Вечерни новини: 9% ДДС за ресторанти, книги и детски храни; Нови огнища на COVID-19

И още: Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни; ОИСР прогнозира поне 6% спад на глобалната икономика

   ©  Цветелина Белутова

Ситуацията с коронавируса в страната изглежда се усложнява, като случаите в последните дни растат осезаемо, а огнищата се множат. Затова и извънредната епидемична обстановка днес бе удължена до края на месеца. За момента това не означава нищо ново - просто сегашните изисквания за носене на маски на закрито и спазване на дистанция остават в сила. Здравните власти обаче апелират хората да бъдат внимателни, да спазват правилата за дистанция и да носят маски, за да не се стигне до по-голям ръст на инфекциите и да се наложи истинско затягане на мерките.

Иначе и риалити шоуто между Васил Божков и властта продължава. Днес хазартният "изгнаник" в Дубай пусна нова публикация "за настроение". Тя е на мобилна кореспонденция между Божков и някой, записан като "BB", за който Божков твърди, че е премиерът. В първата част от разговорa - от началото на август 2019 г., се обсъждат двама футболисти на "Левски". След това има sms с дата 10 септември в 09.02 ч., в който пише: "Мая Манолова идва за поддръжка. Отказал съм и". Отговорът е "Blagodaria". Борисов пък отговори, че от 10 години ползва само един и същ телефон, на който няма кирилица (разговорът за футболистите се води на кирилица).

Ако има добра новина днес, то тя е, че цената на парното бе намалена със задна дата, като средното понижение е с около 10% за периода юли 2019 г. - март 2020 г. Корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки или в първата получена месечна фактура.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

По-нисък ДДС за заведения, книги, памперси и пюрета

Подаръкът, обещан от премиера Бойко Борисов на ресторантьорите, вече е факт - парламентът окончателно одобри от 1 юли храната в заведенията да се облага не с 20%, а с 9%. После към преференцията бяха добавени и книгите, а на финала и идеята на ДПС за бебешките храни и пелени. Ниската ставка не беше подкрепена от икономисти, анализатори и дори от финансовия екип на ГЕРБ, защото отваря вратата за още подобни искания и за вдигане на други данъци, ако бюджетните приходи паднат. Освен това въпреки обещанието ресторантьорите да вдигнат заплати и осигуровки, в закона остана вратичка работещите в сектора да са на минимална заплата и осигуровка.

Над 100 са заразените днес, има и нови огнища

След като вчера бяха обявени 83 нови инфекции, и днес отчетената официална бройка е висока - 79. Нови 15 души са открити в Сърница и общият им брой става 48. Други 12 са в шуменското село Изгрев и са контактни на три случая опреди два дни в селото. Нови инфектирани има и в област Сливен, като част от тях са медицински лица и техни контактни в града.

Ново огнище има в Нова Загора - двама лекари и поне осем служители в старозагорска фирма за обработка на пилета, които пътуват от Нова Загора. По-късно следобед стана ясно, че и в друга компания в Стара Загора има зараза.

В Сливен общо случаите за последните дни са около 30, повечето са сред медици. Директорът на Инфекциозното отделение на областната болница алармира, че то е с 99% запълнен капацитет.

В София има 18 нови случая - за тях информация обаче няма. Снощи стана ясно, че три служителки в столична детска градина, които през уикенда са били в Сърница, са дали положителни резултати на бързи тестове. Днес обаче изследванията им с PCR са били отрицателни.

Сутринта стана ясно също, че има още 30 положителни проби в Смолянско (свързани с доспатската фабрика), които не са вписани към излезлите днес данни, а ще бъдат добавени към утрешните. На практика така броят на откритите инфекции за изминалото денонощие става 109 - бройка, която не е била достигана досега.

Извънредната COVID обстановка се удължава до края на юни

Заради бързо нарастващия брой на новозаразените правителството удължи до края на месеца извънредната епидемична обстановка. Така здравният министър може при нужда да въвежда временни мерки - например карантини, временно затваряне на граници, затваряне на производства, в които са установени множество заразени и т.н. Запазват се и сега действащите мерки - дистанция, маски в градския транспорт, карантина за пристигащи от определени страни и др.

