EС одобри схемата SURE с бюджет от 100 млрд. евро за запазване на работни места

Страните ще могат да искат заеми с благоприятни условия за покриване на бюджетните си разходи по инструменти като мярката 60/40

Това е един от трите нови фонда на ЕС за справяне с ефектите от коронавируса.
Това е един от трите нови фонда на ЕС за справяне с ефектите от коронавируса.
Това е един от трите нови фонда на ЕС за справяне с ефектите от коронавируса.    ©  Yves Herman
Това е един от трите нови фонда на ЕС за справяне с ефектите от коронавируса.    ©  Yves Herman

Новият инструмент SURE за спешна подкрепа към страните членки за справяне с икономическите последици от кризата с COVID-19 беше одобрен днес от Съвета на ЕС.

Временната мярка е насочена към запазване на работните места. Тя ще осигури до 100 млрд. евро под формата на заеми при благоприятни условия, с които да се финансират допълнителните публични разходи по националните схеми за компенсиране на намалено работно време, за подкрепа на самонаети лица или във връзка с някои мерки в областта на здравеопазването. Конкретно за България средства ще могат да се ползват за плащания по схемата 60/40, чрез която държавата покрива 60% от разходите на служители в засегнати от кризата сектори за период от 3 месеца. Засега обаче българските власти не смятат да прибягват до тази помощ, като е възможно тя да се ползва след 1 юли, когато по думите на социалния министър Деница Сачева ще започне да действа нова мярка за запазване на заетостта.

"SURE ще бъде жизненоважна защитна мрежа за работните места и работниците, тъй като ще гарантира, че държавите членки разполагат с необходимите средства за финансиране на мерки за справяне с безработицата и загубата на доходи, както и за някои свързани със здравето мерки", заяви Здравко Марич, заместник министър-председател и министър на финансите на Хърватия, която сега председателства Съвета на ЕС.

"За да осигури на поискалите подкрепа държави членки финансова помощ при благоприятни условия, еврокомисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в брутния национален доход на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 млрд. евро.

SURE ще започне да действа, след като всички държави предоставят своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022 г. По предложение на ЕК обаче действието на механизма ще може да се удължава с по 6 месеца, ако икономическите ефекти от епидемията от COVID-19 продължават.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ooc1575032746630899 avatar :-|
    Domingo Navarro Tores

    Оферта за заем между частни лица в България

    Това послание е предназначено за всички онези, които се нуждаят от заеми, нетърпеливи да удовлетворят своите желания, които имат проекти за изпълнение или всякакви искания за кредит, за да задоволят нуждите си. Готови сме за вашата финансова помощ, не се колебайте да се свържете с нас по имейл възможно най-скоро: [email protected]

    Благодарим ви, че се свързахте с нашата финансова

    Нередност?
Нов коментар