Депутатите отхвърлиха ветото на президента за паралелната НСО

Нова структура в МВР ще дублира дейността на службата за охрана

Още една служба освен НСО вече ще може да охранява политици и висши държавни служители, чийто живот е застрашен.
Още една служба освен НСО вече ще може да охранява политици и висши държавни служители, чийто живот е застрашен.
Още една служба освен НСО вече ще може да охранява политици и висши държавни служители, чийто живот е застрашен.    ©  Юлия Лазарова
Още една служба освен НСО вече ще може да охранява политици и висши държавни служители, чийто живот е застрашен.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ДПС, "Воля" и "Атака" подкрепиха повторно приетите в средата на юни промени в Закона за МВР и така отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху част от поправките. Срещу част от текстовете от закона и в подкрепа на ветото на държавния глава гласуваха 59 народни представители от БСП.

Защо президентът върна част от промените

Румен Радев оспори промените в три параграфа от приетите от депутатите промени в Закона за МВР, свързани със създаването на нова структура във вътрешното ведомство - главна дирекция "Жандармерия", специални операции и борба с тероризма", която ще има правомощия да охранява политици и служители в администрацията на органите на държавната власт. Според президента създаването на такова звено ще дублира работата на Националната служба за охрана (НСО).

В мотивите си за ветото Радев посочва и че така се създава възможност за ограничаване на права и противопоставяне на различни интереси. Държавният глава смята и че приетите промени в закона в тази им част не съответстват на принципите на правовата държава, защото не са съобразени с изискванията на други закони. Няма и яснота при какви условия и ред ще се предоставя тази охрана.

БСП подкрепи ветото

Само депутатите от социалистическата партия се изказаха в подкрепа на ветото при обсъждането му в пленарната зала. Народният представител от левицата Иван Иванов заяви, че МВР трябва да съсредоточи дейността си по осигуряване на обществения ред и борбата с битовата престъпност, а не да се занимава с охраната на лица. Той припомни, че законът за НСО беше приет през 2014 г. по предложение на ГЕРБ.

"Първо беше създадено звеното за охрана към главния прокурор. Сега въвеждаме още една структура за охрана. Ще има дублиране на функции, конкуренция между тези служби, а това е недопустимо", каза Иванов. Към това добави и още един аргумент - че новата структура към МВР ще доведе до допълнителни разходи на МВР.

В подкрепа на мотивите на колегата си Филип Попов даде пример с Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) и създадената впоследствие служба със същите функции за подслушване в ДАНС. "Това доведе до намаляване на дейността на ДАТО. Същото ще се случи и с НСО. Създаването на още една служба с охранителни функции ще доведе депрофесионализирането на НСО", каза Попов.

Красимир Янков от БСП призова да има дебат по въпроса. "Служителите в системата за сигурност трябва да имат стабилност. Има практика в отделни страни да няма НСО, а тази дейност да се осъществява в МВР. Вие обаче оставяте и двете служби. Това е наполовина свършена работа. Ако има недоверие към НСО, е друг въпрос. Но нека да отворим този дебат", заяви Янков.

Мотивите на мнозинството "за" промените в закона

На критиките на БСП за оспорените от президента текстове и опасенията за дублиране на функциите на НСО от ГЕРБ отговориха, че и сега има няколко различни структури за охрана - бюрото за охрана и службата за охрана на магистрати, с функции като НСО.

Според Валентин Радев, който е един от вносителите на предложението за създаването на новата структура за охрана в МВР, дейността й няма как да бъде регламентирана по-подробно в закона, защото той е публичен документ и в него "не могат да бъдат описани всички детайли".

Колегата му от ГЕРБ Красимир Ципов пък заяви, че президентът не прави разграничение между лична охрана и охрана на лица. По думите му и сега може да има охрана на застрашени лица, но процедурата е много тромава.

"Първо започва преписка и след това с постановление на прокуратурата трябва да се назначи охрана на застрашеното лице", каза Ципов, който оправда наложените от мнозинството промени с "променената среда на сигурност".

Освен това НСО не може да охранява застрашени лица, които са извън София, като например директори на НАП в областните градове или други служители на териториални звена в държавната администрация. Според новите текстове в закона охраната на застрашени лица от новата структура в МВР ще става чрез комисия, в която ще влизат главният секретар на МВР и шефове на дирекции във вътрешното ведомство. Подобна комисия има и в НСО и в нея влизат началникът на службата за охрана, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР.

От коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединените патриоти", пък директно призоваха НСО да се закрие, защото била наследник на бившата комунистическа служба УБО. "Ние сме против порочната система да има привилегии за един кръг лица. НСО може да работи като дирекция на МВР", заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Националистите отново играят директно в полза на ДПС.

    Нередност?
Нов коментар