🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

По-ниският ДДС за ресторантьорите върви към приемане

ГЕРБ може да направи реверанс към ДПС и да приеме тяхно искане за детски стоки

При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ    ©  Анелия Николова
При гласуването отсъстваше финансовият екип на ГЕРБ    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в Закона за данък добавена стойност, които предвиждат намаляване на ставките за заведенията за хранене и за книгите от 20 на 9%. "За" проекта освен депутатите от мнозинството гласуваха и колегите им от ДПС срещу обещанието при второто четене на поправките от ГЕРБ да подкрепят предложението на движението за намаляване на ДДС за храни и фармацевтични продукти за деца също от 20 на 9%, ако то бъде конкретизирано. Останалите пет законопроекта - на ВМРО и на НФСБ, които също предвиждаха намаляването на ставката за заведенията, на БСП - за по-нисък ДДС за храни и лекарства, на "Воля" - за фитнес центровете и спортните зали, както и предложението на ДПС, бяха отхвърлени.

Обсъждането на по-ниската данъчна ставка за рестораньорите в бюджетната комисия стана в отсъствието на нейния председател Менда Стоянова (ГЕРБ), която е твърдо против намаляването на ДДС за този бранш, както и на фона на отрицателното и силно критично становище на Министерството на финансите, чийто министър Владислав Горанов също не одобрява наложената от премиера Бойко Борисов мярка. Въпреки настояването на опозицията от БСП за изслушване на представителя на финансовото министерство - зам.-министър Росица Велкова, която присъства на заседанието, думата не й беше дадена от председателстващата Евгения Ангелова от ГЕРБ.

Министерството на финансите: ДДС за останалите ще трябва да е 24%

Понижаването на ДДС ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на ставките на преките данъци, за да се компенсира намалението на приходите от косвения данък. Това се посочва в становище на Министерството на финансите, изпратено до бюджетната комисия по повод внесените искания за промяна в Закона за ДДС и диференциране на ставките за определени стоки и услуги - от заведения през фитнес зали до детски храни и лекарства.

По изчисления на ведомството, ако бъдат приети всички предложения на депутатите за намаление на данъка, това ще струва на бюджета 1.764 млрд. лв. на годишна база. Най-голяма е потенциалната загуба на приходи, ако се приеме предложението на БСП за 9% ставка върху доставки на храни и лекарства - над 1.5 млрд. лв. на година.

От ведомството посочват, че за да се компенсира тази загуба, стандартната ставка по ДДС ще трябва да се увеличи до 24% (при 20% в момента) или корпоративният данък ще трябва да стане 17-18% (в момента 10).

От ведомството на Владислав Горанов посочват и рисковете, които биха възникнали при въвеждане на нови диференцирани ставки по ДДС (в момента има 9% само за туристически нощувки и настанявания):

- По-трудно администриране на данъка, което означава и повече бюрокрация за бизнеса. "Диреференцираните ставки на ДДС са предпоставка за въвеждане на допълнителни задължения за отчетност на задължените лица", посочват от ведомството;

- Увеличаване на риска от данъчни измами, тъй като ще се създаде възможност за неправилно деклариране;

- Няма да се постигне понижение на цените, но ще се провокира напрежение между отделни браншове и сектори.

Освен от Министерството на финансите по време на заседанието срещу промяната на ДДС се обявиха и от КНСБ, които припомниха на управляващите, че в управленската си програма са поели ангажимент, че до края на мандата си няма да променят данъчните ставки.

ГЕРБ: Това е мярка за облекчаване на ресторантьорския бизнес

Показателно за резервите, с които се приема наложеното от Борисов решение за намаляването на ДДС дори в собствената му партия, беше и това, че общият законопроект на мнозинството беше представен от депутата от ГЕРБ Тома Биков, който не е член на бюджетната комисия. Той заяви, че предложеният по-нисък ДДС за заведенията не е социална мярка, а цели да облекчи този бизнес, който заради извънредното положение беше затворен. Биков изтъкна и че срещу това данъчно облекчение от бранша ще трябва да увеличат минималния осигурителен доход на служителите си. А във връзка с предложението за намаляване на данъчната ставка и за книгоиздаването депутатът посочи, че за управляващите това е приоритет и по думите му не е изключено мярката да стане постоянна. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов посочи, че досега е имало "несправедливост" по отношение на хотелските услуги и местата за настаняване, които плащат по-ниска ставка, и заведенията за хранене в тях. "Всеки, който ползва хотелски услуги, се и храни", каза Симеонов. Той започна изказването си, като декларира конфликт на интереси, защото е собственик на заведение за хранене.