ОИСР очаква най-малко 6% спад на глобалната икономика заради коронавируса

Глобалната икономика ще се свие с най-малко 6% тази година заради последиците от пандемията, прогнозира Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Ако има втора вълна на заразата, спадът ще е около 7.6%. Възстановяването ще бъде "бавно и несигурно", като растежът догодина ще е между 2.8 и 5.2%. "Нивата на частните дългове са неприятно високи в някои страни, като е висок рискът за бизнес провали и банкрути", посочва ОИСР, в която членуват 37 от най-развитите страни.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

51%

от българите смятат, че ситуацията с корупцията в страната се е влошила през последните 3 години. Почти осем от десет българи (78%) смятат, че единственият начин да успееш в бизнеса в България е, ако имаш връзки с политици. Също толкова са убедени, че корупцията вече е част от бизнес културата в страната. Данните са от специално проучване на "Евробарометър" за възприятието за корупция в ЕС, проведено през декември 2019 г. сред 1028 души и публикувано днес.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Чехите пак протестират, но с дистанция

Около 1500 чехи, спазвайки дистанция, протестираха във вторник на Стария площад в Прага срещу начина, по който правителството действа в кризата с коронавируса, и поискаха оставката на премиера Андрей Бабиш. Това е първата подобна акция от вдигането на ограниченията. Една от критиките е, че правителството е купило маски от Китай със завишена цена. Реакцията сега идва след поредица общонационални протести срещу Бабиш от последната година, които са безпрецедентни от 1989 г. по числеността си.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

Броят на регистрираните заразени от COVID-19 в България достигна 2889 души, показват данните на Националния информационен портал към полунощ в сряда. Увеличението е със 79 случая, или 2.81% спрямо ден по-рано, когато броят беше 2810. За последните 24 има три нови смъртни случая, с което общият брой достига 167. Оздравелите са 1623, като се увеличават с 36.

Страховете от зараза с коронавирус постепенно утихват, но за сметка на притесненията за личните финанси и икономиката на страната, показва проучване на "Галъп" по телефона, направено между 4 и 7 юни с национална извадка от 850 пълнолетни. Към този период 51% се боят или даже много се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса, а два месеца по-рано това мнение са подкрепяли 69%. Сега 48% по-скоро не се боят или съвсем не се боят - при 27% преди месец.

Епидемията от коронавирус в Бразилия, Перу, Индия, Русия продължава да расте. Над 30 хил заразени и над 1200 жертви са регистрирани в Бразилия в последното денонощие. Случаите общо надхвърлят вече 780 хил - при това без да има масово тестване в страната. Според експерти реалната бройка е 10 до 15 пъти по-висока. В Перу броят надхвърли вчера 200 хил. Високи са темповете на ръст в Индия, където за 24 часа са регистрирани близо 10 000 нови до почти 280 хил. Коронавирусните инфекции в съседния Пакистан също растат с около 5000 на ден. Почти половин милион инфектирани има в Русия, новите случаи са 8400.

Германия премахна граничния контрол с Швейцария, Франция, Австрия и Дания от 15 юни, съобщи Reuters. В края на юни ще отпаднат и съществуващите правила за влизане на граждани от ЕС и изискваните карантинни мерки. Решението (очаквано от седмици) обаче ще се промени, ако епидемиологичната ситуация в страната се влоши. Същевременно бе потвърдено, че хора, идващи от държави извън ЕС, няма да могат да влизат в Германия до края на август.

Собственикът на модната марка Zara - испанската група Inditex, планира да инвестира 1 млрд. евро в развитието на електронната търговия. Това е част от стратегията на компанията до 2022 г. Общо за трите години компанията ще вложи в развитието си 2.7 млрд. евро. Програмата беше обявена, след като групата отчете 409 млн. евро загуба за периода от 1 февруари до 30 април заради последиците от коронавируса. За същия период онлайн продажбите на веригата са скочили с 50%.

КАКВО СЛЕДИМ

Бюджетната комисия гледа нови предложения за хазарта

Утре парламентарната бюджетна комисия ще разгледа на първо четене два проекта за промени в Закона за хазарта - един, внесен от депутати от ГЕРБ и друг - на Валери Симеонов. Сред идеите на управляващите са тотото да може да организира онлайн казино и лотария, а комисията по хазарта да стане едноличен орган на управление към Министерския съвет. Исканията на лидера на НФСБ пък са по-революционни и предвиждат до пет години да бъдат закрити всички казина и игрални зали, които не са разположени в петзвезден хотел, по границата или в курортни комплекси. Което на практика означава по-голямата част от този бизнес постепенно да бъде затворен.

