Вие разбрахте ли какво гласувахме?

В пълен хаос управляващите изкараха военните на улицата и получиха достъп до трафичните данни на заразените от коронавирус

Председателката на правната комисия Анна Александрова (вляво) положи неимоверни усилия да оформи поне формално второто гласуване на проекта
Председателката на правната комисия Анна Александрова (вляво) положи неимоверни усилия да оформи поне формално второто гласуване на проекта
Председателката на правната комисия Анна Александрова (вляво) положи неимоверни усилия да оформи поне формално второто гласуване на проекта    ©  Велко Ангелов
Председателката на правната комисия Анна Александрова (вляво) положи неимоверни усилия да оформи поне формално второто гласуване на проекта    ©  Велко Ангелов

След продължило близо осем часа заседание комисията по правни въпроси прие на второ четене проекта на закона за мерките във връзка с извънредно положение.

Депутатите разгледаха 19 предложения на различни народни представители, като седем от тях бяха на депутати от ГЕРБ, сформирали се в различни конфигурации. Управляващите дори бяха внесли изцяло нов текст на проекта, гласуван в пленарната зала.

Встрани от направените преди крайния срок предложения, по време на заседанието се правеха на коляно и редица други допълнения. Така управляващите дадоха правомощия на военните да проверяват самоличност, да използват белезници и оръжие и да спират автомобили. Освен това беше прието трафичните данни (информацията от клетките на мобилните оператори) да се използват за контрол над поставените под карантина граждани.

По време на заседанието се видя, че има сериозно напрежение между различни депутати от ГЕРБ, а от изказванията на депутатите се виждаше, че те най-вероятно въобще нямат идея какво точно гласуват.

Създалият се хаос дойде в повече дори и предвид кризисната обстановка и постави под съмнение капацитета на народните представители.

По-голямата част от текстовете в закона се съдържаха в преходните и заключителните разпоредби и предвиждат промени в Наказателния кодекс, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Закона за хората с увреждания, Закона за личните документи, Закона за чужденците, Закона за защита на потребителите, Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Закона за държавния служител, Закона за народните читалища, Закона за вероизповеданията, Закона за политическите партии, Закона за обществените поръчки, Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за корпоративното подходно облагане, Закона за туризма, Закона за черноморското крайбрежие, Закона за електронните съобщения.

Окончателният проект ще бъде гласуван в петък в пленарната зала.

Изгонете журналистите

Заседанието започна в предвидения час - 13. Първата работа на народните представители беше да изгонят репортерите от заседанието. Аргументът - има онлайн излъчване, до което всеки има достъп. Малката подробност е, че софтуерът, използван от Народното събрание, далеч не е съвместим с всички информационни системи и браузъри и редица репортери се оплакваха от това, че нямат достъп до заседанието. На няколко пъти, в ключови моменти, звукът (който хваща само казаното на микрофоните) беше спиран.

Във видимо напрегнатата атмосфера се открояваше депутатът Йордан Цонев, който се появи екипиран по-добре от лекар в "Пирогов" - със защитни очила, ръкавици и маска.

Вместо да продължи гладко, още при гласуването на първите текстове стана ясно, че има проблем. Депутатите гласуваха по два проекта - един, изготвен от комисията, и друг, изготвен от т.нар. работна група.

Тя е заседавала до близо 2 часа през нощта в сряда срещу четвъртък и се е събрала в 10 сутринта в четвъртък, за да приключи работа буквално пет минути преди заседанието на правната комисия. Въпреки това били обсъдени едва 1/3 от текстовете. По време на заседанието на работната група според участници в него настанал пълен хаос - липсвали направените предложения от предходния ден, а по време на обсъждането постъпили и нови предложения на хвърчащи листи. Това създало объркване, а поради кратките срокове, в които трябва да се обсъдят и приемат предложенията, и напрежение, особено между представителите на ГЕРБ в работната група, разказаха депутати, присъствали в залата. Стигнало се дори до размяна на остри реплики между председателя на правната комисия Анна Александрова, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Възникнали и спорове по част от предложенията между представителите на управляващата партия. Странно, но, изглежда, е липсвала стиковка между депутатите от ГЕРБ, защото Менда Стоянова заедно с група депутати, от една страна, и Дариткова и група депутати, от друга, са внесли различни предложения по законопроекта, част от които се припокриват с леки нюанси. "Обстановката така се нагнети, че не можеше да се разбере кой е управляващ и кой опозиция", каза за "Капитал" депутат от работната група.

По кой доклад сме?

Това напрежение се пренесе и по време на днешното заседание: "Не мога да разбера по кой доклад сме - по основния или на работната група", коментира народен представител. Председателката на правната комисия се опита да успокои колегите си: "В процеса на работа ще се стиковаме", и прикани депутатите на гласуват с уточнението, че сътрудниците щели да "оформят текста допълнително".

