🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Патриотите предлагат безразборното строителство по морето да продължи

Проектът е внесен в парламента и предвижда дори общината да няма общ устройствен план, да може да се сменя предназначението на земи и гори

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 1 януари 2021 г. трябваше да не може да се променя предназначението на земи и гори в общини без Общ устройствен план (ОУП). Тези промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) бяха приети през февруари 2020 г. по предложение на ГЕРБ. Но сега, с приближаването на ограничението, Обединени патриоти предлагат точно обратното. Те са внесли изменение в ЗУТ и Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), според което може да се променя статутът на земеделски земи и гори от зона А и Б с влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) до 1 януари 2023 г., дори без да има ОУП в общината. Така на практика строителството на първа линия по Черноморието ще може да продължи без стратегическо планиране на териториите.

Предложението на патриотите идва в пълен контраст на думите на Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда в парламента и депутат от ГЕРБ, от юли, когато тя заяви следното: "Подготвяме текстове за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които текстове ще наложим забрана на строителството в зона А; това е 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство." Такива текстове обаче не са внасяни в парламента.

Не може да се пренебрегне и подходът за предлагане и приемане на закона - той се появява тихомълком, в преходни и заключителни разпоредби на друг закон - Закона за регионалното развитие. Похватът да се предлагат закони така беше критикуван от Европейската комисия в последния й доклад за върховенството на закона.

Няма план - няма проблем

Народните представители от "Обединени патриоти", които са внесли предложението, са Валери Симеонов, Борис Ячев, Христиан Митев, Йордан Апостолов, Росен Живков, Валентин Касабов. Според мотивите им проектът е с цел да помогне на "селски неблагоприятни райони или региони, които са засегнати от сериозни и постоянни неблагоприятни природни или демографски условия".

"В случай че законопроектът не бъде приет, по този начин практически се блокират възможностите за реализиране на инвестиционни инициативи в общините, които не са приели общи устройствени планове, особено тези по черноморското крайбрежие, което изправя посочените региони и райони пред невъзможността да реализират елементи от своите природни дадености и ресурси с цел подобряване на икономическия си климат и развитие."

Според ЗУТ към момента, когато една община няма ОУП, може да се изработи ПУП за имоти, които са "обекти с национално значение, обекти с регионално значение, общински обекти от първостепенно значение, национални обекти по смисъла на Закона за държавната собственост, обекти със сертификат за клас инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите, обекти на техническата инфраструктура, специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната". Патриотите обаче искат към този списък да се добави и "приоритетни зони на въздействие", като тези зони ще се определят с решение на общинските съвети.

Депутатите твърдят, че "трябва да се представи алтернативен вариант при отсъствие на ОУП, за да не се спира развитието в най-необлагодетелстваните райони, вкл. и в черноморските общини (крайбрежните райони)".

В оценката за въздействието към закона присъства параграф "Анализ на разходите и ползите", но там няма числа, сметки и модели, а само неаргументираното твърдение, че се създават "предпоставки за развитие на разнообразни икономически дейности", без да се уточнява какви са точно и да има реално изследване на последствията от подобна промяна.

Освен това депутатите се позовават на договора за функционирането на Европейския съюз и на неравенството между различни региони на европейско ниво. Те отбелязват, че промените от февруари месец "не се съобразяват и с глобалните икономически промени, предизвикани от разпространението на COVID-19".

Вносителите изтъкват, че общите устройствени планове се бавят сериозно през годините, което е вярно. От друга страна, именно липсата на планове стои в основата на хаоса, който цари в управлението на терените из страната.

Какъв е проблемът

Накратко, сега се предлага да може да се строи безконтролно още две години в общини, за които няма план как ще се развиват. В момента действащи общи устройствени планове имат само Созопол, град Бургас, Варна и Балчик. На този етап над 130 малки и големи общини все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП), подчертават в мотивите депутатите, цитирани от БНР.

