НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Огнище на коронавирус във второ предприятие в Доспат

Заразени има и в текстилен цех в Сърница. Броят на случаите в страната е общо 105 за последните 24 часа, което е нов рекорд

Работници от още едно предприятие в Доспат са с положителни проби за коронавирус, съобщиха от смолянската здравна инспекция. Заразени са общо 7 души от фирмата за производство на плетиво "Нитекс - 96". Всички те са на домашно лечение, под карантина за 14 дни са и колегите им, с които са били в контакт, а на предприятието са предписани противоепидемични мерки и ще бъде извършена пълна дезинфекция.

Първото голямо огнище в родопското градче бе във фабриката за производство на детски играчки "Наталия ММ". Броят на заразените там заедно с контактните им случаи достига 97 души - не само в Доспат, но и в Сърница и някои други села в региона, тъй като във фабриката с около 220 работници са били заети хора от различни населени места.

Още вчера стана ясно и за друго текстилно предприятие с поне шест случая в Сърница, но името му не се посочва. COVID-19 се разпространява в градчето от дни, като вече има над 50 случая.

Коя е компанията

Компанията "Нитекс - 96" е с мажоритарен акционер Сергей Чаушев. Основната й дейност е производство на плетени връхни облекла. За 2018 г. компанията има приходи 9.5 млн. лв., а заетите според регистрите са 265 души. На сайта си компанията информира, че създава работа за над 750 души от община Доспат и над 70 - от община Борино, като осигурява транспорт до цеховете. За година дружеството произвежда над 1.2 млн. трикотажни изделия, като над 90% от тях са за износ, пишат от компанията.

Фирмата води началото си от 60-те години на миналия век като фабрика "Катя Ванчева", като има и сателитни цехове. През 90-те заводът е пререгистриран като ДФ "Нитекс", като през 1996 г. започва раздържавяването му, като става собственост на РМД. Шеф на завода е Сергей Чаушев, като в миналото медиите свързваха фабриката с дъщерята на Иван Костов - Мина, която била съдружничка със съпругата на Сергей Чаушев - Людмила, в "М.Л Текс". Впоследствие името на компанията се завърташе в медиите около новини за натрупани задължения.

Нито едно от предприятията с открити случаи на COVID-19 няма да бъде затворено - извън временната дезинфекция. "Няма да затваряме повече", обяви днес и премиерът Борисов пред журналисти при инспекция на строителството на магистрала "Хемус". "Трябва да свикнем с мисълта, че ще го има, да се пазим, да внимаваме", посочи той.

Нов рекорд

Иначе общо 105 са новите случаи на коронавирус, обявени в събота, при 2642 направени теста. Това е нов рекорд за трите месеца, откакто бе засечен вирусът у нас.

България преживява втори пик на зараза, коментира националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV в края на седмицата. Причините са комплексни - от една страна, доста рязкото премахване на противоепидемичните мерки направи хората по-невнимателни. От друга обаче, правилата за влизане в страната вече са по-разхлабени и част от случаите са привнесени от връщащи се от чужбина български работници. В районите в мюсюлманско население - които са голяма част то тези, в които има огнища, за разпространение на инфекцията може да е помогнало и традиционното семейно отбелязване на големия празник Рамазан байрам в края май.

Здравните власти не спират да призовават хората да спазват малкото останали правила - носене на маски на закрито, спазване на дистанция, както и да се избягват събирания на закрито с повече хора.

Активни остават огнищата освен в Доспат и Сърница, също и в Сливен, където повечето заразени са медици, както и в Стара Загора - с 22 нови случая в областта за последното денонощие. Голямата част от тях обаче са вече известните случаи на заразени работници две местни предприятия - 27 души в завода за птиче месо "Градус" и 7 в трикотажната фабрика "Наталия". Само четири от новите случаи са от последното денонощие, а останалите са от петък, но влизат в официалната статистика сега, казват от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, цитирани от сайта "Родопи 24". И добавят, че новите потвърдени не са на работещи в двете предприятия.

В Шуменско за пореден ден са засечени 12 случая. Повечето са от с. Изгрев, където има огнище на новия коронавирус. Има обаче и заразен служител на Регионалната здравна инспекция в Шумен. Сравнително висок остава броят на инфекциите и в София - 17, макар това да е наполовина в сравнение с предния ден.

Нови двама заразени са открити и в Кърджали - с общо вече 14 случая за последните два дни. Вчера стана ясно, че заразата там се разпространява от лекарка от "Пирогов", която е от региона. Тя се е завърнала в родното си място в края на май, а впоследствие е установено, че има коронавирус. Лекарката обаче се е опитала да заблуди здравните власти, като не е казала кои са контактните й лица, заради което започна и проверка на местната прокуратура. Сред заразените има и медици от местна болница, където жената е водила своя възрастна близка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Завардване му е майката...

    Нередност?
Нов коментар