БСП: За ресторанти може, за храни и лекарства - не

При представянето на предложенията на БСП за намаляване на ДДС за храните и лекарствата от 20 на 9% депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че ако те се приемат, това би струвало на бюджета 1.116 млрд. лв., но по думите му ще има ефект в няколко направления. "Ще се намалят бюджетните разходи за лекарства и тези пари ще останат в НЗОК и домакинствата. Намаляването на ДДС за храните пък ще увеличи продажбите", каза Гечев и добави и че според изчисленията на социалистите по-ниските ставки ще доведат до свиване на сивия сектор, като ефектът от това ще бъде в размер на 450 млн. лв. Сблъсък Гечев-Цонев

Гечев разкритикува и предложението на ДПС за намаляване на ставката за детски храни като посочи, че ако това предложение се приеме, има риск "възрастните да започнат да консумират детски храни". "Вторият риск е да започне смяна на етикетите на стоките и на тях, например, да пише детска лютеница, вместо примерно лютеница "Ръченица", Пазарджик", иронизира Гечев предложението на ДПС, чийто съвносител е депутатът от движението Делян Пеевски. На това Йордан Цонев (ДПС) отговори като атакува предложенията на БСП. "Понеже Гечев обича да се разхожда из чичко Гугъл, искам да кажа, че за лекарствата в България има един проблем. Знаете ли каква част от парите за здраве отиват за лекарства?", запита риторично Цонев и отговори: "40%". "Този процент за другите страни е 15-17%. Ние даваме за лекарства два пъти повече, защото големите фармацевтични компании източват парите за здраве. Докато тази система не се регулира, ние не трябва да намаляваме ДДС, защото някой яко злоупотребява с тази система", каза Цонев.

Депутатът от ДПС обаче заяви, че подкрепя предложенията на ГЕРБ за намаляване на данъчната ставка за заведенията и книгоиздаването. "Смятал съм, че единната ставка ДДС е фискално табу, но сега не мисля така. В момента обсъждаме антикризисни мерки, с които да подкрепим ресторантьорите и книгоиздаването. Защото на туристическия бранш и ресторантьорите беше дръпната финансовата спирачка - за една нощ те затвориха", каза Цонев. На този жест от ГЕРБ отговориха също с жест. Председателстващата заседанието Евгения Ангелова заяви, че от управляващата партия са склонни да преосмислят позицията си и да подкрепят предложението на ДПС за намаляване на ДДС за детските храни, но ако то бъде конкретизирано. "Точно за кои храни трябва да се намали ДДС? Защото децата до три години също имат нужда от сирене, плодове и зеленчуци", каза Ангелова. Цонев уточни пред "Капитал", че от движението ще конкретизират предложението си и ще внесат поправката между първото и второ четене на законопроекта.

Статията е допълнена в 19.20 ч

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 2

    с тези изказвания тестват обществените нагласи за вдигане на данъците. Ако не се даде отпор сега, при тази празна хазна, скоро ще се вдигне я ДДС, я корпоративен данък..

    Нередност?
  • 2
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 3

    Стига с тия подаръци за тоя туризъм. Тези ресторанти, туроператори и хотели, вярно, че им наложиха да не работят. Но те си работиха през целия зимен сезон. После както виждаме през годината те затварят, пращат персонала си на борсата и не инкасират никакви загуби. Започват масирано да работят след 15 юни, юли, август, до началото на сепнември. Защо изведнъж Борисов ни будалка, че някой от големите в туризма бил реализирал загуба. Не те просто не са успели да спечелят това дето са го очаквали. От къде на къде ще им свалят ДДС. Истинските загуби в туризма ги понесоха малките местни кръчмари по морето. Защото те имат само това 3 месечно сезонче в годината. Нямат си никакви други приходи. Нямат си бази на Банско, Боровец или Пампорово... Но те не са регистрирани по ДДС и няма да ползват данъчен кредит върху суровините които ползват в кухните си. Единствено големите ще се възползват от тази идиотщина на Борисов. Явно, че затова и го лансира.

