Президентът наложи вето на промените в Закона за МВР и новото звено за охрана

Законът е неясен, несъгласуван с други закони и създава възможност да бъде запълнен с различно съдържание

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Както обеща в края на миналата седмица, президентът Румен Радев наложи вето върху част от промените в Закона за МВР, с които изненадващо и без мотиви, без обществено обсъждане и оценка на въздействието парламентът гласува за създаването на служба да охрана в МВР, която изцяло дублира правомощията на Националната служба за охрана (НСО). Според президента националната сигурност е базова ценност в конституционния ред и всяко решение в тази сфера трябва да се ръководи от критериите ефективност, ефикасност и безопасност. В случая обаче това съвсем не е така - промените са неясни, несъгласувани с други закони и създават възможност да бъдат запълнени с различно съдържание при тяхното прилагане.

Към момента охранителната дейност на МВР се свежда до няколко типа дейности, изрично изброени в закона: патрулно-постова, наблюдение на границата и летищата, охрана на стратегически обекти, дипломатически представителства, охрана на мероприятия, конвоиране и др. Сега към тях се прибавя нова дейност, която е формулирана твърде неясно и без да се очертават параметрите й по обхват и предназначение. Новата мегадирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" (ДЖСОБТ) се създава с обединяването на жандармерията и Специализирания отряд за борба с тероризма и ще охранява "служители на органи на власт" (повече по темата вижте тук).

Нещо повече - законът прехвърля изцяло на министъра на вътрешните работи да определи с наредба условията и реда, по които ще бъде извършвана тази охрана. По този начин новата уредба противоречи както на Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, който изисква Народното събрание, президентът и Министерският съвет съобразно тяхната компетентност да определят основните задачи на държавните органи и структури, така и на Актуализираната стратегия за национална сигурност, приета от парламента, която пък не допуска съществуване на дублиращи структури. Ако една правна уредба може да се извърши еднолично от министъра, на още по-голямо основание тя може да се извърши в синтезиран вид от парламента, се казва в мотивите.

"Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност. Отсъства концепция по отношение на механизмите за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво. Показателна в това отношение е липсата на предложения за релевантни промени в Закона за Националната служба за охрана. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури", се казва в мотивите на президента. Същевременно държавният глава напомня, че има трима души в държавата, които по закон подлежат на охрана от НСО и не могат да се откажат от тази охрана.

Нещо повече - законът предвижда възможност в четири от главните дирекции и в областните дирекции на МВР да бъдат създавани "специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специализирани операции с висока степен на риск, както и звена за осъществяване на охрана на лица". От закона не става ясно дали става въпрос за три различни вида специализирани звена или за едно звено, което изпълнява този широк кръг от задачи.

Президентът изрично посочва, че възражения предизвиква не само съдържанието по същество на новите текстове, но и към начина на приемането им. Те не са част от първоначално внесения законопроект от Министерския съвет, дори не са внесени в срока за предложения между двете гласувания, а са направени от група депутати на ГЕРБ (начело с бившия вътрешен министър Валентин Радев) при самото обсъждане на законопроекта за второ четене в ресорната комисия. В резултат на това "те не са подложени на обществено обсъждане, нямат оценка на въздействие, приети са само на едно гласуване, въпреки че регламентират основна дейност на МВР", а и противоречат на принципите и обхвата на приетия на първо гласуване законопроект, казва президентът.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Този път ще се съглася с мосю президон - аман от пазванти ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Темата е много по-дълбока от огласената промяна на текст в ЗМВР.

    На пръв поглед действията са по типичния за Баце от Банкя тертип: решил е да покаже на президента кой е шефът и да поореже и така кльощавите му правомощия. Реално по отношение на НСО правомощията на президента се изразяват ЕДИНСТВЕНО в назначаване на директора на службата. Нищо повече!
    Затова явно прицелът е другаде – в унищожаването на единната система за охрана и феодализирането й.

    Това е стара ДСП-идея, огласена неотдавна от Данчо Ментата и Пееф в отговор на повдигането отново на въпроса за абсолютно незаконната охрана от НСО на дебелото и почетния. С тия законодателни промени Герб демонстрира тотална зависимост от ДПС на всички възможни нива! ПГ на Герб е роботът, чието дистанционно е в Бояна...

    Много видимо е какво следва от това!
    Феодализира се елемент от националната сигурност: ние си пазим наш,те, вие се пазете ваш,те...

    С превръщането на Бюрото за защита на свидетели в преторианска гвардия на Гешев и Со бойковците правят овладения отдавна правосъден вилайет на Доган просто държава в държавата със своя въоръжена сила, която - при нужда - може да се противопостави на друга държавна силова структура.
    Същото ще се случи с охраната на МС, оная най-"простата кърджалийска...", оня с БИЛА торбата, сараите...

    Някой помни ли във времето на мутрите как антимафиоти се избиха с БОП-аджии в Белите брези? Е, същото ще се случва по коридорите на Съдебната палата или МС, ако някой реши да ограничава неприкосновеността на триумвирата: едните държавни служители ще стрелят по другите, барикадирани зад дебелите врати на държавните институции...

    Държавата се разсипва.
    Трябва ни денацификация от Герб. Но както я правеха американците, а не руснаците през 1945 г!

    Нередност?
Нов коментар