🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МРРБ отлага общественото обсъждане по общия устройствен план на Царево

Срокът за становища по плана обаче няма да бъде удължен. Той изтече на 31 март и над 1100 граждани изпратиха възражения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общественото обсъждане на проекта за изменение на общия устройствен план на Община Царево се отменя. Това съобщиха от регионалното министерство, като то беше предвидено да се проведе от 17:30 часа на 13 април 2020 г. в залата на читалище "Георги Кондолов" в град Царево.

Срокът за подаване на становища по него обаче няма да бъде удължен, като той приключи на 31 март. До момента над 1100 граждани са подали становища, съобщиха от зелени закони, които бяха подготвили примерен вариант на възражения по плана.

"Точно 1139 копия на становища получихме в "Зелени закони". Вероятно общият брой е дори по-голям, тъй като не всички граждани, изпратили становище, са копирали и нашия адрес", написаха оттам.

Планът предвижда нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.

Без план

От години Община Царево е без действащ ОУП. Предходният вариант от 2008 г. беше изработен от арх. Калин Тихолов, станал известен покрай скандала "Дюнигейт". Той предвиждаше масирано застрояване в територията на Странджа. Доведе до протести и през 2015 г. беше обявена обществена поръчка за изработването на нов план, спечелена от "Форум Александрови".

Настоящият става общо достояние през 2018 г., както и Докладът му за оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000", по който бяха изпратени редица становища. Процесът обаче е на път да се финализира едва сега. Натискът отново ще бъде върху най-чувствителната - първа линия, като в Синеморец, Варвара и Резово се планира разширяване на строителството, като на места този процес вече е започнал.

Основни проблеми

Основните проблеми според анализа на "Зелени закони" са урбанизацията, която ще надвиши 3 пъти капацитета на плажовете, разминаванията в данните за площите на пясъчните плажове, увеличаването на застрояването на Синеморец с 54%, разрешено строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори и т.н.

Раздуването на размерът на плажовете води до по-голяма бройка на планираните хора. От становището на "Зелени закони" става ясно, че в землището на Резово е дублиран един плаж и това увеличава плажната територия с една трета. В Ахтопол за плаж "Ахтопол-север" е посочено почти двойно по-големи размери. От плаж "Лозенец Кумкашла" не са извадени дюните и така плажът е посочен с 59 хил. кв. м. по-голям. В землището на Синеморец са посочени невярно активната площ и тази на дюните на плаж "Устието на река Велека" и на плаж "Липите".

Сметките показват, че при отстраняването на тези грешки площта на активната плажна ивица ще намалее от 602 на 459 хил. кв. м.

И пак дюните

От Зелени закони алармират, че отново дюни не са взети под внимание, като според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие върху дюни не може да се строи. В този смисъл проектът трябва да изключи от застрояване имоти, заети от различни видове дюни, независимо дали са отразени или не от Агенцията по кадастър и независимо дали са собственост на Министерство на отбраната, общината или частни лица. Задължение на проектантите е да установят тези имоти и да ги картират като дюни - например дюните край плаж "Нестинарка" са собственост на военното министерство, дюните при плаж "Ахтопол-север" и край плажа "Корал", пишат от "Зелени закони".

От организацията настояват и да не се предвижда застрояване на имотите, които са били предмет на заменки с държавни гори в Лозенец и край защитена зона Караагач.

Все още няма коментари
Нов коментар