Извънредното положение пада, но част от мерките му остават

Здравният министър ще налага рестрикции заради пандемията, съдът ще работи, дава се държавен подарък за стопаните на плажове

Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след извънредното заседание на МС от финансовия министър Владислав Горанов и колегите му Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и Росен Желязков
Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след извънредното заседание на МС от финансовия министър Владислав Горанов и колегите му Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и Росен Желязков
Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след извънредното заседание на МС от финансовия министър Владислав Горанов и колегите му Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и Росен Желязков    ©  Пресслужба Министерски съвет
Как ще се действа след извънредното положение беше обявено след извънредното заседание на МС от финансовия министър Владислав Горанов и колегите му Данаил Кирилов, Кирил Ананиев и Росен Желязков    ©  Пресслужба Министерски съвет
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Извънредното положение свършва, но след края му на 13 май много от здравните и социално-икономическите мерки ще останат да действат за различен период до края на годината. Това предвижда законопроект, който беше приет на извънредно заседание на Министерския съвет (МС) в понеделник вечерта. Промените най-общо влизат в закона за здравето и през него се редактира основно Законът за извънредното положение (но с допълнено име), но и куп други, и ще бъдат внесени в парламента във вторник.

Прикачен файл

"Преминаваме към постепенно възстановяване на социално-икономическия живот", каза финансовият министър Владислав Горанов, който заедно с колегите си Кирил Ананиев, Данаил Кирилов и Росен Желязков представиха законопроекта след извънредното заседание на МС. Горанов обясни, че принципът е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот, ограниченията в стопанския оборот, както и социалните програми, които дават възможност за по-плавно преминаване през епидемичната обстановка. Накратко, здравният министър пак ще ограничава движението на хора и работата на бизнеси, държавата запазва подкрепа в стил 60/40, но се вкарват и няколко нови опции като година без такса за стопаните на плажове, и съдилищата ще заработят изцяло.

Не извънредно положение, а извънредна епидемична обстановка

В проектозакона за здравето е въведен нов текст, чрез който по предложение на главния държавен здравен инспектор здравният министър може да въвежда извънредно положение при епидемии от тежки заразни заболявания. В такива случаи може да бъде разпоредена задължителна изолация и карантина на заразените и контактните лица, която пък може да се обжалва в съда. Обжалването обаче не спира заповедта. Така заложената възможност на подлагане на принудително лечение на базата на субективна преценка ("всички други случаи") може да се превърне в опасно оръжие, тъй като се предлага жалбата да не спира изпълнението, като изненадващо за разлика от други закони този път липсва текстът "освен ако съдът реши друго".

Условията и редът за карантина на влезли от други държави с епидемични заболявания граждани ще се определят с наредба на здравния министър.

Без концесионни такси за плажовете

Изцяло нов текст има и за стопаните на плажовете: държавата ще може да намали и до 100% (т.е. изцяло да опрости) дължимото за тази година от концесионер или наемател. Такава идея вече беше споменавана от туристическия министър Николина Ангелкова с идея за привличане на клиенти с по-евтини чадъри и шезлонги и като компенсация за раздалечаването им. Но в сега предложения законов текст критерии за отстъпката няма и туристическият министър ще има субективно право да реши на кое дружество колко да намали задължението към държавата. Същевременно се казва и че концесионерите и наемателите могат да намаляват цените на чадъри и шезлонги или да ги предоставят безплатно, но без да е обвързано като задължение с евентуално намаляване на такси.

Работодателите - с права като сега

Всички нови опции, въведени в Кодекса на труда заради извънредното положение, продължават да важат и "при обявена епидемична обстановка". Това означава, че и след 13 май т.г. работодателите ще могат поради епидемията да преустановяват работа на цялото предприятие, на част от него или на отделни работници/служители, едностранно да налагат надомна работа или работа от разстояние или да установяват непълно работно време на това основание, съответно едностранно да налагат на работниците и служителите ползването на платения годишен отпуск при спряна работа. Аналогични промени се предлагат и Закона за държавния служител.

Новост е, че през 2020 г. неплатеният отпуск до 60 работни дни годишно се зачита на трудов и осигурителен стаж. Това ще важи само за тази година, иначе правилото е за максимум 30 дни.

Мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 юни.

Без запори до 13 юли

Според проекта запори върху трудови възнаграждения и пенсии няма да се налагат до два месеца след извънредното положение, т.е. до 13 юли, освен за задължения за издръжка и за вреди от непозволено увреждане. В останалите случаи след 13 май вече ще могат да се налагат запори върху банкови сметки, да се извършват описи, а всички спрени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители, се насрочват наново, без да се дължат нови такси и разноски, пише в проекта. На пресконференцията обаче правосъдният министър обяви, че премиерът е поискал изобщо да не могат да се налагат запори идните два месеца.

Отпадат ограниченията върху нотариалните производства, които за времето на извънредното положение бяха сведени само до "неотложните".

Съдът ще работи

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния й обхват, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов и уточни: ще се гледат не само спешните дела, а всички дела.

Още нисък наем за държавни и общински имоти

С два месеца след извънредното положение се удължава правомощието на министрите, областните управители, общинските съвети и др., предоставили под наем държавни, съответно общински имоти, да намаляват размера на наема или изцяло да освобождават от заплащането му наемали или ползватели, които са били принудени да спрат дейността си заради извънредното положение. Въвежда се обаче ново изискване - наемателите и ползвателите да докажат с финансови и други документи ограничаването или преустановяването на дейността.

Без външно оценяване за IV и X клас

По време на брифинга стана ясно, че тази година няма да има държавно външно оценяване за учениците от IV и X клас, а компетентността им ще се провери наесен след началото на новата учебна година.

Евросредства за борба с последиците от коронавируса

За допълнителни два месеца остава в сила разрешението управляващите органи на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове да могат да изменят едностранно договори за безвъзмездна финансова помощ, да отпускат средства при опростени правила, както и да прехвърлят суми от една оперативна програма към друга.

Създава се нов текст, според който с мотивирано становище ръководителят на даден управляващ орган ще може да прекрати вече отворена процедура за кандидатстване, така че средствата да могат да се използват за справяне с последиците от коронавируса. Така например ще може да се увеличи бюджетът на схемата за предоставяне на безвъзмездни средства за микро- и малките фирми в размер от 3 до 10 хил. лева.

Също с два месеца се удължава и разпоредбата, според която Законът за обществените поръчки не се прилага при покупки на хигиенни материали, дезинфектанти, медицински изделия, лични предпазни средства, както и медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура. Въвежда се и изключение за всички свързани с обезпечаване на противоепидемичните мерки транспортни услуги.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-?
    masay
    • - 1
    • + 3

    Плажните концесионери ли са стожера на икономиката, та толкова густо правят единствено и само на тях?

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Нормално. Няма европейска страна без никакви ограничиния.
    Такива има дори в Швеция и Беларус, каквото и да ни говорят.

    Нередност?
  • 3
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Дори и да паднат, което ще е грешка, трябва сами да си наложим такива и да се пазим, защото втората вълна, която се задава ще е още по яростна и страшна.

    Нередност?
Нов коментар