Вечерни новини: СУПТО се отлага за края на годината, Шестима от БСП с положителни проби

И още: Средства към ЕМКО са блокирани след изчезнали доказателства в съда; САЩ замразяват издаването на визи за IT специалисти, студенти и други професии

   ©  Красимир Юскеселиев

Събитията и новините във вторник са в синхрон с дъждовното и мрачно време - през последното денонощие в страната са починали рекорден брой хора, боледували от COVID-19, но пък леко спадат новите случаи на заразени.

Премиерът Бойко Борисов и хората от екипа му обаче нагледно показаха как се нарушава заповедта в затворени помещения да се влиза само с маски. Това стана по време на поредната джип-инспекция - този път в Рилския манастир, като с премиера беше и регионалният министър Петя Аврамова. Те нагледаха и началото на укрепването на свлачища на част от пътя.

За нарушение на правилата за шофиране пък си призна друга публична личност - треньорът на баскетболния "Левски Лукойл" и акционер във футболния отбор на "Левски" Константин Папазов, след като беше разпространено видео как със своя автомобил минава на червено на кръстовище в София. Пред "Дневник" той коментира, че е минал на червено, защото е нямало коли.

Днес европейското издание на Politico публикува проучване на неправителствената организация Globsec, според което либералните демокрации се ползват със слаба подкрепа в голяма част от Централна и Източна Европа. То показва, че 45% от българите биха предпочели по-авторитарно управление - "силен и решителен лидер, който да не трябва да се занимава с парламент или избори". Едва 35% от хората подкрепят либералната демокрация с редовни избори и мултипартийна система, което е най-ниският показател сред страните в региона.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Средства към ЕМКО са блокирани след изчезнали доказателства в съда

Производителят на боеприпаси ЕМКО, собственост на Емилиян Гебрев, е подал сигнал до Висшия съдебен съвет заради изчезнали доказателства по дело за блокиране на банков превод към завода. По време на извънредното положение по инициатива на ДАНС специализираният съд е блокирал банков превод към ЕМКО с твърдението, че произходът на средствата е неустановен. От ЕМКО са приложили общо четири папки с доказателства за произхода на парите (лични средства от изплащане на дивидент) към двете жалби, които са подали - до Апелативния специализиран наказателен съд и до Софийския апелативен съд. Впоследствие обаче четирите класьора изчезват. Обезпечението е потвърдено от втората инстанция с мотив, че не са приложени доказателства. От ЕМКО определят случая като "груби процесуални нарушения и погазване на принципите на правовата държава от страна на специализираното наказателно правосъдие в България"

Сроковете по Наредба Н-18 се удължават

Фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще трябва да отговорят на изискванията на Наредба Н-18 до края на тази година, като предишният срок беше 31 юли, става ясно от публикувани за обществено обсъждане поредни промени в нормативния акт. Те идват след множество срещи между бизнеса, НАП и финансовия министър с цел наредбата да стане по-ясна и изпълнима, като са взети предвид много от исканията на фирмите. Едно от предложенията е срокът за блокиране на касовия апарат - ако поради техническа неизправност спре да подава данни към НАП, да се удължи от 24 на 72 часа.

Случаите на COVID-19 в БСП вече са 6

Още 5 заразени с коронавирус показаха тестове на 70 души от Градския съвет на БСП - София, сред които зам.-председателят на СОС Милка Христова, общинският съветник Николай Николов, депутатът Николай Цонков и двама редови членове на партията. БСП също организира тестове на всички присъствали на пленума на Националния съвет на партията на 13 юни, след като през уикенда стана ясно, че Янаки Стоилов е дал положителна проба за COVID-19 и се лекува във ВМА. Днес БНР съобщи, че около 200 потенциални контактни лица от Софийския университет "Св. Климент Охридски", където Стоилов е преподавател, сред които студенти по право, служители и преподаватели, са тествани за вируса и се очакват резултати.

Икономиката в еврозоната продължава да се възстановява

Индексът на мениджърите по поръчките PMI в еврозоната през юни, изчисляван от IHS Markit, показа подобрение на активността в промишлеността и услугите, а доверието на бизнеса е на най-високото си ниво от февруари. Общият PMI достига 47.5 пункта, на промишлеността - 46.9, а на услугите - 47.3. Нивото от 50 пункта разделя свиването от растежа, което показва, че икономиката на еврозоната има нужда от още време, за да компенсира щетите от заразата.

Тръмп замразява издаването на визи за IT специалисти, студенти и други професии

Президентът на САЩ Доналд Тръмп временно замрази издаването на работни визи и удължи до края на годината наложената през април 60-дневна пауза за зелени карти. Това спира възможността стотици хиляди чужденци да търсят работа в страната - мярка, която предприемачи остро критикуваха още когато се появи като идея. Решението се отнася до визите H-1B, които се издават за широк кръг професии, включително компютърни специалисти и квалифицирани служители. Спира се допускането в САЩ на сезонни работници за хотели и ресторанти, студенти по летни програми за обучение и работа, както и детегледачки. Според официални представители общият ефект от новите мерки би трябвало да държи извън границата 525 хил. чужденци, а местата им да бъдат заети от американци. Решението на президента е част от обещанията, които той даде още като кандидат за Белия дом през 2016 г.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тестът на Новак Джокович за коронавирус е положителен

Новак Джокович е дал положителен тест за коронавируса, съобщи самият той. Съпругата му също е положителна, но децата на двойката не са. Засега сърбинът не показва симптоми, но ще бъде в самоизолация за 14 дни.

