🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Схемата 60/40 ще продължи да действа и след 1 юли, но по нов начин

Ще има директна подкрепа за работещите в транспорта от 290 лв. на месец, а общо 100 хил. са новите безработни за последните два месеца

Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите ще могат да получат по 290 лв. на месец за период от 6 месеца.
Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите ще могат да получат по 290 лв. на месец за период от 6 месеца.
Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите ще могат да получат по 290 лв. на месец за период от 6 месеца.    ©  Надежда Чипева
Предстои обявяването на още сектрои, освен транспорта, в които работещите ще могат да получат по 290 лв. на месец за период от 6 месеца.    ©  Надежда Чипева

Нов дизайн и нов начин на действие ще има схемата 60/40 за компенсиране на заплатите на служителите в засегнати от коронакризата фирми. Сегашният модел ще действа до 30 юни, а още на 1 юли ще започне да се прилага видоизменената мярка, така че работниците да не останат без подкрепа. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Как точно ще изглежда бъдещата мярка обаче Сачева не пожела да каже. По думите й проектът на бъдещата помощ вече се разработва и ще бъде представен на синдикатите и работодателските организации, за да се избегне хаос при въвеждането й, както стана в началото с 60/40.

Освен това в началото на юли ще бъде отворена и схема за директна помощ на заетите в сектора на сухопътния транспорт, а от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" предстои да бъдат пренасочени 120 млн. лв. за субсидирана заетост за вече останали без работа хора, които трябва да се върнат обратно на пазара на труда. "Тази мярка ще бъде обявена през втората половина на месец юни", каза още Сачева.

Какъв е ефектът

Досега, или точно 45 дни след пускането на схемата 60/40, общо по нея са кандидатствали 12 187 компании. Те са подали заявления за компенсации на заплатите на 191 хил. служители. Заявления обаче ще могат да се подават до края на юни и очакванията са броят на фирмите да се увеличи.

Изплатените към момента суми са около 20 млн. лв., но трябва да се има предвид, че това са средства само за последните 2 седмици на март. "Тепърва започват плащанията за април, които ще са много по-големи, а предстои компенсации и за май, и за юни", обясни Сачева.

Според нея оценка на мярката 60/40 може да се прави чак през юли и то по два индикатора - колко души са запазили работата си и колко е спаднала регистрацията на безработни. "Това е мярка за подкрепа на заетостта и тя трябва да бъде оценява именно по това дали сме спрели потока на безработни към бюрата по труда", смята социалния министър.

Подкрепа за транспорта

В периода от 1 до 15 юли ще бъде обявен прозорец за фирми от секторите пътнически градски, крайградски и междуградски транспорт (сухопътен) да могат да кандидатстват за директна подкрепа от 290 лв. на заето лице. Помощта ще се изплаща за период от 6 месеца, като сметките на социалното министерство показват, че ще бъдат обхванати общо 29 хил. лица. Отделените за целта средства са 40 млн. лв.

"Този сектор изпитва и ще продължи да изпитва сериозни затруднения заради ограниченията от коронавируса. Конкретните условия за кандидатстване ще бъдат обявени до две седмици", обяви министър Сачева. Тя припомни още, че плащанията от 290 лв. на заето лице ще бъдат разширени и към други сектори, като за целта има налични допълнителни 45 млн. лв. Засега обаче няма яснота кои точно браншове ще бъдат включени.

Ръст на безработицата

Преди затварянето на икономиката на 13 март броят на регистрираните безработните в страната е бил 201 хил. Сега, на 13 май, вписаните в бюрата по труда хора без работа са 300 хил. За същия период работа са започнали 28 хил. души, основно в секторите на здравеопазването и социални дейности, транспорта, както и производство на храни и напитки.

"Точно 99 755 човека са новите безработните за последните два месеца", каза социалният министър. Среднодневният брой на регистрираните безработни от 9000 в началото на кризата, сега е паднал до около 1500 човека, само половината от които са заявили, че са останали без работа заради коронавируса.

Все още няма коментари
Нов коментар