Правителството тества аналитични софтуери за следене на коронавируса

Правят се опити за надграждане на вече съществуваща платформа, проследяваща състоянието на хората, за които има подозрение, че са заразени

По информация на "Капитал" държавата води разговори по темата с поне още две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения
По информация на "Капитал" държавата води разговори по темата с поне още две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения
По информация на "Капитал" държавата води разговори по темата с поне още две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения    ©  Цветелина Белутова
По информация на "Капитал" държавата води разговори по темата с поне още две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съвсем скоро софтуерна платформа може да започне да следи доказано заразените с коронавирус у нас, техните контактни лица и да предвиждат потенциалните носители на заразата, поставени пред карантина. Предвижда се информацията в нея да се попълва доброволно и да се разпраща към всички посоки, които могат да помогнат на засегнатите - лични лекари, районни здравни служби и пр.

Само преди ден от израелската държавна отбранителна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd. (RAFAEL) обявиха, че са предложили на българското правителство облачната платформа за анализ на големи масиви от данни Wisdom Stone, която по принцип е създадена за отбранителни и разузнавателни цели, но сега е адаптирана за борба с разрастващата се в глобален мащаб пандемия.

По информация на "Капитал" държавата се е отказала да използва тази платформа, но разговорите с две софтуерни компании за евентуално изпробване на подобни решения са по-напреднали.

По принцип идеята е гражданите да инсталират по свое желание мобилно приложение на смартфоните си.

В обща база данни ще се вкарва информацията за всички известни заразени граждани, техните контакти, поставените под карантина близо 30 хил. българи, завърнали се от рискови дестинации, данните от системата на "Гранична полиция", както и медицинските ресурси, с които държавата разполага - болници, отделения за приемане на болни от коронавирус и т.н.

На базата на всичко това софтуерът ще проследява движението на въпросните хора, ще ги предупреждава, ако нарушават карантината, и ще анализира на базата на геолокационните метаданни потенциалните им контакти с други лица, които може да се окажат заразени.

На базата на това платформата ще приоритизира хората, които трябва да бъдат подложени на тестове, и ще анализира тенденциите за развитието на епидемията и областите, където разпространението е по-силно и по-вероятно.

Софтуерът също така ще има възможност за изпращане на текстови съобщения относно карантинните изисквания, както и идентифициране на хора, които не са подали декларации за карантина.

Мобилното приложение на системата пък ще позволява на хората под карантина и домашно хоспитализираните болни с леки симптоми да въвеждат данни за здравословното си състояние, които биват обработвани, анализирани и при нужда препращани към съответните медицински служби.

Бел. ред. Предишна версия на този текст съдържаше твърдението, че МВР и "Информационно обслужване" са започнали да изпробват системата на RAFAEL Wisdom Stone. Впоследствие стана ясно, че тя само е предложена, но не е и най-вероятно няма да бъде използвана от българската държава.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zzdravkov avatar :-|
    Zdravko Z.
    • - 2
    • + 4

    Пука ми на Нокиата с фенерче...

    Нередност?
  • 2
    ccc avatar :-|
    Tsvetan Tsvetanov
    • + 6

    До коментар [#1] от "Zdravko Z.":

    От нокиа с фенерче ли го написа този коментар?

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 8

    Това е музика в ушите на Бг милиционерите. Ще трябва очевидно да се отписвам от фейса напълно и да не нося Смарт телефон.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 11

    Доста дървено е да се кандърдисваме, че само заради следенето на 10-20 неспазващи карантината като Каролев през следващите месец-два, когато се предполага, че к-вирусът ще отшуми, ще се хвърлят няколко стотин млн за осъществяването на такава тежка система за тотално следене.

    Бил Гейтс отдавна го е измислил много по-културно, а и има определен напредък в осъществяването на пъкления замисъл: В дивите страни ПРИ ПАНДЕМИИ !! ведно с ваксините да се инжектират на хората и наночипове. Така мигрантите няма да има смисъл да си късат и хвърлят паспортите - чипът с данните им ще циркулира по кръвоносната им система и с прост четец ще си казва всичко. А и въм всеки момент може да се позиционира къде се намира особата с чипа.

    Правителството на Бангладеж вече е сключило контракт с благотворителната фондация Мелинда и Бил Гейтс за масова ваксинация на населението...

    Те това е бъдеще, а не следене с камери по улиците и чрез мобилния в джоба!

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Колега, писах ти плюс заради първата част от коментара. Наистина, баламосват хората - милицонерските кадри душа си дават, само и само да могат да ни следят и подслушват. А за втората част на коментара ти пиша пет минуса! Ако наистина вярваш в това че заедно с ваксините се инжектират наночипове... то сам си вкарваш автогол.

    Нередност?
  • 6
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 3

    Това следене искаха да го въведат още по времето на Цвъ. Цвъ., но тогава се надигнаха силни протести и тиквоците си дадоха вид, че се отказват. Сега се използва момента, когато цялото внимание на хората е концентрирано върху физическото и финансовото им здраве и на никого не му е до протести. Затова и се действа "урбулежката" , т.е. с брутален размах.
    Докторе, нека като инженер да се опитам да ти обясня това за чиповете на разбираем език. На такива наночипове, дето да могат да се четат отвън им е необходима антена. Затова и размерът им е горе-долу колкото капсула имодиум. Има и още една причина тези чипове да не могат да циркулират в кръвоносната система и тя е чисто практическа. Разстоянието от което те могат да бъдат прочетени е сравнително малко и затова трябва да се знае къде се намира този чип. Четенето на такъв чип ще бъде много трудно, ако не знаеш дали той в момента не циркулира някъде из глутеус максимус или е заседнал в мозъка. Затова такива чипове се поставят под кожата, обикновено между палеца и показалеца на ръката.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "kratun.ko":

    Да, ваксините не са ми специалност, но помня, че ваксинации се правят в два случая - при новородени и при пандемии. Така че сега е много подходящ момент да се развихри едно-друго ...

    Покрай к-истерията прехвърлих доста книжнина. Попаднах и изчетох документи на организацията ID2020, проект, чиято цел е да осигури до 2030 г цифрова идентификация на всеки жител на планетата - 2030 Sustainable Development Goals. Обяснението е, че по света скитат десетки милиони бежанци без документи.

    Проектът ID2020 се напъва да създаде единна база данни, в която да са личните данни на всеки човек. След среща на ID2020 в Ню Йорк през миналия септември бе огласено, че пилотният проект за цифрова идентификация през 2020 г ще се осъществява в Бангладеш.

    Това е сайтът на организацията:
    https://id2020.org/

    А това е интересен анализ по темата:
    https://www.preventdisease.com/news/09/100509_injectable_nano_microchips.shtml


    Нередност?
  • 8
    edin131 avatar :-|
    Nikoi
    • - 12

    Ми няма лошо някой да ни следи ,освен за други цели ,ще има и контрол и превенция на огромната престъпност, което прави света по сигурен все пак .

    Нередност?
  • 9
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev

    До коментар [#7] от "D-r D":

    На обратната страна на ръката и на челото са зоните от тялото с ниска температура и лесен достъп. Чел съм , че разузнавателнте служби поставят на агенти чипове и на други места - обикновенно на места с много мускулни влакна. За мен лично, проблема е, че по този начин ме приравняват с домашния ми любимец.

    Нередност?
  • 10
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    До коментар [#8] от "edin drugii":

    Ако си млад ти е простено да приказваш подобни щуротии.
    Защо Сноудън си пожертва кариерата и обърка живота?
    Това което се задава е нова диктатура.

    Нередност?
Нов коментар