🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За удължаването валидността на личните документи и лошата комуникация

Предстои второ четене на промени, с които се удължават сроковете, а в обществото все още има объркване по темата

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

В дневния ред на Народното събрание за петък е предвидено обсъждане за второ четене на проект за промени в Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, сред които и ново удължаване на срока на валидност на някои лични документи, но не на всички и не еднакво. И първоначалният проект, и предложенията за второ четене продължават да страдат от непоследователност. На всичко отгоре, поради недобра комуникация за проекта към обществото, се появиха и някои заблуждаващи тълкувания на неговия ефект.

Какъв беше ефектът на първото удължаване?

Една от причините за объркването вероятно идва от факта, че това удължаване на срока на валидност на личните документи в рамките на извънредното положение е второ поред. Веднъж вече този срок беше удължен при първоначалното приемане на закона за извънредното положение през март, но не за всички видове документи, а само за документите за пребиваване на чужденци, за личните карти на български граждани и за свидетелствата за управление на моторно превозно средство, които изтичат в периода 13 март - 31 октомври 2020. Извън този списък тогава останаха международните паспорти.

Същевременно, ако се съди по редица публикации в пресата, остана едно неразбиране за срока на удължаване на личните документи, направено през март. Документите за пребиваване на чужденци, личните карти на български граждани и свидетелствата за управление на моторно превозно средство не бяха удължени до 31 октомври, както бе написано на много места. Законът предвиди удължаване на валидността на всеки документ с шест месеца от крайната му дата, ако тя изтича в периода 13 март - 31 октомври 2020. Например ако крайната дата на личната карта е посочена като 15 март т.г., то тя е изтекла на 15 септември и това правило не се предвижда да бъде променено.

Как се променят сроковете с проекта за промени в Закона за извънредното положение?

На първо място се добавят международните паспорти наред с останалите лични документи, чийто срок се удължава. Същинската промяна е в заместването на датата 31 октомври 2020 г. с 31 януари 2021г., а ефектът от това изменение е, че с шест месеца се удължава срокът на валидност на личните карти, международни паспорти и документи за пребиваване на чужденци, изтекли в периода 13 март 2020 - 31 януари 2021 г. Другояче казано, срокът на валидност се удължава не до 31 януари 2021 г., както бе написано на много места, а с 6 месеца от крайната им дата на валидност. Например, ако паспортът изтича на 30 ноември, неговата валидност според законопроекта ще се удължи до 31 май 2021 г.

Новото изменение не важи за шофьорските книжки?

Същевременно този законопроект съдържа един съществен пропуск, за който няма обяснение - той не предвижда ново удължаване на валидността на свидетелствата за управление на МПС. Възможно е това да е пропуск на вносителите, защото срокът за шофьорските книжки се урежда от отделна алинея на § 10 от преходните разпоредби на закона, за която не се предвижда изменение. Към момента предложеният за гласуване на второ четене законопроект предвижда оставане на старото правило за шофьорските книжки - ако са изтекли между 13 март и 31 октомври, валидността им е удължена с 6 месеца от крайната им дата. Това означава, че шофьорска книжка, изтекла на 1 ноември, е невалидна и вие шофирате без необходимото ви свидетелство за управление.

Все още има време да се помисли по този въпрос или поне да се обясни на гражданите защо се подхожда по този начин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    a_tanas avatar :-|
    a.tanas
    • + 1

    Функционална неграмотност на парламентарно ниво. Не е само сред ученици изледвани от PISA.

    Нередност?
Нов коментар