увеличава значително риска от разпространение на заразата. Работещата икономика ще гарантира не само социална и политическа стабилност, но и данъчни постъпления и възможност за по-голямо целево подпомагане на секторите, засегнати от кризата. "Нещо повече - налагането на ограничителните мерки на база реални резултати от тестване ще ги направи значително по-приемливи социално и ще позволи много по-силен контрол над лицата без зелен пропуск", смятат авторите. Те акцентират на първо място, че агресивното тестване ще позволи на лекарите да знаят статуса на всеки пациент, да се предпазят и да го лекуват по най-добрия начин.

Освен това те предлагат всички заразени да останат по домовете си с осигурени хранителни доставки от социалните служби, а нарушителите на карантината да бъдат задържани в държавни центрове.

Как да се получи

Авторите предлагат държавата да закупи по 10 млн. бързи и бавни тестове, като освен това допълни и запаса си от машини. Тестването може да се извърши, като се използва съществуващата инфраструктура за провеждане на избори, която се състои от 12 хил. изборни секции. Те ще работят по 12 часа на ден в събота и неделя, като се мобилизират зъболекари, лекари, които не са на смяна, служители и обучени доброволци на Червения кръст и Планинската спасителна служба, за да направят тестовете. Гражданите, които не се намират на постоянния си адрес, могат да въведат адреса чрез интернет форма.

Тестовете ще траят пет минути, като след тях онези, които са си изградили имунитет, ще получат безсрочен зелен пропуск и ще могат да се движат, а онези, които не са боледували, ще получат 14-дневен пропуск. Заразените ще бъдат поставени под карантина за 14 дни, както е и в момента.

Според изчисленията на авторите масовото тестване би струвало в максималния случай 385 млн. лв.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gun avatar :-|
    gun
    • - 13
    • + 3

    Чудесно обоснована статия. Само че последното изречение разбива - 385 милиона за тестове?! Една идея освен чудесна трябва и да е осъществима, в противен случай е обречена. Справка: хеликоптерът на Леонардо да Винчи (всъщност вероятно измислен много преди него от китайците).

    Нередност?
  • 2
    probily avatar :-|
    Биляна Тенева
    • - 3
    • + 13

    Хубаво, но какво правим при условие, че част от случаите дават фалшиво отрицателни резултати на тестовете при действително наличие на коронавирус и в същото време са заразни и имат или нямат симптоми? Ще видим една моментна картина, която може след пет дни да е съществено променена.

    Нередност?
  • 3
    ivan_s avatar :-|
    ivan_s
    • - 16
    • + 9

    По-голяма глупост (идеяна) за последвите 24 ч. не бях чел. Дори и не си струва да се обоснованам, защо е глупост. Всеки с малко мозък ще разбере.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 8

    Я, имали сме Национален план на Република България за готовност за грипна пандемия!
    И защо никой не говори за него, а се кдерокопират щабове на конвейр?

    file:///D:/Downloads/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%20%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F.pdf

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Горе не се отваря:

    http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=366

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 4
    • + 21

    До коментар [#2] от "Биляна Тенева":

    Не се засягайте, но Вие не сте схванали идеята.

    Основната идея тук не е да се докаже, че някой не е заразен, а, че е БИЛ заразен и вече не е.

    Това може да се установи с много голяма точност от т.н. "бавни" тестове.

    Това в което въпросните "бавни" тестове не са чак толкова добри е да хванат заразата в момента в който я имаш. Схващате ли разликата?

    Идеята е, че някои хора в момента изкуствено ги държат в карантина. А могат да работят и то дори в опасни за другите условия (в контакт със заразени и т.н.). Би било от полза за обществото ако тези хора не им връзваме ръцете, а им даваме възможност да пътуват, да работят и т.н.

    Имам само една забележка - не виждам защо всичко това ще струва толкова много. Бавните тестове струват по 30 лева. За да се тества трудовоактивното население (4-5 милиона души) ще са необходими не повече от 150 милиона лева.

    Това, всъщност, са жълти стотинки защото икономическата блокада ни струва стотици милиони всяка седмица. Ако можем да я облегчим ще намалим тези загуби.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 8

    продължение от #6:

    Това е много свежа идея. Най-интересното нещо, което съм чел в последните дни.

    Само, че ще е още по-добре ако тази схема се приложи на ниво ЕС.

    В момента пътуването в рамките на ЕС е силно затруднено заради карантини и забрани. В същото време милиони европейци вече са изкарали короната и имат имунитет. ЕС би следвало да създаде възможността за такава "зелена карта" за всеки европеец - ако имаш имунитет никой не трябва да те спира на никоя граница.

    Това би допринесло за свободата на движение на хора, която е основен принцип на ЕС, а в момента е нарушена заради ограниченията, които почти всяка страна-членка въведе.

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 4

    корекция на #6: имах предвид "бързи", а не "бавни" тестове.

    Такива тестове скоро ще могат да се прави дори и в домашни условия подобно на тест за бременност (само, че ще се правят с капка кръв, а не с урина).

    Нередност?
  • 9
    fiona avatar :-|
    fiona
    • - 1
    • + 15

    Правителството дава 700 млн. лв. на Българската банка за развитие, които един Бог знае при кого ще отидат. Вместо това по-добре да даде 385 млн. за тестване.

    Нередност?
  • 10
    pvl18585439 avatar :-|
    иванчолаков
    • + 20

    Разумно ще бъде въпросната идея да се реализира първо в малък,затворен град,напр.Банско.Тогава ще се види колко реално ще струва и дали си струва.Финансовият риск ще бъде много малък.Впрочем ,какво става в Банско,някой вдигна ли изобщо температура там в блокадата?

    Нередност?
Нов коментар