Вечерни новини: Ново голямо огнище на Covid-19; Според Румен Радев прокуратурата действа тенденциозно

И още: Натиск над медии, ограничаване на гражданския сектор и обругаване на съда отчете доклада на БКХ;

Започналата гореща вълна в България засега не спира разпространението на Covid-19. Дори напротив - в Смолян се появи ново голямо огнище. 60 служители на завод за авточасти са заразени с коронавирус. Разрастването на епидемията е сред причините Гърция да повиши изискванията за влизане в страната, което засяга и България, а Кипър ще изисква от българите валидни PCR тестове при влизане. Пандемията се разраства и по света, след като преди ден броят на заразените надмина 10 милиона.

Извън коронавируса потокът от новини в България продължава да се захранва от действията на прокуратурата и политически скандали.

При посещение в АЕЦ "Козлодуй" в понеделник президентът Румен Радев заяви, че се наблюдава "очевидна тенденциозност на прокуратурата, и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри". "Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията", коментира държавният глава. "Не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други случаи, това срива доверието, заяви още президентът Румен Радев.

Президентът се усъмни и в безпристрастността на държавното обвинение, което не му позволява да вземе бързо решение дали да освободи своя секретар по правни въпроси Пламен Узунов. Той е разследван за търговия с влияние и връзки с единият от собствениците на "Приста ойл" Пламен Бобоков. Румен Радев поиска още независима експертиза и на втория запис с глас, приличащ на този на премиера Бойко Борисов. В него гласът казва, че трябва да се подиграват на държавния глава, за да изглежда смешен.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Ново голямо огнище на коронавирус в завод за авточасти в Смолян

Около 60 от общо 350 тествани служители на завода за производство на авточасти "Хроновски" в Смолян са дали положителни проби за коронавирус, съобщи директорът на РЗИ-Смолян Мими Кубатева, цитирана от "Фокус". Тя подчертава, че "засега резултатите са неофициални", т.е. още не са препотвърдени от референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в София, но по думите й това е новото огнище на заразата в Смолян. Автобусите, превозващи работниците, ще бъдат спрени, защото са рисково място, а транспортът най-вероятно ще се осъществява с лични автомобили. Предприятието бе дезинфекцирано уикенда и няма да спира работа засега.

Миналата седмица започна тестване на всички общо 750 човека, които работят в предприятието, след като седем служители на фирмата дадоха положителна проба за коронавирус. До момента са излезли резултати само на половината работници.

БХК: Натиск над медии, ограничаване на гражданския сектор, обругаване на съда

Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува годишния си доклад за състоянието на човешките права в България през 2019 г., като констатира влошаване в повечето наблюдавани сфери. Организацията поставя акцент върху "тежкия политически натиск над журналисти и медии", "дискредитиране и възпрепятстване дейността на гражданския сектор", "обругаване на съда, законодателни промени, поставящи под въпрос логиката на правото и скандален избор на нов главен прокурор".

БХК обръща внимание, че през 2019 г "заради прояви на дълбоко непознаване на правото" на два пъти беше искана оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. От организацията обръщат внимание, че изборът на нов главен прокурор е протекъл "в условията на безпрецедентни граждански протести, породени от съмнения в професионалните и морални качества на единствения кандидат за длъжността." Като единствена позитивна тенденция по отношение на медиите от организацията посочват завръщането на Радио "Свободна Европа".

Бизнес доверието в еврозоната бавно се възстановява

Бизнес доверието и това на потребителите в еврозоната е нараснало през юни, но е под очакванията на анализаторите. Стойността на показателя се покачва за втори пореден месец, след като през април достигна рекордно ниска стойност заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Бизнес климатът във валутния съюз също леко се покачва. Все пак данните дадоха надежди на инвеститорите за по-бързо икономическо възстановяване, които се прехвърлиха на европейските борси. Макар и плахо, индексите се повишиха с по около половин процент.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Новоустановените заразени с коронавирус в България за изминалото денонощие са 66 при 1034 направени проби. С това общият брой на потвърдените случаи на инфекция в страната достига 4691, от които активни към момента са 1964. В лечебни заведения са настанени 423 души, 25 от тях са в интензивни отделения. Излекуваните са 2508, като броят им нараства с 33 за последното денонощие. За изминалите 24 часа има три нови смъртни случая, с което общият брой на починалите лица с потвърдена коронавирусна инфекция достига 219.