Джокович е четвъртият играч с коронавирус от турнирите "Адриа тур", организирани от сърбина, които се проведоха в Белград и Задар, Хърватия. Дотук с положителни тестове са Григор Димитров и треньорът му Кристиан Гро, Борна Корич (Хърватия) и Виктор Троицки (Сърбия). Поредицата шоу турнири бе силно критикувана поради липса на правила за безопасност - бяха допуснати много хора, не се спазваше социална дистанция както по трибуните, така и от състезателите извън корта. В същото време от седмица има съмнения, че Джокович е носител на вируса, след като бе в досег със свой заразен сънародник на прощално събитие на баскетболист на "Партизан". Сърбинът обаче отказваше да се тества.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Новите случаи на коронавирус в България са 79 за последното денонощие, с което общият брой достига 3984. За периода са изследвани 2776 проби, показват данните от Националната информационна система. Изминалите 24 часа донесоха нов печален рекорд за страната - осем смъртни случая. Жертвите на вируса са общо 207. Излекуваните са 2171 души, като само вчера са регистрирани 97 от тях.

Шест са новите случаи на доказан Covid-19 сред медицински лица за изминалото денонощие, поясниха от пресцентъра на здравното министерство днес, след като Националната информационна система отчете 21 нови случая. Причината за разминаването е, че вчера (22 юни) в системата е била отразена професията на вече регистрирани случаи за периода 17-21 юни.

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще бъдат глобени с по 300 лв. за нарушаване на противоепидемиологичните мерки. При визитата си в Рилския манастир днес те са били без маски, въпреки влязлата в сила от полунощ заповед на здравния министър за носене на предпазни средства на закрити обществени места, в това число и църкви. Членовете на екипа на Борисов и журналистите, влезли в храма без маски, също ще бъдат глобени с по 300 лв., обявиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.

Окръг Гютерсло в провинция Северен Рейн-Вестфалия е под карантина от днес до 30 юни заради разрастващото се огнище на COVID-19 в кланицата "Тьониес", където работят основно чужденци, сред тях българи и румънци. Въвеждат се ограничения на контактите, както през март - събирания на повече от двама души се забраняват. Населението от около 370 хил. души ще може да се изследва безплатно.

Под половината от починалите от COVID-19 са влезли в официалната статистика на сръбските власти, показват данни на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN). Стотици са и новите потвърдени случаи в последните дни, за които Белград също не е съобщил, въпреки че страната изживява нов значителен ръст на епидемията. Според разследването между 19 март и 1 юни са обявени 244 смъртни случая, докато общият им брой е 632 според данни, извадени от националната информационна система. Освен това между 17 и 20 юни всеки ден са били регистрирани най-малко 300 случая, но максималният обявяван брой за този период е бил 97. Ден по-късно в Сърбия имаше избори.

Още двама членове на екипа, който организира предизборния митинг на Доналд Тръмп в събота в Тълса, щата Оклахома, са дали положителна проба за новия коронавирус. Часове преди митинга организаторите съобщиха, че шестима души от екипа са положителни.

Евродепутатите призовават за допълнителни мерки за подкрепа на сектора на туризма и пътуванията в ЕС, които да повишат устойчивостта му в бъдеще вследствие на кризата с коронавируса. В приетата резолюция, която няма задължителен характер, те искат краткосрочно финансиране за избягване на фалита на предприятията и подпомагане на работниците, подкрепа за дългосрочното възстановяване и модернизиране на сектора. Според депутатите предприетите досега действия не са достатъчни за подкрепа на сектора, в който са заети 22.6 млн. души (11.2% от общата заетост в ЕС) и който е допринесъл за 9.5% от БВП на ЕС през 2019 г.

КАКВО СЛЕДИМ

Тръмп обсъжда щатските войски в Полша

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне в сряда със своя полски колега Анджей Дуда във Вашингтон и ще обсъждат разполагането на допълнителни американски войски в Полша. Почти сигурно е, че става дума за пребазирането на около 9500 щатски военнослужещи, които в момента се намират на територията на Германия. Срещата е само няколко дни преди президентските избори в Полша, на които Дуда се кандидатира отново.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Футболни фенове за пример

На фона на българските стадиони и футболни фенове, които забравиха, че има епидемия буквално веднага след отмяната на мерките, датските фенове на "Брьондби" показаха, че запалянковците могат да са дисциплинирани, а в същото време да се наслаждават на играта. 3000 датчани, допуснати на стадиона, впечатлиха с поведението си по време на дербито с "Копенхаген" (1:1), като спазваха стриктно изискването да са на разстояние един от друг.