Обрат: повече наети, отколкото безработни, през миналата седмица

С отпадането на ограничителни мерки има ръст на броя на хората, които започват работа

Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на март и началото на април
Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на март и началото на април
Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на март и началото на април    ©  Надежда Чипева
Опашките пред бюрата по труда бяха най-големи в края на март и началото на април    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За първи път от въвеждането на извънредно положение в страната на 13 март в седмицата от 18 до 24 май броят на хората, които са започнали работа през бюрата по труда, е по-голям от тези, които са се записали като безработни в тях. С което на практика безработицата намалява. Това става ясно от експресните данни на Националния статистически институт, които се публикуват в специалната секция за Covid-19 и са на база информация от Агенцията по заетостта.

Постъпилите на работа са общо 8028 души, което е най високият резултат, откакто НСИ подава подобна статистика (3 февруари 2020 г.). На този фон новите безработни са 7225 - което е и най-ниският резултат от първата седмица след въвеждането на извънредното положение насам. Това на практика показва, че още през първата седмица на отпадането на ограничителни мерки тенденцията за ръст на безработицата се обръща. Очакванията са, че това ще се засили през тази седмица и особено в началото на юни, когато се очаква да бъдат разрешени и повечето от дейностите на закрито.

Едно от обясненията за тази рязка промяна на пазара на труда е, че голяма част от работодателите са предпочели да съкратят служителите си, когато дейността им е била възпрепятствана от коронавируса, а сега ги наемат отново, когато могат да отворят обектите си.

Къде наемат

От данните на статистическия институт се вижда, че не във всички градове тенденцията е еднаква. В София например все още броят на новорегистрираните безработни е по-голям от този на започналите работа - 1213 срещу 874. Подобна ситуацията още в Пловдив и Стара Загора. Но в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Пазарджик (тук влиза и Велинград), Плевен, Пловдив, Русе и др. наетите са повече от останалите без работа.

В част от общините като Бургас, Варна, Велико Търново и Добрич положителната тенденция е започнала още през предишната седмица от 11 до 17 май. Т.е. това са предимно населени места, които са и туристически дестинации.

Изгубени в кризата

Като цяло от седмицата след обявяването на извънредното положение досега броят на новорегистрираните безработни е 140 759. Повече от половината от тях са отишли в бюрата по труда в периода от 30 март до 19 април, като рекордът е през седмицата от 6-12 април - почти 31.5 хил. безработни.

Започналите работа от 13 март до 24 май пък са общо 38 693. Най-слабата седмица е била 23 до 29 март, когато са били наети само 2203-ма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Данните всъщност са притеснителни. Расте безработицата в региони с по-силен производствен сектор. Само преобладаващо туристическите региони обръщат тенденцията.

    Дано това е временна ситуация. Въпреки всичко, тепърва ще се консумира докрай спада от производството в ЗЕ, където сме доставчици и поддоставчици. Предстои и да се борим с намалението на потревлението.

    Нередност?
Нов коментар