Няколко минути по-късно Анна Александрова си изпусна нервите и започна да крещи: "Гледайте си доклада, внимателно." Впоследствие тя самата се обърка в доклада и така предизвика гнева на правосъдния министър Данаил Кирилов, който, без да е народен представител, направи процедурно предложение да бъде дадена почивка от един час, "за да си подредите доклада".

Тогава от залата се чуха коментари: "няма да ви стигне" и още "утре в пленарната зала ще е същото".

След почивката всичко трябваше да върви по-добре, но не би.

След нова серия от обърквания Данаил Кирилов избухна и се обърна към председателката на комисията: "Моля да повторите какво гласувахте. Дума по дума, без странични разсъждения." След като стана ясно, че има проблем с доклада, Кирилов взе думата: "Процедура, госпожо председател. Администрацията ви саботира."

"Стига мрънка, да го беше подредила", каза още Кирилов.

В залата възникна спор, който Анна Александрова не успя да усмири и призова: "Не е добре това. Лош знак е."

След кратка размяна на реплики Филип Попов от БСП поиска нова почивка.

Няма проблем да нарушим законодателството

След втората почивка, дали защото вече бяха изморени от продължаващото вече четири часа заседание, или защото нещата изглеждаха подредени, гласуването по проекта тръгна, но от коментарите на депутатите ставаше ясно, че отново не могат да се ориентират какво гласуват.

Председателят на правната комисия, очевидно травмирана от неуредиците преди това, гледаше да не изпуска положението от контрол: "Колеги, закривам дебата. Смятам, че беше достатъчно дълъг."

Някъде в този момент Филип Попов от БСП - единственият представител на опозицията, заяви, че напуска заседанието.

Малко по-късно неочакван дебат възникна при гласуването на текстовете, които предвиждат рестрикции за износа на някои лекарства. Тогава Йордан Цонев призова да бъде забранен износът на всякакви лекарства. Опонира му Даниела Дариткова, която каза, че това би противоречало на правото на Договора за функциониране на ЕС. Цонев, който след излизането на журналистите беше свалил средствата за лична защита, отговори подобаващо: "Госпожо Дариткова, да не ви притеснява, че можем да нарушим едно или друго законодателство. Всичко може, почти всичко може в ситуация на извънредно положение."

Към 18:30 депутатите започнаха да гласуват преходните и заключителните разпоредби, които всъщност са близо 2/3 от целия извънреден закон. След като гласуваха единодушно името на главата, Анна Александрова отбеляза учудена: "И аз нямам доклад нататък", след което даде поредната почивка.

След паузата адвокат Валя Гигова подсети народните представители, че от пленарната зала са обещали промяна, според която по време на извънредното положение при неизплащане на вноски по кредити длъжниците няма да търпят вредните последици като наказателни лихви или предсрочна изискуемост. "Просто вчера го обещахте, ако сте се отказали, да е ясно", каза адвокат Гигова.

Изказването ѝ предизвика суматоха, но решението дойде от Христиан Митев от НФСБ, който отнякъде прочете текст в смисъла на казаното от адвокат Гигова, а след това предложи комисията да упълномощи сътрудниците "да му намерят мястото".

Към 19:30 правосъдният министър Данаил Кирилов напусна заседанието.

В един момент, докато депутатите препускаха по промените на най-различни закони, думата взе шефът на вътрешната комисия Димитър Лазаров. С уточнението, че "вие ще му намерите мястото", той прочете предложения за промени, които дават право на военните да се включат в патрулирането, като получат полицейски правомощия - да проверяват самоличност, да спират коли, да използват помощни средства (белезници и оръжие) и да задържат лица. Освен това Лазаров предложи да бъде допълнен и Законът за електронните съобщения, като се даде възможност на полицията да изисква от мобилните оператори и интернет доставчиците информация за местоположението (данни от клетки и други трафични данни), която да помогне на полицията да установи дали поставените под карантина спазват забраната. Двете предложения бяха приети без дебат.

В самия край на заседанието депутатите трябваше да гласуват и две очевидно лобистки поправки, внесени от Анна Александрова и Красимир Ципов (ГЕРБ) - с едната се искаше спиране на сроковете по договорите за предоставяне на туристически услуги, а с другата - автоматично удължаване с една година на договорите за концесия на плажовете.

"Вие отказахте да спрете сроковете по договорите за кредит, а предлагате това", избухна адвокат Валя Гигова. И коментира: "Няма как с извънреден закон да променяте договорни срокове. Можете така да тръгнете да променяте и срокове по договори за наем." Предложенията не бяха приети.

