Доставките на храна до вкъщи няма да са с 9% ДДС

От НАП твърдят, че до дни ще публикуват на сайта си становище как да се прилагат промените в закона. А въпросите са поне дузина

Няма яснота и дали безалкохолните напитки ще може да се облагат с 9% ДДС, когато се консумират в заведение
Няма яснота и дали безалкохолните напитки ще може да се облагат с 9% ДДС, когато се консумират в заведение
Няма яснота и дали безалкохолните напитки ще може да се облагат с 9% ДДС, когато се консумират в заведение    ©  Цветелина Белутова
Няма яснота и дали безалкохолните напитки ще може да се облагат с 9% ДДС, когато се консумират в заведение    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Продажбата на храна от павилион, магазин или вендинг машина, както и доставките до вкъщи остават на досегашния режим на облагане от 20% с ДДС. Това съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП) като допълват, че "до дни" ще публикуват на сайта си становище как да се прилагат промените в Закона за ДДС.

От 1 юли с 9% ДДС се облагат доставките на книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени. Намалената ставка е временна и ще е в сила до 31 декември 2021 г. Техническите детайли, свързани с приложението й, обаче все още не са готови седмица преди законът да влезе в сила, което пък изправя бизнеса на нокти - най-малкото няма време да пренастрои касовите си апарати.

Не е ясно каква ще е ставката за заведенията за бързо хранене

Сега от НАП поясняват, че зоните за хранене в търговските центрове също ще са с намален ДДС, като условие за това е да не става въпрос за поръчка на храна, опакована за вкъщи. Според данъчни консултанти в обещаното от НАП указание трябва ясно да се дефинира какво е ресторатньорска услуга и дали заведенията за бързо хранене извън моловете също ще могат да ползват 9% ставка или не. Тези обекти също имат маси за консумация и персонал, който ги разчиства след клиентите, но нямат сервитьори, което ги различава от ресторантите.

Данъчни консултанти обръщат внимание и на един потенциален риск за бюджета - по новите правила ако даден ресторант приготвя храна за вкъщи, доставката трябва да се обложи с 20% ДДС, но ако тази храна се консумира на място в ресторанта, тогава се ползва 9% ставка. По този начин може се окаже, че всички са се хранили на място.

Какво се случва с минералната вода в заведенията

Все още няма яснота и дали безалкохолните напитки ще може да се облагат с 9% ДДС, когато се консумират в заведение. Причината е, че в Закона за ДДС се прави препратка към европейски регламент (Регламент 178/2002 г.). Според него излиза, че напитките са храна само ако са вложени в нея. В същото време според българския Закон за храните и напитките са храни. Данъчни адвокати посочват, че НАП трябва да решат и този казус с указанието си.

Няма яснота и как ще се прави разграничение между книга и списание, тъй като никъде в българското законодателство няма дефиниция за книга. Очакванията са това да става чрез ISBN (International Standard Book Number) кода на изданията.

Според данъчни експерти има още един казус със заварените случаи. Например - ако за книги или бебешки пюрета е била направена доставка на едро с 20% ДДС и за нея търговецът на дребно вече е ползвал данъчен кредит, тя може ли да бъде продадена след 1 юли с намалената 9% ставка без проблем.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    beky avatar :-|
    1999
    • + 2

    Н-18 я мътят цяла година, а новото ДДС как ще стане за седмица и то само с "указания", ум ми не го побира! Най-малкото трябва нов софтуер за касовите апарати с 20% за напитки и 9% за храна.
    Пълна гербаджийска боза!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 1

    До коментар [#1] от "beky":

    Обърнахте ли внимание на наглостта на шефовете в НАП, коментиращи, че "до дни" ще публикуват на сайта си становище как да се прилагат промените в Закона за ДДС"? На 10 юни депутатите са одобрили окончателно по-ниските налози, а 2 седмици по-късно няма яснота по казуса.
    Но пък ще е основание за глоби още на 1 юли. :(

    Нередност?
  • 3
    beky avatar :-|
    1999
    • + 1

    До коментар [#2] от "Bramasole":
    Пълен хаос! Храната за вкъщи: може да я достави фуудпанда, тейкуей. Може да я достави ресторантът. А мога да си я взема и аз, плащайки на каса. Коя от всичките ще е с 20%?
    Боко наложи 9-те% напук на Горанов, затова МФ и НАП не си дават зор... Номерца.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Бойко каза - 9%. От НАП и да са най-големите експерти, пак ще се забатачат поради тази глупост. Дори Тръмп изграждаше данъчната си реформа по-задълбочено.

    Както казва пияния Бойко - тежкото е за умните. Утре ще каже че е сбъркал, и помията ще оттече по тефлона.

    Нередност?
Нов коментар