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    До коментар [#1] от "western_":

    Че ни тестват - тестват ни. Смятам, обаче, че истинското повишение на данъците няма да е с Бюджет`21, доколкото през следващата година предстоят и парламентарни, и президентски избори. С Бюджет`22 ще изтупват "брашняния чувал" - данъкоплатците.
    Намирам за нелогична промяната в данъчната политика на държавата в средата на годината. Това ще е Пирова победа за Борисов.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#2] от "proizvoditel":

    Това не са подаръци към някой си.
    Просто Борисов хвърля дъжд от бонбони, защото започва да стяга избори.
    Част от този мизансцен е и ниското ДДС, и пръкването на държавна петролна компания, дето щяла била да сваля цените... Че то в цената на бензина 60% са акциз и ДДС! .

    В идейната си импотентност БББ продължава да копира едно към едно чужди проработили модели. Както изкопира от Живков и Сакса партийното строителство и единоначалието във властта, така сега копира и от варненския фарма клоун пиниза с по-ниските цени на бензиностанциите му преди избори, които го вкараха с дружина себеподобни в парламента.

    Раздавайки бонбонки, БББ потяга редиците на дебилите помежду ни. Абсолютно мнозинство са и осигуряват абсолютен разврат на абсолютната власт. От Черепа и Гела - също...

    Гарантирано от Герб!

    Нередност?
  • 5
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    ЦИТАТ: "Това не са подаръци към някой си. "

    Грешиш човече! Ако познаваш в най-общ вид механизмите на ДДС ще разбереш, че тази мярка е насочена срещу малките в ресторантския бизнес, защото те не са регистрирани по ДДС.
    Регистрирания по ДДС и нерегистрирания ползват едни и същи услуге и купуват едни и същи стоки с ДДС., например за 100 лв плюс 20 лв ДДС.. Да приемем, че продават че продажбите им са за 200 лв. плюс 40 лв. ДДС. От тези 40 лв.регистрирания по ДДС изважда стойността на ДДС по купените суровини, външни разходи, наеми... и разликата се внася в бюджета - например внася 20 лв. ,. Тук виждам и друг отрицателен ефект. По морето вече няма да има вкусни домати, защото те се произвеждат от малките селскостопански производители, които не издават фактури. По морето вече ще се продават само и единствено боклуци, но пък с ДДС. Дребните български производители ще оцеляват все по трудно, а мутрите, които ни задушават отдавна стават все по нагли, в налагането на частния си монопол.

    Нередност?
  • 6
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 1

    За мен играта ГЕРБ/ БСП-2/ да стане, а БСП 1 да седне е пагубна за народа. И двете партии са създали и обслужватединствено мафията, Народът все е смачкан и окраден. Аз искам да ни управляват умни хора, които не ограничават, а бранят конкуренцията.
    Всички оборотни борсови стоки, като петролни продукти, зърно, захар, ..., трябва да се търгуват на едро само и единствено, на създадени от държавата стокови борси. . Плодове, зеленчуци, и т.н. след внос или производството им да отиват за окачествяване, обработка и продажба на държавни тържища... Гарантирането на равнопоставеност, спазването на единни правила и ограничаването на комисионните е задължение на държавата. Който гарантира, че ще изгради подобна търговска инфраструктура ще е моят сериозен фаворит.

    Нередност?
  • 7
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 1

    Относно изграждането на държавни бензиностанции - мярката ще акумулира безумно много пари. Да не говорим, че после далаверата ще е огромна, защото някой постоянно ще снабдява/купува-продава/ петролни продукти, ще пълни едни складове и в даден момент ще продава по бензиностанциите. Защо държавата не изгради и придобие свои складове за петролни продукти и за зърно, около основните ни гранични пунктове, където хем да съхранява хем да организира митнически складове, които да отдава под наем на вносители, които тя е задължила да претоварват донесените от тях горива. Ако пазарът е неконкурентен, то държавата може да пусне по борсите съответната стока на нормални цени. Някога това се правеше от Правителството на Костов , но като дойдоха на власт бандитите от ТИМ и приближените им, държавата спря конкуренцията и свободните пазарни стратегии. Вместо това малките ги обявиха в сива икономика и институциите запачнаха целенасочено да ги отстрелват. На тяхно място целенасочено се изграждат частни монополи във всички оборотни сфери.стартира политиката на частните монополи - смачка

    Нередност?
  • 8
    groagy avatar :-|
    groagy

    На едни вдигат осигуровки, на други намалят ДДС. Тука има тука няма.

    Ако вдигнат ДДС за останалите обаче излизам на протест.

    Нередност?
  • 9
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 1

    Не е редно не е оправдано спрямо масата народ, който не ходи по ресторанти.

    Нередност?
Нов коментар