ГЕРБ търси по-щадящ вариант за затваряне на игрални зали и казина

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова гласува "за" проекта на Валери Симеонов и призова дебатът по темата да продължи

Проектът на Валери Симеонов не получи подкрепата на ГЕРБ
Проектът на Валери Симеонов не получи подкрепата на ГЕРБ
Проектът на Валери Симеонов не получи подкрепата на ГЕРБ    ©  Юлия Лазарова
Проектът на Валери Симеонов не получи подкрепата на ГЕРБ    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложението на Валери Симеонов за ограничаване на броя на игралните зали и казината в страната не срещна подкрепата на депутатите от водещата бюджетна комисия в парламента. С "въздържал се" гласуваха от БСП и повечето народни представители от ГЕРБ. Председателят на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ) обаче подкрепи текстовете с аргумент, че този сектор има нужда да бъде ограничен и разговорът как да стане това трябва да продължи. Тя посочи, че има бум на бизнеса с игрални зали, като към момента техният брой в страната е над 1000.

Текстовете в Закона за хазарта, внесени от Симеонов и още няколко депутати от НФСБ, предвиждат до пет години да бъдат закрити всички казина и игрални зали, които не са разположени в петзвезден хотел, по границата или в 10 курортни комплекса. Което на практика означава голяма част от този бизнес постепенно да бъде затворен.

По информация на "Капитал" между първо и второ четене на проекта на ГЕРБ за промени в Закона за хазарта (който получи подкрепа) вероятно ще бъдат предложени за гласуване текстове, които са по-меки от тези на Симеонов, но биха имали подобен краен ефект. Например в свое становище по проекта, изпратено до парламента, от Държавната комисия по хазарта са предложили редакция, според която вече издадените лицензи за игрални зали и казина извън тези по границата, в петзвездни хотели и в курортите да не могат да се подновяват, както и да не се издават нови.

От становище на Министерството на финансите пък става ясно, че ако бъде приет проектът на Симеонов, предсрочно ще трябва да затворят 179 обекта, чиито лицензи изтичат след 2025 г. Те са направили инвестиции общо за над 72 млн. лв. (изискват се по закон, за да се получи лиценз) и организаторите на хазартни игри по тези лицензи ще имат основание да претендират по съдебен ред обезщетения. Затова от ведомството на Владислав Горанов предлагат сходна на ДКХ редакция на текста.

Ефектът за бюджета

Ако проектът на Симеонов беше подкрепен, до 2025 г. трябваше да затворят 637 игрални зали и казина, стана ясно на заседанието на бюджетна комисия. Това според браншовите асоциации са около 75% от сега работещите обекти в страната. По разчети на Министерството на финансите годишната загуба от затварянето на тези обекти за бюджета би била в размер на 85 млн. лв., като от тях 50 млн. лв. са алтернативен данък по ЗКПО (на база брой игрални съоръжения), 10 млн. лв. са данък върху доходите и 25 млн. лв. - осигурителни вноски. Ефектът няма се прояви веднага, тъй като лицензите на отделните обекти изтичат по различно време. Обикновено те се дават за срок от 10 години, като има хазартни оператори, чиито лицензи са издадени през тази година, но те са сравнително малко.

Валери Симеонов твърди, че лицензите на над 2/3 от тези 673 игрални зали изтичат до 2025 г.

Комисията по хазарта минава към Министерския съвет

Депутатите подкрепиха предложенията за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ, които предвиждат Държавната комисия по хазарта да стане едноличен орган на управление, който да е към Министерския съвет.

Повечето текстове в проекта са по-скоро технически - те въвеждат лична отговорност при взимането на решения от държавния регулатор и правят работата му малко по-прозрачна. В същото време се предлага и разширяване на дейността на държавния тотализатор в лотариите и в онлайн хазарта, което противоречи на първоначалната идея, с която се тръгна при отнемането на лицензите на частните лотарии за ограничаване на тази зависимост.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    И на тяхно място, Спортния тотализатор ще отвори по едно казино до всяка бензиностанция. Печалбата ще се внася в специална сметка за издръжката на ФК Левски.

    Нередност?
Нов коментар