🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Офертата на управляващите: ДДС от 9% за храна в заведения и книги от 1 юли

По-високи осигуровки за туристическия сектор, изключване на алкохола от ниската ставка и ваучери от 210 лв. за лекари, полицаи и др.

Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който е и сред вносителите на законопроекта за ДДС, обяви в петък, че целта е той да бъде гласуван още следващата седмица
Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който е и сред вносителите на законопроекта за ДДС, обяви в петък, че целта е той да бъде гласуван още следващата седмица
Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който е и сред вносителите на законопроекта за ДДС, обяви в петък, че целта е той да бъде гласуван още следващата седмица    ©  Анелия Николова
Депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който е и сред вносителите на законопроекта за ДДС, обяви в петък, че целта е той да бъде гласуван още следващата седмица    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Преференциално ДДС от 9% за храните в заведенията, но без алкохола, и за книгите от 1 юли до края на 2021 г., но и по-високо осигуряване с около 30% за служителите в ресторантьорския и хотелиерски сектор. Така изглежда в нормативен вид идеята от последните дни за по-ниско данъчно облагане, която премиерът Бойко Борисов напук на финансовия си екип прие след среща с ресторантьори.

В петък депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха общ законопроект за изменения с цел той да бъде приет следващата седмица. В него е уредено раздаване на ваучери за почивки в България за работещи "на първа линия" в борбата с коронавируса. Сред тях освен медици попадат и служители на МВР и отбраната, тол управлението и други структури. Те се предвижда да получават 210 лв. за ваканция, но само за държавни почивни бази.

Изненадващо Валери Симеонов е внесъл свое предложение, което най-общо предлага целият туристически пакет (самолет, хотел, ресторант и т.н.), който предлагат туроператори, да е с ниската ставка от 9%.

ДДС детайли

След политическото решение на премиера Бойко Борисов днес над 20 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха в парламента законовите промени. Текстовете предвиждат по-ниското ДДС да важи в периода от 1 юли до края на 2021 г. То ще обхваща "ресторантьорските и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена и неприготвена храна", но не и за алкохол. В текстовете не е посочено как ще се прилага данъка за друг тип стоки в заведенията като например безалкохолни напитки, кафе, чай и други, несъдържащи алкохол, но вероятно и те ще са с ниската ставка, защото по Закона за храните и напитките са храни.

Същевременно обаче намалението на ДДС "върви" и с повишение на минималния осигурителен праг в този сектор, който досега бе 610 лв., а според новия законопроект ще бъде 800 лв., се вижда от текстовете. Сумите са различни за мениджър и за ниски позиции, но средно се вдигат с 30%.

В същия срок от година и половина се предвижда и по-ниско ДДС за книгите, което ще бъде в рамките на 9%. То ще се прилага за "доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път", като в това ще се включват още учебници, детски книги и помагала като книжки за рисуване и оцветяване и др. Изключени от по-ниската данъчна ставка са публикации, "които са изцяло или основно предназначени за реклама" или съставени от видео- или аудиосъдържание, е посочено още в текстовете.

Депутатите изчисляват, че двете мерки ще намалят бюджетните приходи с общо 275 млн. лв., от които 255 млн. лв. в ресторантьорския и кетъринг бизнес, а 20 млн. лв. в книгоиздаването.

В петък депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов съобщи в парламента, че идеята е новите ДДС текстове да бъдат приети през следващата седмица. Планира се в сряда да започне разглеждане в пленарната зала и евентуално до петък да мине и второ четене.

Следващите в сметката

Но в групата на ДДС законопроектите, които ще се разглеждат следващата седмица освен този на управляващата коалиция попадат и още депутатски идеи, които заваляха в последните два дни след внезапното решение на премиера за ресторантьорите. Така например с отделен законопроект се "отцепи" една от партиите в управляващите - НФСБ. В петък депутати от нея начело с лидера Валери Симеонов внесоха свой законопроект за ДДС, който преповтаря текстовете за ресторантите и къмпингите, но добавя сред ползващите 9% ДДС още туроператорите и туристически агенции. Трима от четиримата вносители на този законопроект без Симеонов са сред авторите и общите текстове на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

ДПС пък предлага още 9% ДДС за храни и лекарства за деца, както и санитарни продукти като памперси в свой законопроект, внесен в четвъртък. В петък "Воля" също поиска 9% ДДС за книги, но и за "ползване на услугите във фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт".