Фед ще представи прогнозата си за американската икономика

Федералният резерв на САЩ се очаква да представи първата си прогноза за американската икономика след началото на пандемията. Днес вечерта приключва заседанието на управителния съвет, като инвеститорите очакват председателят на централната банка Джером Пауъл да обяви готовност за нови мерки за възстановяване на американската икономика.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Принц Филип на 99 години

Днес британският принц Филип достига достолепната възраст от 99 години. Рожденият ден ще отбележи с тих обяд с Елизабет Втора в замъка Уиндзор, където той и кралицата, която скоро навърши 94 г., са уединени заради пандемията, предаде АП. Принц Филип се оттегли от обществения живот заради напредналата си възраст през 2017 г., след 65 години, прекарани в подкрепа на кралицата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    В дайджеста е пропуснато едно събитие - фундаменталното есе на вечния обвиняем Огнян Стефанов, публикувано в сайта му Фрог нюз.

    Чудя се защо друг известен обвиняем и медиен собственик - Иво Прокопиев - не напише нещо подобно в собствения си вестник? Чел съм го преди време. Гарантирано може да пише.

    Огнян, на когото мафията-държава е издала вълчи билет и отначало му изпрати екзекутори, а от десет години (от толкова управляват тия) го влачи по съдилища, се бори с хидрата като античен герой.
    Ако познавате гръцката митология, всички антични герои са загинали повече или по-малко героично: и Херакъл, и Ахил, и Хектор, и Аякс, и Язон, и Филоктет... Загинали са, защото са се изправяли срещу злото сами. И злото е оцелявало.
    От друга страна пък граф Лев Николаевич и Махатма са избрали да не размахват меч и да се борят със злото чрез непротивене. Не са загинвали в борба, ама и злото не се е свършило.
    Вероятно г-н Прокопиев е избрал да е толстоист.
    Или може би Огнян просто няма какво да губи и е сложил главата в торбата?

    Ето есето на Огнян Стефанов със заглавие:
    Съжалявам, че когато имах възможност не ви застрелях всичките. 2020 г.

    Държавата се тресе. От скандали във властта. В мрежата ври и кипи: Васил Божков иска да оглави нов политически проект. Обещава да разкара сегашната власт и да наложи справедливи правила. Аргументи и контрааргументи валят от всички страни.
    Русия, 1938 г. Пред съда е изправен обвиняемият Хенрих Григориевич Ягода, народен комисар (министър) на вътрешните работи на СССР. Главен обвинител е Андрей Януариевич Вишински.
    Вишински в залата: Кажете, предателю и изменник Ягода, наистина ли през цялата ви гнусна и предателска дейност не изпитахте поне веднъж съжаление или мъничко покаяние? И дори сега, когато отговаряте пред пролетарския съд не изпитвате ли поне малко съжаление за извършените от вас престъпления?
    Ягода: Да, съжалявам. Наистина съжалявам… - отвръща тихо Ягода.
    Вишински: Внимание, другари съдии! Престъпникът Ягода казва, че съжалява?! Кажете по-високо, престъпнико, за какво съжалявате?
    Ягода високо: Много съжалявам…, че не ви избих всичките, когато имах възможност!
    Поучителна история. Особено в сегашната българска ситуация, когато хора, управляващи и правещи бизнес в една и съща среда, поддържана години наред от тях, са се оказали в схватка за оцеляване. Историята показва също, че всяка ситуация, изглеждаща сигурна и вечна, може да се преобърне за часове и дни. Тогава силни властници се превръщат в плячка на своите, после своите стават плячка за следващите… Ягода е разстрелян от своите подчинени. Обвинителят Вишински е отровен със сутрешното кафе в съветската дипломатическа мисия в ООН в Ню Йорк. У нас днес тази работа върши прокуратурата и няма разстрели, защото сме в ЕС и ще направи лошо впечатление. Не че там много се интересуват, но моделът е „лайното да е в целофан“…
    Васил Божков фокусира общественото внимание от седмици. Разкритията направени от него за срещи с финансовия министър Владислав Горанов, за рекета на властта срещу него, за давани милиони под формата на „такса“ спокойствие и пр. предизвикаха разнопосочни емоции. Властниците се опитват да неглижират изявите му във Фейсбук с клишето „не коментираме обвиняем“. Опозицията в лицето на БСП предлага да се извърши проверка от парламетарна комисия. Съответно ГЕРБ пришива на мига „червените“ и президента към Божков.

