ГЕРБ и ДПС отхвърлиха в комисия ветото на президента за паралелната НСО

Промените в Закона за МВР ще бъдат прегласувани в пленарната зала следващата сряда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 10 гласа "за" на депутати от ГЕРБ и ДПС и само един "против" от БСП народните представители от парламентарната комисия по вътрешна сигурност одобриха повторно приетите промени в Закона за МВР и така отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от поправките, които засягат работата на Националната служба за охрана (НСО).

Новото звено за охрана ще дублира НСО

Държавният глава обяви мотивите си за ветото в понеделник като оспори три текста от приетите от Народното събрание промени в Закона за МВР. Според Радев създаването на нова охранителна структура в МВР ще дублира дейността на НСО. Една от приетите поправки предвижда дирекция "Жандармерия" и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, което да се ангажира с охраната на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши държавни служители и редови служители на НАП, Агенция "Митници" и МВР.

Президентът оспори и това, че дейността на новото охранително звено ще се реграментира не от закона за МВР, а от подзаконов нормативен акт. "Регламентирането на охраната на лица като конкретна полицейска дейност без законово да се определя обхватът, целите и условията на тази дейност, създава възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси, на субекти и институции.", посочи в мотивите си президентът.

По време на заседанието на комисията по вътрешна сигурност мотивите на Радев за ветото бяха представени от съветникът му по правните въпроси Иванка Иванова. Към тях секретарят по сигурността и отбраната на президента Стефан Янев добави и това, че през есента предстои да приключи стратегическият преглед по сигурността и отбраната. "Може би тогава също ще се наложи да се правят промени.", заяви той.

Вял интерес в комисията

От 21-членната комисия по вътрешна сигурност на заседанието присъстваха само 11 депутати. Повечето от тях бяха от ГЕРБ. Нямаше представители от "Обединените патриоти" и "Воля", а от ДПС присъстваше само един народен представител. Учудващо беше и отсъствието на депутатите от БСП, които имаха само един представител в комисията - Росен Малинов.

По време на обсъждането на ветото не присъства и министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Неговото отсъствие беше оправдано с "невъзможност да се придвижи", защото е извън София.

Мотивите на управляващите

Вместо Маринов изказване в полза на приетите промени в Закона за МВР и против ветото направи заместникът му Милко Бернер. Той посочи, че и сега НСО и МВР си взаимодействат по охраната и това вече е регламентирано. "Предвидено е това звено да охранява служители от държавната администрация и е ясно, че това ще става само при конкретна заплаха.", каза Бернер. Той разясни, че решението дали даден служител да се охранява ще се взема от комисия, която ще се оглавява от главния секретар на МВР и шефовете на отдели във вътрешното ведомство. "Това ще става на база преценката на конкретна застрашеност на конкретно лице.", посочи Бернер. В същото време обаче ще продължи да действа и комисията, която и сега взема решенията за охрана на политици, ако има данни за заплаха за живота им и се състои от началника на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. Подобни мотиви за промените в Закона за МВР посочи и единият от вносителите на предложението за създаването на нова структура за охрана към МВР - депутата от ГЕРБ Валентин Радев. Той даде пример за взаимодействието на НСО и МВР с охраната на събитията около европредседателството на България преди две години. Радев уточни, че дейността на структурата не може да се регламентира със закон, защото в него "не могат да се напишат подробности".

Опозицията в БСП не дойде на заседанието

В подкрепа на ветото на Румен Радев се изказа само депутата от БСП Росен Малинов. "Не виждам толкова много застрашени лица, за да е необходимо създаването на още една служба.", каза той. Малинов беше единственият представител на БСП, който присъства на заседанието. От него отсъстваха червеният депутат Красимир Янков, който е едно от лицата на вътрешната опозиция на лидера Корнелия Нинова и ще се бори за поста й на вота за нов председател на партията през есента, Димитър Стоянов, Добрин Данев, Иван Иванов.

Все още няма коментари
Нов коментар