Ваучери по 210 лв. за работещи на първа линия

Заедно с текстовете за ДДС, в законопроекта на управляващите от петък е заложен и механизъм по обсъжданата в последните седмици идея за субсидирани ваучери за почивки в България. ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се отказали от идеята те да важат за широк кръг от населението, а са заложили такива да получават работещи на "първа линия".

Така ваучер за 210 лв. за поне седемдневна почивка ще получават медицински служители от болници, спешна помощ, центъра по заразни болести, РЗИ, МВР, министерство на отбраната и тол управлението и социалните служби, които "пряко осъществяват дейности, свързани с борбата и превенцията" на разпространението на коронавирус. Те ще могат да бъдат използвани до 30 ноември 2021 г. само в държавни хотели, почивни бази и санаториуми, е заложено в текстовете. Преди няколко дни лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов, че се предвижда след изчерпване на местата в държавните бази, ваучерите да се ползват и за частни обекти, но такъв текст не е предвиден в общия законопроект на управляващите. Във този, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, обаче той е заложен. В законопроекта се казва, че ваучерите се ползват "с предимство" в държавните бази, а не "само", какъвто е другият вариант.

Симеонов предлага списъка с получаващите ваучери да бъде разширен и в него да попаднат и работещите в кръвните центрове в страната, здравните медиатори и командированите служители на здравната каса към РЗИ в рамките на кризата с коронавируса. НФСБ предлага още ваучери да се ползват до декември 2021 г., а не до ноември, както е в общия законопроект на управляващата коалиция, е заложено в текстовете.

Въпросните ваучери ще се издават като ценна книга и ще се контролират от туристическото министерство. Предвидена е глоба между 500 и 5000 лв при опит те да се ползват неправомерно. Депутатите смятат, че максималният брой получатели на ваучери е около 70 хил. души, които ако пожелаят да отидат със семействата си на почивка, то за държавните бази ще се осигури средно около 210 хил. туристи. "При спазване на изискването за 7-дневна почивка леглодните ще бъдат индикативно 1.47 млн.", е посочено в законопроекта на управляващите, в който се посочва още, че това би осигурило пълна заетост в държавните хотели за между 3 и 4 месеца. Общо всички бази на министерства и други ведомства имат 15 хил. легла.

Макар в законопроекта да няма финансов анализ на мярката, то ако всичките 70 хил. души получат ваучер за почивка това би струвало на бюджета 14.7 млн. лв. Същевременно обаче държавните хотели получават и субсидия за издръжка, а редица държавни служители и в момента имат право да почиват в тях при ниски цени за настаняване и хранене.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mxi52657693 avatar :-|
    mxi52657693
    • + 2

    Ще подпомагат мутренския бизнес със заведенията, чуждите туристи и клиентите средна/богата класа. Ако требва да се помага на некой, това са производителите на храни, работниците и по-бедните потребители, съответно има и други начини за това, не през намаляване на ДДС.
    Дори за хотелиерството следва да се вдигне на 20% за да се научат да предлагат по-високо качество с висока добавена стойност, а не да живуркат разни некадърници и перачи и да свалят нивото на туризма.

    Отделно, по ресторантите масово се предлагат боклуци от заместители и замразени продукти. Създайте некакъв стандарт за качество и поощрявайте прилагането му, както и използването на български продукти, това ще е от полза за производителите на храни, потребителите и туризма, вместо да помагате еднакво на всички.

    И защо всички книги, каква полза има от любовни романи, езотерика, самовнушения, "саморазвитие" и пр.? Учебници/помагала, речници, научна литература, детски книги - това е. Раздавайте ваучери за отстъпка по-добре.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Не народни представители, а лакеи и лекета.

    Нередност?
Нов коментар