    Никой обаче не задава въпроса: Обвиняем от кого? От прокуратурта, която служи на обществения интерес или от прокуратурата на Пеевски? От прокуртурата с унизително ниско обществено доверие? От главен прокурор, избран от ВСС, попълнен на квотен принцип от политическите сили в парламента? От правосъдна система в най-корумпираната държава в ЕС, която е под мониторинг години наред? Каква е легитимността на тези институции? Каква е легитимността на държава, чието управление се е сраснало с мафиотския кръг #Кой? В която всеки ден избухват скандали, за една десета от които във всяка цивилизована страна правителства се сгромолясват? В която властта създава държавна петролна компания без икономическа обосновка и с една единствена идея: да се откраднат стотици милиони? В която един депутат от ДПС владее контрола върху прокуратура, Специализиран съд и обвинение, медии, унищожава банки, притиска и използва други като свои, присвоява фирми и предприятия с помощта на цели институции, купува гласове, депутати и министри както се купува стока? В която криещият се в бункери и ограден с пазванти на държавна заплата почетеннякойси си пие уискито и между занимавката с две кифли купува втория ТЕЦ в страната на цената на 20-годишен Опел?! Държава, в която институции защитават съмнителен строеж на морето в противовес на всяка логика и обществения интерес? В която да си необразован примитив, лъжец и корумпиран е условие за кариера във властта?

    Това ли наричате легитимност? Това е вашата легитимност, във вашата държава. В нормалния свят това е престъпност и мафия. Не ви харесва истината, защото хората я осъзнаха и се отвращават.
    Власт срещу народ.
    Власт – срещу истината.
    Власт на всяка цена.
    Божков може да е всякакъв, но това трябва да го кажат наистина легитимни институции. В момента той клати управлението и върши работата на т.нар. опозиция. Паникьосани, членове на кабинета правят гаф след гаф. Страхът води след себе си агресивност, за да се удържи властта.

    Протести разтърсват десетки държави в света. Хиляди граждани са на улицата и се сражават с полицията, както някога френските комунари на барикадите в Париж. Защото управлението в техните страни допуска грешки и се отклонява от обществения договор. И не се оплакват, че са ги ударили с палки, че ги обгазяват и стрелят с гумени куршуми. Бият се. За правата си, за свободата си, за бъдещето си.
    Българите са пред телевизора. Пият ракия и бира и се почесват: Дали Череп ще свали правителството до петък, мааму деъбъ, или шъ чакаме още… Пресмятат му и милионите, цъкат и се чудят как е живота в Абу Даби. Хихикат какво ще стане ако Божков и Пеевски се засекат в Дубай. По-любопитните се чудят колко от акциите на фирми на Домусчиев е придобил Пеевски и дали ще командва след някой ден в бТВ, както в Нова тв и останалите медии?… Ей такива питанки занимават болшинството българи. На тях разчита властта за своето величие и векуване. И ненавижда онези, които се възмущават от мафиотизирането на управленския модел. Те може да са малцинство, но са процента, който твори икономиката и все пак осигурява някакво движение напред. И тъкмо този процент българи не са съгласни страната им да е последна по всички показатели, формиращи стандарта на живот. Не искат нацията да се топи, милиони да се спасяват другаде, а родителите им да тънат в мизерия и да чакат Великденски и Коледни подаяния.
    Божков може да е крив, грешен, с лоша биография и лош характер, но предизвика дискусия. Такава, каквато в българското общество не е имало отдавна. Разкритията му позволиха на много хора да прогледнат каква гнусотия представлява задкулисието.
    Освен това бандит може да се противопостави успешно на друг бандит, когато държавата е в плен на мафията. Това не ви ли мина през ума?
    Нещата винаги са били в ръцете на гражданите. Те позволиха да ни управляват хора, които сега псуват. Излезте, протестирайте, излейте своя гняв, щом не ви харесва. Не чакайте Божков да я свърши. Поставете своите условия. А ако ви нападнат подчинените на авера на мафиота Мето Илиенски – Младен Маринов, попитайте ги кого защитават. Ако не ви чуят – сбийте се. Водете със себе си порасналите си деца, приятелите и съседите.

    Корумпираните крадци във властта ще се скрият в миша дупка, защото са адски страхливци. Тогава можете спокойно да отсъждате кой да управлява страната и вашите пари.
    Важното е да водим този разговор. Да не чакаме Божков или някой друг като освободител на Орлов мост с хляб и сол. Поне веднъж да опровергаем Станислав Стратиев, че сме най-освобождаваният народ в историята. Дано да можем. Иначе ни чака лошо. Чакат ни Пеевски и Доган с техните харпии във властта. До живот.

    Огнян Стефанов

    Нередност?
Нов коментар