Смисълът на Общия устройствен план е, че съвместява всички интереси по територията, казва Тома Белев, автор на няколко плана за управление на защитени територии и председател на Асоциацията на парковете в България, пред "Капитал". "Ако се прави имот по имот и на парче, особено по Черноморието, имаш проблеми с инфраструктурата. Колкото на по-дребно планираш, толкова може да се окаже, че няма налична вода, транспорт, електричеството например ще прекъсва или няма да има къде да си заустваш отпадните води", обясни той.

Същото са споделяли хотелиери в Синеморец пред "Капитал" - те сами трябва да се погрижат за инфраструктурата, тъй като общината не я обезпечава и колкото повече се строи без общо планиране, толкова местата се задъхват.

Според наблюденията на Тома Белев има проблем с работата на фирмите изпълнители, които правят плановете, и се бавят сериозно. Възложител на тези договори се явява регионалното министерство, а не местната власт. "Вместо да се опитваме да правим байпаси (визирайки настоящото предложение на Обединени патриоти - бел.ред.), най-смисленото е регионалното министерство да прехвърли отговорността по договорите с изпълнителите на плановете на общините", казва Белев. Така те ще имат контрол и ще може да се координират интересите на инвеститори и гражданите по-лесно.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    snd1524257221560674 avatar :-|
    Stelian Tomov
    • - 12
    • + 1

    Изключително жалка статия! Като цитирате мотивите, защо не цитирате и мотивите за нарушаването на стопанската инициатива и частната собственост, кога е допустима? Много лесно е да изкарвате текстове от контекста. Ясно е, хейтърите ще се опитат да провалят инициативата за развитие в общините. Премахнете възможностите за собствениците по морето и ще нарушите чл. 21 от Хартата на основните права - забранява се дискриминацията по отношение на имотно състояние. И ние сме хора като всички останали собственици в страната и ние имаме права и законови интереси.

    Нередност?
  • 2
    draganovpp avatar :-|
    Petar Draganov
    • - 9
    • + 1

    Капитал Кани некомпетентни коментатори.Всеки един Черноморски кмет, може да поиска от МРРБ да му бъде делегирано правото за изготвяне на ОУП.Капитал отново защитава крайно левите политически виждания на анархо- зелените.Ако спре да се работи бюджета ще се изпразни и хрантутниците му анархо- зелените, ще умрат от глад.В момента те са седнали върху клона на Евро бюджета,защо сами искат да си го отрежат

    Нередност?
  • 3
    osmoy avatar :-|
    осмоъ
    • + 3

    обединените питекантропи как хубаво се допълвате с герб в развитието на разюзданата си селяндуризация.

    Нередност?
  • 4
    ___b avatar :-|
    ___b
    • - 1
    • + 5

    Господин Томов, използвайте за сега частната си собственост по предназначение, а стопанската инициатива за земеделие и/или животновъдство... Това, което се случва по черноморието и около по-големите планински курорти е градоустройствена трагедия, а не развитие.

    Нередност?
  • 6
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Тези "патриоти" и те ли са долни мутри срещу Народа?

    Нередност?
  • 7
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо

    До коментар [#1] от "Stelian Tomov":

    Чиче, заради тази "стопанската инициатива" българите които имат възможност не стъпват на нашето море. Проблем ли е това? Имаме ли нужда от природа и ред. За какви права и харта говорим в страната, където с пари и насилие всичко може...

    Нередност?
  • 8
    kaizera avatar :-@
    Kamen Krastev
    • + 1

    До коментар [#1] от "Stelian Tomov":

    Хайде стига говори слупости. Правата които си търсите се свеждат до 40-50% обещетение! Това търсите. А на природата, майната и! Не че съм еколог, зелен или нещо такова. Но ПУП на парче си е същата простотия каквато е вмомента. Ела при бати главен архитект, аз ще ти паправя ПУП, ще го прекараме без проблем. И след това ами, че няма презастрояване. Как да има? Всичко е по одобрен проект!

    Трябва да има ясни и точни правила, всяка зона да е с ясни параметри и най-вече допустими такива. А не както на Ганьо му отърва най-добре!

    Нередност?
Нов коментар