Изненадващият ДДС подарък на Борисов
Аудиокоментар на Вера Денизова зa предложението данъчната ставка за заведенията да се намали на 9% и ефектите, които то ще има върху бранша и данъчната политика
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Тази седмица премиерът Бойко Борисов изненадващо реши да подари по-ниско ДДС на ресторанти и барове от средата на тази година. Той обяви това като мярка за подпомагане на сектора, който е може би най-пострадал от кризата, предизвикана от COVID-19 и извънредното положение, въведено заради него. Министър-председателят сам обяви решението като политическо, тоест то не почива на някаква експертна или икономическа логика и всъщност самият икономически екип на правителството не го подкрепя.
Какви ефекти ще има това решение на премиера и ще поднови ли то дебатите за различни ДДС ставки за различни браншове и премахване на плоския данък? Това е темата на новия епизод на подкаста "Гласът на Капитал". Гостува икономическият редактор Вера Денизова. Тя коментира каква е предисторията на това решение на премиера и дали това е най-полезната икономическа мярка за подкрепа на ресторантите и баровете.
Бележка от редактора: Разговорът е записан на 14 май.
"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.
Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.
Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.
Чуйте и предишния епизод:
По следите на руски шпиони: историята зад "българския" "Пулицър"
Журналистите Боряна Джамбазова и Росен Босев разказват за мистерията около отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и как се прави разследваща журналистика
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.