Общият устройствен план на Царево ще бъде преработен

Причината е, че два различни екипа са оценявали два различни варианта на проекта

Планът предвиждаше нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.
Планът предвиждаше нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.
Планът предвиждаше нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.    ©  Юлия Лазарова
Планът предвиждаше нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка ще са в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Планът за промяна на общия устройствен план на Царево, който предвиждаше разширяване на застрояването по крайбрежието, ще се преработва. Това съобщиха от "Зелени закони", които са получили тази информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Планът предвиждаше нови 835 дка за застрояване в парк "Странджа", като от тях 678 дка в крайбрежни зони - в Резово, Синеморец, Варвара и Ахтопол. Срещу проектът беше натрупан огромен брой възражения, като 1139 граждани изпратиха становища до 31 март.

Отговорът на МРРБ е на въпрос по Закона за достъп до обществена информация дали министерството ще продължи процедурата по приемането на плана, след като се отложи общественото обсъждане.

Смятане на различни неща

"Решението е взето, след като от Министерството на околната среда и водите са обърнали внимание, че Докладът за екологична оценка (ДЕО) и Докладът за оценка на степента на въздействие (ДОСВ) върху предмета и целите на опазване на защитените зони са направени върху два различни по своето съдържание проекта", пишат от "Зелени закони".

"Доколкото се разбира от отговора на МРРБ, двата различни екипа по доклада за оценка за съвместимост с "Натура 2000" и по доклада за екологична оценка са оценявали два различни варианта на проекта. Министерството на околната среда и водите е направило конкретни препоръки за отстраняване на различията", продължават от там. Едно от обясненията е, че на двата екипа може да са дали различни файлове с данни за оценяване и така се е стигнало до проблема.

Различни декари

От "Зелени закони" бяха отчели и преди това странни разминавания в данните при планирането. "Недопустима е грешката при данните за капацитета на плажовете - през 2008 г. в ДЕО той е оценен на 43 хиляди души за 344 декара активна плажна площ, а в проекта от 2019 г. - на 75 хиляди души за 602 декара активна плажна площ", пише в становището на "Зелени закони".

По-детайлно от бележките по становището става ясно, че в землището на Резово е дублиран един плаж и това увеличава плажната територия с една трета. В Ахтопол за плаж "Ахтопол-север" са посочени почти двойно по-големи размери. От плаж "Лозенец Кумкашла" не са извадени дюните и така плажът е посочен с 59 хил. кв.м по-голям. В землището на Синеморец са посочени невярно активната площ и тази на дюните на плаж "Устието на река Велека" и на плаж "Липите".

Сметките показват, че при отстраняването на тези грешки площта на активната плажна ивица ще намалее от 602 на 459 хил. кв.м.

И други неточности

Основните проблеми според анализа на "Зелени закони" са урбанизацията, която ще надвиши 3 пъти капацитета на плажовете, разминаванията в данните за площите на пясъчните плажове, увеличаването на застрояването на Синеморец с 54%, разрешено строителство върху дюни и заменени бивши държавни гори и т.н.

Според Тома Белев, който е експерт на "Зелени закони", това ще наложи и ново обществено обсъждане. От "Зелени закони" се надяват, че при преработката ще бъдат взети предвид и вече изказаните становища на граждани и организации и документът ще бъде преработен изоснови.