След последното гласуване, в 20:52, Анна Александрова заяви: "С това закривам Комисията по правни въпроси." И после се поправи, че всъщност закрива заседанието.

А какво точно са гласували народните представители ще стане ясно ако не при гласуването в пленарната зала, то от Държавен вестник, където ще бъдат публикувани промените.

По темата работи и Велина Господинова

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 21

    Ха, бях останал с впечатление, че циркът е затворен!
    А той просто бил пренесен в НС!

    Боже, какви клоуни са се разпенили да управляват...

    Нередност?
  • 2
    mironikon avatar :-|
    mironikon
    • - 2
    • + 13

    Куцо, кьораво и сакато гледа да пробута удобни за неговите "спонсори" предложения, която под заплахата, че в противен случай ще измре народа от коронавирус, всички ще трябва да приемем - тия ИДИОТИ нарушават всякаква форма на морал, макар и формално да пишат законите....

    Нередност?
  • 3
    xz avatar :-|
    xz
    • + 22

    Страхотна статия, смях се от сърце! ❤ Единствено заради чудесния разказвачески стил, иначе описаните събития са си за плач.

    Нередност?
  • 4
    iln16577057 avatar :-P
    iln16577057
    • - 1
    • + 10

    Е какво да очакваме от хора с доказано слаба мисловна дейност и липса на знания, само един пример: щом вожда на народното събрание Цвета Караянчева твърди че Пекин е във Виетнам, представете си останалите на какво ниво са.
    Иначе статията е добра и весела, малко в стил Радой Ралин

    Нередност?
  • 5
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 2

    Някъде беше написано:

    "Сега разбирате защо не ни казват нищо за извънземните."

    Пълна трагедия.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    За да разберат какво гласуват, трябва да имат право на собствено мнение. ГЕРБ е партия, в която решенията се вземат с телефонни разговори "Бате к*ре, 7 милиона духачи си чекат пишката! Ъ им я дадеме!" и после депутатите имат грижата да оформят формалносите и да следят вайбера с указанията кога да вдигнат ръка.

    Нередност?
  • 7
    ideyazabulgaria avatar :-|
    ideyazabulgaria
    • + 2

    Същите мерки приеха и всички страни членки на ЕС, Даже Финландия прие закон с който се криминализира умишленото заразяване и се наказва със затвор най-малко 20 години. Въпросът е друг, че ние нямаме правова държава да държи действията на политическата власт под око и посича всеки опит за корупция сред политиците. Липсата на правова държава е родила извънредно престъпен политически елит, който ще използва правомощията даващи му се от закона не за благото на целокупното общество, а за свое собствено благо. И към него принадлежи не само управляващата партия, а всички партийни цветове в НС. Всички са от едно тесто замесени и от една майка родени.

    Нередност?
  • 8
    bobr avatar :-|
    Iv

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Е да, но в тоя цирк оправят.. зрителите. Дори си плащат билетче за това. :/

    Нередност?
  • 9
    bobr avatar :-@
    Iv
    • - 1

    Докога само ще реагираме на тъпите им гафове и сценарии? Кой е нашият сценарий? Спасяване поединично и реване гаф по гаф? От 1944 цялата ни държава е в техни ръце. След ТОТАЛИТАРЕН минаха на ТОТАЛЕН контрол зад "многопартийна" и "пазарна" ФАСАДА и РЕПРЕСИРАТ НАЦИЯТА С ВСИЧКИ СИ ПОЛИТИКИ - от ценова, пенсионна и социална.. до право-охранваща и здраве-опразваща.
    А протестите гаф по гаф са безобидни, дори полезни за ТЯХ – гафовете им - безброй, излизат помалко хора, не успяват и… се ОБЕЗВЕРЯВАТ. Ония чакат да заглъхне поредният вопъл и все така да им ревем гаф по гаф за подаяния!
    Да измислим ДРУГО, да призовем хората да си поискат ДЪРЖАВАТА – не нови „спасители”, а ПРАВА да решаваме сами, когато избраните да ни служат ни ПРЕДАВАТ - преди партиите, като граждани! Ето - да раздаваме такива призиви да се свързваме за всенародно действие! (слугите им тук - уж "заедно" - БЛОКИРАТ такива призиви). Да покрием България с клубове на свободата!
    http://directdemocracy21c.eu/2018/08/28/%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5/

    Нередност?
  • 10
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#7] от "ideyazabulgaria":

    Без да искам да Ви развалям фашисткия хатър да наказвате всички с безумни срокове, искам да Ви кажа, че във Финландия най-дългото наказание лишаване от свобода е 10 години.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Crime_in_Finland#Punishment

    Нередност?
Нов коментар