🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще финансира 40% от минималната заплата на засегнати служители

Правителството заделя 85 млн. лева от евросредства, с които ще подпомага работодателите в някои сектори за срок 2 месеца

Деница Сачева    ©  Пресслужба Министерски съвет

Чака се одобрението на Европейската комисия, за да стартира допълнителната схема за подкрепа на краткосрочната заетост, която да бъде нещо като надграждане на мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса. Това заяви за "Капитал" министърът на труда Деница Сачева, като уточни, че все още параметрите не са напълно конкретизирани. Първо за новата схема съобщи в сряда зам.-министърката Зорница Русинова в интервю по БНР.

Новата мярка ще покрива 40% от разходите за минималната работна заплата и осигуровките към нея за период от два месеца на работници от фирми, засегнати от кризата. В момента минималното трудово възнаграждение е 610 лева, но с осигуровките (118.4 лв.) разходът за работодателя става 728.4 лв. Това означава, че помощта от държавата при така обявеното намерение ще бъде 291.36 лева месечно.

Парите за втория пакет мерки ще дойдат от преразпределяне на европейски средства по оперативни програми, като за тази конкретна мярка са определени 85 млн. лева, каза Сачева за "Капитал". Помощта най-вероятно ще бъде насочена към конкретни сектори, които са най-засегнати, като от нея ще могат да се възползват както работодатели, които са кандидатствали и получили финансиране по мярката 60/40, но то е приключило, така и други, които не са имали право на такова подпомагане. Мярката вероятно ще обхване около 300 хиляди работници и служители, заяви още Сачева.

От думите на Сачева и Русинова става ясно, че целта на тази мярка ще е след края на извънредното положение да се даде "допълнителна глътка въздух на работодателите", за да не се освобождават хора. "Ние да покриваме в рамките на до два месеца 40% от минималната работна заплата плюс осигуровките към нея, което на практика означава, че ще покрием за всеки един служител минималните прагове на обезщетение за безработица. Това е една допълнителна държавна помощ, която би дала в рамките на още два месеца глътка въздух на част от работодателите", обяви Русинова. Все още обаче няма яснота какви ще бъдат изискванията за фирмите, за да бъдат одобрени, защото те сега се уточняват.

В четвъртък Сачева заяви пред телевизия "Европа", че се обмисля възможността да се удължи до 30 юни срокът за кандидатстване по мярката 60/40, за да може да се покрият месеците април, май и юни.

Към 28 април по схемата 60/40 са изплатени компенсации за над 19 хил. служители в 1364 фирми, което прави средно по 14 работници на фирма и показва, че от мярката се възползват основно малки компании. Общата стойност на изплатените компенсации е 5.9 млн. лева.

Все още няма коментари
Нов коментар