Почти 83 000 души са останали без работа заради COVID-19 от 13 март до 13 май

Най-много са новите безработни в София и Пловдив, най-малко са във Видин и Търговище

Извънредното положение "пожали" работещите в сферата на недвижимите имоти и застраховките, но не и заетите в туризма и търговията
Извънредното положение "пожали" работещите в сферата на недвижимите имоти и застраховките, но не и заетите в туризма и търговията
Извънредното положение "пожали" работещите в сферата на недвижимите имоти и застраховките, но не и заетите в туризма и търговията    ©  Цветелина Белутова
Извънредното положение "пожали" работещите в сферата на недвижимите имоти и застраховките, но не и заетите в туризма и търговията    ©  Цветелина Белутова

Извънредното положение е "оставило" без работа 82 876 българи, показва справка на Агенцията по заетостта, изготвена за "Капитал". Това е броят на хората, които са посочили, че са загубили работата си поради ограниченията от коронавируса.

Общият брой на новорегистрираните безработни в бюрата по труда през периода 13 март - 13 май 2020 г. обаче е 131 534, като тук се включват и хора, които са останали без работа не по причина на коронавируса. Ръстът на новите безработни е огромен - за същия период през 2019 г. на борсата са се регистрирали 41 440 лица.

В същото време за периода на карантината работа са започнали общо 28 624 души. Това обаче е много по-малко в сравнение със същия период на м.г., когато техният брой е бил 44 627 лица, показват още данните на агенцията.

По всяка вероятност реалната безработица е дори още по-голяма, тъй като не всички хора без работа се регистрират на борсата, а и много вече са ползвали "услугите" на бюрата по труда и в момента нямат право на допълнително обезщетение.

Кой и къде

Кризата очаквано е засегнала най-сериозно сферата на туризма, но е пожалила операциите с недвижими имоти и създаването и разпространението на информация и творчески продукти. Най-масови са съкращенията в секторите на хотелиерството и ресторантьорството (34.9%), както и при търговията (18.46%) и преработващата промишленост (15.25%).

В същото време затварянето на икономиката се е отразило най-слабо на недвижимите имоти, създаването на творчески продукти, селското, рибното и горското стопанство, както и на финансовите и застрахователните дейности. Едва под 1.5% от новите безработни, регистрирани в бюрата по труда, са заявили, че са работили в някоя от тези сфери.

Най-много като абсолютен брой безработни са били регистрирани в София (14.5%), Пловдив (9.3%), Варна (7.1%) и Благоевград (7%), показват още данните. В по-слабо развитите райони на страната като Видин, Търговище, Разград и Силистра са регистрирани малко безработни - под 1.5%. До известна степен това може да се обясни с традиционно високата безработица в тези градове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vkm02433713 avatar :-|
    vkm02433713
    • - 2

    "Почти 83 000 души са останали без работа заради COVID-19 от 13 март до 13 май"

    Колко от тях са починалите в този период?

    Нередност?
Нов коментар