Централата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в София е затворена за 24 часа от 15 ч. днес за дезинфекция на работните помещения след установен случай на заразен служител на ведомството. Гишетата за обслужване на гражданите няма да работят в този период, а услугите на агенцията ще бъдат изпълнявани по електронен път, уточняват оттам. По-рано през деня за дезинфекция заради заразен служител беше затворена и сградата на Министерството на енергетиката.

ЕС ще се отвори от 1 юли за граждани на трети страни, сред които ще са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и евентуално Китай. От списъка липсват САЩ, Индия, Бразилия, Русия и други държави с висок процент заразени. Засега това е решението, до което са стигнали дипломатическите представители на съюза, видяно от авторитетното издание "Политико". То трябва да бъде официално одобрено от ЕС-27 по-късно днес.

Калифорния затвори част от баровете си заради увеличението на случаите на коронавирус и така последва Тексас и Флорида, където също заведенията бяха отново затворени, а процесът по рестарт на икономиката - спрян. Трите щата заедно с Аризона, Северна и Южна Каролина и двадесетина други отчитат сериозен скок на случаите след разхлабването на мерките. Заради това САЩ в отминалата седмица регистрира най-големият брой заразени в страната след седмици на спад.

Чехия е поредната страна в Европа, която отбелязва ръст на случаите за четвърти пореден ден, като кривата тръгва рязко нагоре. В четвъртък бяха констатирани 93 нови случая, в петък - 168, а в събота - 260, а в неделя - над 300.

Хърватия ще финансира по-кратка работна седмица в компаниите, чийто оборот по време на пандемията е намалял най-малко с 20% спрямо същия месец на миналата година, съобщи премиерът Андрей Пленкович. Целта е да бъдат спасени работни места в засегнатите компании. Подкрепата на правителството ще е 2000 куни (298 долара) месечно на служител. Планира се мярката да бъде в сила от 1 юни до 31 декември 2020 г. за компании, които са намалили работното време заради спад на дейността.

Глобалните продажби на японските автомобилни компании са се свили с 38% през май. Това е трети пореден месец на големо намаление, защото повечето автомобилни заводи и дилъри останаха затворени заради коронавируса. Седемте основни автомобилни производители са продали общо 1.47 млн. коли през миналия месец при 2.38 млн. година по-рано. Общото им производство се е сринало с 62% до 918 974 броя, при намаление от 55% през април.

КАКВО СЛЕДИМ

Последен ден за деклариране на корпоративни данъци

Утре изтича крайният срок за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни вноски на едноличните търговци и земеделските стопани, напомнят от НАП след като срокът бе удължен до края на юни заради коронавируса.

Краят на юни е и срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и др. Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, става чрез портала за е-услуги с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП за физически лица или квалифициран електронен подпис (КЕП).

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Бившият френски премиер Фийон е осъден на затвор за злоупотреба с обществени средства

Бившият френски премиер Франсоа Фийон бе осъден днес на 5 години затвор - 3 от тях условно - и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства. Освен това му е забранено да се кандидатира на каквито и да е избори в следващите 10 години. Съпругата му Пенелопи получи 3-годишна условна присъда лишаване от свобода и същата глоба.

Скандалът избухна през 2016 г. и провали кандидатурата му за президент на Франция за изборите през май 2017 г. Тогава имаше разкрития, че близкият с Владимир Путин политик е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, платени на родената му във Великобритания съпруга чрез назначаването ѝ на практически фиктивния пост на парламентарен помощник. Фийон до последно отричаше да е виновен и навремето отхвърли натиска в партията си да оттегли кандидатурата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 1

    Шепот в мрака - "Кога и в държавата ще доживеем да бъде осъден някой бивш за злоупотреби с обществени средства?"Отговорът непосредствено е следва, и пак е шепнешком ... "Това абсолютно никога няма да стане, в държава като България, докато има организации като български НПО, като БХК (и като някои други структури и организации, организирани и финансирани от вън), които са поели сътветната щафета това да не се случи".

    Нередност?
Нов коментар